
Els joves que enguany finalitzen l’ESO tenen novament un instrument a l’abast per ajudar-los a decidir quin serà el seu futur. La sisena edició de la fira anual d’orientació acadèmica de Cerdanyola, l’Orienta Cerdanyola, se celebrarà el 8 i 9 de febrer, a la plaça de l’Abat Oliba.
La fira forma part del programa ‘Orienta Cerdanyola’ – impulsat pels serveis d’Educació i Joventut de l’Ajuntament de Cerdanyola, amb el suport de la Diputació de Barcelona-, destinat a fer l’acompanyament a la transició entre l’educació obligatòria i la post obligatòria amb l’objectiu de complementar la tasca d’orientació que es fa als centres educatius, posant recursos professionals al seu abast i crear un marc col·lectiu on l’alumnat i les famílies puguin resoldre els seus dubtes. Aquest any participen en el projecte OrientaCerdanyola els cinc instituts públics (Banús, Forat del Vent, Gorgs, Jaume Mimó i Pere Calders), els centres concertats FEDAC, Montserrat i Escaladei, el CEE-CFT Flor de Maig i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC).
Entre els mesos d’octubre i desembre s’han fet xerrades d’autoconeixement a tots els centres, una per grup classe, a càrrec d’una empresa especialitzada. La segona fase de l’OrientaCerdanyola consisteix en dues activitats paral·leles: la Fira d’Orientació i els monogràfics adreçats a l’alumnat. En aquesta ocasió es preveu la participació a la fira de 627 joves, acompanyats pel seu professorat. A la plaça Abat Oliba podran visitar els estands de l’Institut Jaume Mimó, Institut Forat del Vent, Institut Banús, CEE-CFT Flor de Maig, CFA l’Alzina, Escola VITAE Cerdanyola, UAB + Fundació UAB: CFGS en Comerç Internacional UAB, Casal de joves, Servei de Promoció Econòmica (Masia Can Serraparera), Consorci per a la Normalització Lingüística, Eurecatm ESHOB – Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, ESDI – Escola Superior de Disseny- Sabadell, Consell Comarcal del Vallès Occidental, Fundació ONCE–Inserta i el Centre de Noves Oportunitats Vallès Occidental. Per dinamitzar la visita dels joves a la fira, i assegurar-se que tenen la informació, les orientadores del Casal de Joves han preparat una gimcana i una dinàmica sobre l’orientació. Entre totes les persones que superin la gimcana es sortejarà un patinet elèctric, un altaveu i uns auriculars, avançava l’orientadora del Casal de Joves, Anna Martí, que una de les novetats d’enguany és que s’estan preparant un scape room online perquè els joves consolidin tota la informació rebuda.
La tercera fase són les xerrades específiques als instituts. Entre el 20 de febrer i el 31 de març, la directora de continguts d’UnPortal ofereix als centres xerrades sobre el funcionament del recurs per facilitar la recerca de l’oferta formativa. L’Ajuntament assumeix el cost de les llicències d’aquest portal per a tot l’alumnat que participa en l’OrientaCerdanyola.
“És una fira i un programa consolidat a Cerdanyola. És un reflex de tot el treball que realitzen conjuntament des del Casal de Joves i Educació en l’acompanyament educatiu”, assegurava el regidor d’Educació i Joventut, David González, que destacava que la fira compta enguany amb més centres educatius i estands que les edicions. “Esperem que torni a ser un èxit”, afegia.