“Tenim la paritat i el càrrec, ara volem el poder”

donespoder2

L’actual Parlament de Catalunta és el que més diputades -34- té en tota la història. “Però el poder i les conselleries importants les continuen tenint majoritàriament els homes”, recordava l’exdiputada de la CUP i ambientòloga, Mireia Boya, a l’acte ‘Dones i poder’ organitzat per Guanyem Cerdanyola i Dones d’Esquerra. “Tenim la paritat i el càrrec, ara volem el poder”, revindicaven Boya, l’exalcaldessa de Badalona i actual diputada i presidenta de la CUP, Dolors Sabater; i l ’escriptora i diputada d’ERC, Jenn Díaz.

“La paritat és necessària”, però no és suficient per canviar les coses. “El feminisme no és només arribar a tots aquests espais de poder”, recordava Díaz. “El canvi ha de ser quantitatiu i qualitatiu, la perspectiva de gènere s’hauria d’incorporar a tot arreu”, apunta Boya. “Cal desconstruir la política estructuralment i modificar la manera d’exercir el poder”, destacava Sabater.

Una altra manera d’exercir el poder

Per a Díaz, a les dones moltes vegades no se’ns percep com a poderoses perquè tenim una altra manera d’exercir el poder. “El nostre lideratge és horitzontal, en xarxa, on tu líderes amb mi, on entre totes fem el discurs. Les dones som un equip, més enllà d’un o altre partit”, reivindicava. En el sistema patriarcal “en el fons sempre s’espera que hi hagi un líder que mani per sobre de tot i es ridiculitzen constantment les decisions assambleàries”, recordava Sabater. En aquest sentit, les tres apuntaven com les dones que intenten canviar la manera de fer del “poder patriarcal” provoquen tot tipus de reaccions virulentes. “Dels mitjans de comunicació, de les xarxes socials o de les pròpies organitzacions”, recordava Boya. “De la mateixa manera que vam treure de la violència masclista de l’àmbit privat, ho hem de fer en la política. Perquè aquest és un dels àmbits on també patim violència masclista”, remarcava Díaz. Totes tres destacaven com “si t’atreveixes a fer les coses diferents” quan arribes al poder, reps aquesta violència. “Però som molt conscients que ens toca pagar aquest preu perquè estem obrint un camí”, assegurava Sabater. En aquest sentit, Díaz apuntava que una generació de dones haurà d’acceptar el cost patir violència per canviar la situació en el futur: “I ho farem per normalitzar a nostra participació política, som molt conscients que abans de nosaltres moltes altres van haver de posar el cos”.

Exemples de violències patides en l’àmbit polític i reivindicació de la sororitat

Les tres protagonistes de la xerrada van explicar moments en els quals han patit violència en l’àmbit polític. “Pel fet d’haver dit plorat al Parlament que havia passat de víctima de violència masclista a supervivent vaig rebre violència, però també moltes dones se’m van acostar per dir-me que també eren supervivents. I és que venim a posar el cos, però també a aprofitar tots els altaveus”, anunciava Díaz. En aquesta línia, Boya també parlava de sororitat: “Encara tinc un xat amb altres diputades de la meva legislatura. Crec que existeix la sororitat i que l’hem de reivindicar”. Una opinió compartida per Díaz i Sabater -”jo també l’he viscuda”, assegurava-, que apuntava que des del feminisme també “hauríem de posar sobre la taula que les estructures de partit han de canviar”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?