Stop Direccional creu que el nou estudi sobre Can Planas “avantposa l’economia a la salut de les persones”

d503b79bddae5a3eeed71620c726e5d6

El tercer estudi sobre l’abocador de Can Planas elaborat per l’empresa ENT és per a la plataforma Stop Direccional “un informe fet a mida que és una barreja d’estudis anteriors i sense cap treball de camp”. L’estudi planteja les mateixes solucions que els altres anteriors i “descarta per cares” opcions com el buidatge de l’abocador i el trasllat dels residus perillosos a dipòsits preparats. “L’estudi avantposa l’economia a la salut de les persones i es continua sense buscar responsables”, afirma Miguel Molina, un dels membres del col·lectiu.

L’ESTUDI DESCARTA LA MINERIA D’ABOCADOR
El tercer estudi conclou descartar l’alternativa d’aplicar tècniques de mineria d’abocador, apunta que les opcions plantejades en el segon dictamen -segellat superficial i barrera hidràulica- semblen coherents amb la principal afectació i recomana la seva realització en breu per reduir la perillositat de la contaminació de l’espai. A més de remarcar que l’estudi no aporta res nou, des d’Stop Direccional es critica durament al govern municipal: “Ara diuen que l’opció que defensaven a l’oposició costa 200 milions i no es pot fer”. El col·lectiu continua defensant que l’única “opció correcta per a la descontaminació de Can Planas és el buidatge total”. En aquesta línia, s’apuntava que REFEM també aposta per aquesta solució. “Si hi ha consens que el buidatge total és la solució, el debat hauria de ser qui i com l’ha de pagar”, destacava Jorge Haro, que defensava que la remediació de Can Planas hauria de ser costejada “pels responsables de la seva contaminació, per qui va donar llicències i qui va deixar abocar sense llicència”. En aquesta ciutat, remarca, “ningú ha fet res per aixecar la catifa de les responsabilitats”. En aquest sentit, la plataforma recordava que l’Ajuntament sí té responsabilitats en la protecció mediambiental de l’entorn i demanava novament que se senyalitzi adequadament la zona del dipòsit Elena.

“NO HI HA VOLUNTAT DE PARLAR AMB NOSALTRES”
D’altra banda, Stop Direccional no va assistir al primer Consell Municipal de Medi Ambient del Mandat perquè per poder tenir dret a vot se’ls hi demana que estiguin constituïts com a entitat. “És cert que amb el reglament a la mà això és així, però amb els governs de Morral i Carmona no se’ns va posar cap impediment per poder votar”, explicava l’activista Albert Lázaro mentre denunciava que per al govern actual “la participació ciutadana es limita a deixar parlar, però no a votar”. Els membres del col·lectiu apunten que en aquests 18 mesos de nou mandat ningú del govern els ha trucat: “No hi ha hagut voluntat de parlar amb nosaltres”, lamenten. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?