Sonia Rodríguez: Candidata a l’alcaldia de Ciutadans
Entrevista Electoral Sonia Rodriguez

2d3adfa8352a656a606912bf6acf7119

“La nostra única preocupació són els problemes reals de Cerdanyola”

Té 42 anys, és advocada i regidora del grup municipal de CS des del 2015. Actualment treballa en un despatx d’advocats de Cerdanyola i en el torn d’ofici. La seva especialitat  és el dret de consumidors i l’habitatge, motiu pel qual forma part del grup de debat sobre habitatge de la formació taronja a Catalunya

Quedem amb la candidata dijous 9 de maig, Dia d’Europa, a la plaça d’Europa, el punt d’accés al Parc Tecnològic del Vallès. “Creiem i apostem per una Cerdanyola tecnològica, empresarial i sostenible. Tenim molt potencial i aquest lloc és una ensenya del nostre poble”, assegura Rodríguez.

 • Com arriba una advocada vinculada a diversos moviments socials a Ciutadans?
  Un dels principis dels advocats és assessorar els clients amb la veritat de les coses sense donar falses esperances. Crec que es pot fer una bona actuació associativa o veïnal sempre que es defensi des del realisme. Com advocada no diré a la gent coses que no puc fer o que no estan dins de la legalitat. S’han de canviar moltes coses, com la llei hipotecària, però sempre des de la reforma. I Ciutadans creu en la reforma de la Constitució i reforçar els drets fonamentals que tenim com a ciutadans. Volem reformar sense arribar a trencar i frustrar a la gent. Quan dius que com alcalde paralitzaràs desnonaments estàs mentint perquè no és possible. No podem crear més frustració a la societat de la que ja tenim.
 • O sigui, per a vostè va ser un pas lògic entrar a Ciutadans?
  Sí, vaig entrar a Ciutadans en el moment de les eleccions europees. Jo crec molt en la Unió Europea perquè és un projecte apassionant i bo per a tothom. Vaig veure a dos referents per a mi com són Girauta i Nart. Des de la meva vocació d’advocada em vaig sentir molt reflectida en els valors i principis que es defenien. Va ser molt fàcil, em van acollir molt bé. Sense els companys que tinc des del 2014 no hagués pres la responsabilitat que suposa ser la candidata de Ciutadans.
 • Diria que a excepció de Cecilia Collado, vostè és l’única candidata que encara no s’ha presentat oficialment amb un acte. No li calen presentacions?
  Hem escoltat a tothom que ens ha donat l’oportunitat i hem recollit un manifest de 100 propostes. Per a nosaltres el més important no és fer un gran acte de campanya, sinó que la gent vegi que Cs és una oportunitat i que podem recollir moltes de les seves preocupacions. Durant aquests dies farem petits actes als barris per donar a conèixer la nostra política realista amb propostes reformistes que facin de Cerdanyola i dels seus ciutadans la seva prioritat. Volem que la gent pugui veure que durant aquests quatre anys hem treballat per buscar els benestar de tots els ciutadans de Cerdanyola.
 • S’ha parlat molt de divisió a CS Cerdanyola i vostè ha estat una de les últimes candidates en fer-se oficial. Aquesta situació els perjudicarà?
  Penso que no, crec que la riquesa es troba en la diversitat. Han estat quatre anys molt durs com a regidors i no pots estar al 100% d’acord amb tothom. Però em quedo amb allò positiu. Dir que Cs no ha estat molt unit, ho podríem dir de moltes candidatures. El més important és el projecte de persones que tenim, ara mateix tothom està fent pinya. Amb el Pau ens hem compenetrat molt bé i ara tenim un grup de persones de la societat civil que mai han estat a la política. Són persones que creuen que cal un canvi i que volen aportar. Estic molt contenta amb les 28 persones que formen la llista i agraïda a l’agrupació local per confiar en nosaltres.
 • Guanyar les eleccions del 21-D a Cerdanyola els va fer pensar que poden guanyar les municipals?
  Si aquelles eleccions es van presentar com un SÍ o un NO a la independència, creiem que la gent va veure que CS era la millor opció per al NO a la independència. La gent pensa que podem ser fiables. Cerdanyola no és independentista, es demostra en cada convocatòria electoral. Nosaltres serem la garantia que Cerdanyola no tindrà un govern independentista.
 • A les municipals del 2015 aconseguien entrar per primera vegada al consistori i ho feien amb la força de tres regidors. Quins resultats esperen pel 26 de maig?
  Creiem que podem pujar. El nostre objectiu és poder governar Cerdanyola. La nostra única preocupació són els problemes reals de Cerdanyola.
 • Quins són aquests problemes?
  Són molts. Problemes en l’àmbit empresarial i comercial, amb l’estat dels barris… Paguem molts impostos per als serveis que ens retorna l’Ajuntament. I també grans problemes d’habitatge. Nosaltres hem presentat dues mocions i estem molt contents que s’aprovés el Pla Local d’Habitatge. És una de les poques coses que ha fet el govern. També tenim problemàtiques mediambientals molt importants com els abocadors o l’amiant. Necessitem un fons nacional de compensació per a les víctimes. I en quant als abocadors volem les màximes garanties per a la salut de les persones. Necessitem solucions realistes i moltes vegades amb la col·laboració de les administracions supramunicipals. Tenim molts problemes per solucionar, però també una ciutat amb moltes possibilitats. Només cal prioritzar i planificar aquestes solucions.
 • El consistori té actualment capacitat per oferir aquestes solucions?
  No funciona com hauria de funcionar. Hem de simplificar i donar respostes més ràpides i realistes a les persones.
 • Destaqui’m cinc propostes del seu programa electoral.
  Pla de barris, habitatge -instar a l’INCASÒL i a la Generalitat a destinar terrenys públics a Cerdanyola a la construcció d’habitatge públic o la creació d’una residència d’estudiants, entre d’altres- suport a les empreses i emprenedors amb la simplificació dels tràmits d’obtenció de llicències d’obertura de comerços i la priorització de l’educació 0-3 amb la baixada de preus de les escoles bressol.
 • Han estat una de les veus més crítiques amb els Serveis Socials de l’Ajuntament. Com creu que es podrien millorar?
  Els Serveis Socials de qualsevol ajuntament fan una gran i difícil feina. Per la meva feina com a advocada hi tinc contacte habitual. Hem intentat posar el focus sobre la regidoria perquè enteníem que és necessita molta dedicació per millorar i una memòria de finals d’any per quantificar a quantes persones s’atén, com i quin resultat s’obté. Saber quina qualitat té la resposta que es dóna. No se’ns ha facilitat cap memòria ni molta informació quan en altres municipis sí es fa. No hem pogut fer una taula per poder parlar d’habitatge, entre d’altres. S’han deixat de rebre prestacions i subvencions importants per a la ciutadania com per exemple d’arranjaments d’habitatges per a la gent gran. Necessitem dotar els serveis Socials, millorar el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). No ho podem fer sols com a Ajuntament, es necessiten molts mitjans tècnics i econòmics. És una responsabilitat també de l’Estat, i aquí hem de reclamar tota l’ajuda possible i no deixar la ciutadania sense resposta dins de les nostres possibilitats.
 • A excepció de Cecilia Collado, vostè és l’única candidata que encara no s’ha presentat oficialment amb un acte. No li calen presentacions?
  Hem trigat una mica més que la resta en fer les nostres propostes. Hem escoltat a tothom que ens ha donat l’oportunitat i hem recollit un manifest de 100 propostes. Per a nosaltres el més important no és fer un gran acte de campanya, sinó que la gent vegi que Cs és una oportunitat i que podem recollir moltes de les seves preocupacions. Durant aquests dies farem petits actes als barris per donar a conèixer la nostra política realista amb propostes reformistes que facin de Cerdanyola i dels seus ciutadans la seva prioritat. El que estem fent és que la gent pugui veure que durant aquests quatre anys hem treballat per buscar els benestar de tots els ciutadans. Al ple hem intentat fer costat als quatre governs nefastos que hem tingut en aquest mandat, però no hem estat disposats a incomplir les lleis. A més, algunes coses no les hem pogut votar favorablement per la falta d’informació i d’organització que tingut el govern.
 • Quines línies vermelles es marquen en un hipotètic pacte de govern?
  Estendrem la mà a tothom i farem pactes puntuals de temes de ciutat pel bé de la ciutadania de Cerdanyola, que ningú tingui cap dubte. El que no farem és un govern amb aquells que volen trencar la societat, Catalunya i Espanya. Aquí hem tingut una prova molt significativa: la frustració que s’ha creat a Bellaterra per deixar-los votar i després no donar-los el que demanàvem. No té cap sentit deixar votar a una part de la ciutadania que estava molt clar el que volia i després dir que no els hi dones. Això porta a la frustració i a la confrontació, que són els pitjors enemics que podem tenir en política. Ara ja no volen la independència de Bellaterra, sinó l’annexió a un altre Ajuntament. Avui Dia Europeu (dijous 9 de maig) podem reivindicar la solidaritat entre pobles, entre persones i entre estats

El qüestionari 

 • A qui votaria si no fos la candidata i el seu partit no existís?
  A ningú. Només Cs pot garantir una alternativa de govern constitucionalista centrat en solucionar els problemes de Cerdanyola. PSC pactaria amb ERC i no vull ser còmplice d’això.
 • Quina creu que serà la sorpresa i la gran patacada de les eleccions?
  La patacada serà la dels independentistes. Cerdanyola no és independentista i els ciutadans tornaran a demostrar-ho. Cerdanyola ha perdut molt en mans d’aquells que tenen altres prioritats. I crec que Cs donarà la sorpresa… Guanyarem com ja hem guanyat aconseguint ser l’única alternativa de govern guanyadora i assenyada.
 • Si finalment no és alcaldessa…
  Treballarem dur des de l’oposició per controlar al govern. Estarem a l’alçada per fer una oposició constructiva, com hem fet, perquè els ciutadans de Cerdanyola tinguin la ciutat que es mereixen i que no tenen.
 • El millor i el pitjor que ha fet el govern durant el mandat
  El pitjor, creure que Cerdanyola és seva. Apropiar de l’Ajuntament, intrumentalizarlo i tenir-lo paralitzat quatre anys. Quant potser, la seva impossibilitat d’aplicar mesures que haguessin estat desastroses.
 • Què creu que li suscita a la gent la paraula Cerdanyola?
  Potencial i il·lusió sempre ho diem, Cerdanyola està plena d’oportunitats, tenim la UAB, Sincontrón, Centre Direccional … És urgent un govern que sàpiga treure-li a Cerdanyola el seu potencial i treballi per a tots els veïns.

Núria Ferrer

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?