Stop Direccional vol que es tractin els lixiviats de Can Planas in situ

9e9e1351d6a763151a8613c1dd10d427

L’entitat ecologista va llançar la proposta durant la valoració de la sentència que anuŀla el planejament urbanístic del Centre Direccional, on hi ha l’abocador

La sentència del Tribunal Superior de Justícia que anuŀla el planejament urbanístic del Centre Direccional ha obert un escenari inèdit, en què coincideixen un govern municipal contrari a la urbanització de la zona del castell i un espai físic sense cap planejament a desenvolupar. Per a Stop Direccional, una de les entitats que esperava la resolució del recurs interposat per Via Verda amb el finançament d’ERC i Compromís, aquesta coincidència obra la porta a recuperar el territori, part del qual està contaminat per l’abocador clausurat de Can Planas. Jorge Haro, un dels seus membres, defensa que abans de fer un nou plantejament urbanístic i construir, cal fer net. “Primer trobem una solució per Can Planas i després ja parlarem de desenvolupament urbanístic”, va dir perquè, va advertir, “fer un nou planejament sense resoldreu-ho seria reproduir els errors del passat”.
Stop Direccional es partidari del buidatge de l’abocador però fins que no s’arribi a aquesta solució busca “pedaços” que permetin reduir l’emissió de contaminats. Així, ha proposat a l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que es tractin els lixiviats in situ, amb la instal·lació a la zona d’una planta depuradora. A més de denunciar que almenys una xemeneia d’extracció de gasos no funciona, sospiten que els lixiviats van a parar ara directament al clavegueram. Per demostrar-ho han demanat a l’Ajuntament que obri una rasa paraŀlela a les canonades de drenatge.
La sentència del TSJ, valorada molt positivament, el dóna arguments per pressionar en aquest sentit. L’entitat ha lamentat però que l’Ajuntament no hagués impugnat com Via Verda perquè de fer-ho “s’hauria guanyat en els quatre motius: l’impacte econòmic, l’abocador de Can Planas, la invasió de competències de Cerdanyola i la mobilitat”, assegura Haro. – Redacció

REFEM

REFEM demana superar la divisió històrica per arribar a un consens sobre el Centre Direccional

L’anul·lació del Pla Director Urbanístic (PDU) per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya referma a REFEM encara més en “la proposta que un nou planejament és possible”. En un comunicat, l’entitat valora positivament l’aprovació d’una moció al Ple de l’Ajuntament per crear una comissió redactora del Pla Estratègic de Cerdanyola on se’ls convida especialment a participar. “El nostre col·lectiu vol expressar el seu agraïment en ser convidats i també manifestar la gran responsabilitat que se’n deriva de treballar pel consens urbanístic de la ciutat que tanta falta ens fa”, remarquen.

El desenvolupament del Centre Direccional ha estat present i de forma controvertida des de fa molts anys, recorda Refem, que creu que aquesta comissió de partits i cívica hauria de servir per impulsar “un acord que amb renúncies per part de tots, permetés superar la divisió històrica per arribar a un consens que pugui satisfer a tothom”. En aquesta línia, el col·lectiu destaca que volen que “ningú surti perjudicat, però tampoc beneficiat pels canvis possibles”. Refem desitja una “Cerdanyola sense riscos ambientals derivats dels abocadors i de qualsevol altra causa”. En definitiva, “un projecte que atengui les necessitats de desenvolupament econòmic i social de la ciutat, que sigui respectuós amb el medi, lligat als límits naturals de Collserola, de recerca i desenvolupament amb la col·laboració de l’UAB, i d’habitatge connectat al nucli de la ciutat”. Concretament, en el manifest de 12 punts de Refem es destaca que hi ha un punt zero previ als altres que fa referència a la descontaminació dels abocadors. “Entenem que calen unes actuacions immediates i que s’han de cercar aquelles resolucions tècniques que permetin la descontaminació total sense risc per a la població”.

GENEROSITAT
El col·lectiu assegura que “farà tot el possible” i amb “generositat” per “ajudar en aquest gran acord que ens demana responsabilitat, però també coherència, valentia i visió de futur”. – Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?