Setanta-tres dies amb el pare o l’homenatge a José Arbués

grau

 

La sala d’acte del MAC s’omplia en la presentació de l’última novel·la d’Isidre Grau. Setanta-tres dies amb el pare (Trípode) explica les vivències d’un pare i un fill durant un confinament a la tardor de 1936. La història està basada en la vida del cerdanyolenc José Arbués, amic de Grau que va morir l’any passat. “Aquesta novel·la és un fruit magnífic de l’amistat entre l’Isidre i el nostre pare”, celebraven Pau i Carles Arbués, que descrivien la novel·la com “una joia” per aquells que coneixen els fets reals.

D’on sorgeix la història?

Entre els arxius d’Arbués, l’escriptor va trobar ‘Galeria de personatges’, un recull que encendria la guspira de la seva inspiració. “En el primer confinament estaba escrivint una novel·la que encara he d’acabar, però em va venir molt de gust centrar-me en aquesta historia que abans ja havia perfilat”, assegurava Grau.

És la “història d’un pare i un fill que durant 73 dies s’han descobert l’un a l’altre i on la natura és com un altre personatge de la novel·la”, descrivia l’escriptora Maria Victòria Lovaina durant la presentació. Precisament la natura va ser una de les protagonistes de les intervencions dels fills d’Arbués: “El pare i molts com ell van viure una plena comunició amb la natura i així se sentien lliures”.

El 28 d’abril Grau va enllestir la primera versió de la novel·la. “Vaig trucar a casa del José per explicar-li. Però em van dir que estava hospitalitzat”, va recordar Grau, que es mostrava satisfet perquè abans de morir la família va poder comunicar-li que que havia acabat el llibre.

Qui va ser José Arbués?

José Arbués Posat (Fuencalderas, 1934 – Cerdanyola del Vallès, 2020) Després de passar infància i joventut a l’Aragó rural, d’adult es va arrelar a Cerdanyola, tant professionalment com amb la seva participació cívica. Enginyer químic i escriptor, és autor d’onze títols publicats, entre els quals hi ha estudis etnogràfics, novel·la, reculls de tradició oral i memòries connectats amb el seu origen aragonès. Dels seus títols destaquen “Fuencalderas en mi recuerdo” (1980), “Maquis en las sombras” (2000) i el darrer “Mi vida rural en Aragón” (2019).

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?