Sentència pionera per a les víctimes ambientals de l’amiant

7c1e447b255bbf211e80f00dade07568

L’empresa Uralita haurà d’indemnitzar amb més de dos milions d’euros a 39 veïns de Cerdanyola i Ripollet per exposició ambiental a l’amiant

La fàbrica d’Uralita va tancar al 1997, però les conseqüències de l’exposició a l’amiant -asbestosi, càncer de pulmó i mesotelioma (tumor de pleura que té com a única causa l’asbest)- continuen ben vives a la ciutat, on ja s’hi han comptabilitzat més de 1.000 casos i es continuen diagnosticant una cinquantena cada any. Enmig d’unes xifres que situen el municipi com a zona zero de l’amiant a Espanya, l’Audiència Provincial de Madrid ha reconegut per primera vegada les víctimes passives ambientals vivien prop de la fàbrica i Uralita haurà de pagar més de dos milions d’euros a 39 veïns de Cerdanyola i Ripollet.

UNA SENTÈNCIA QUE REVOCA UNA ANTERIOR DICTADA PEL JUTJAT DE PRIMERA INSTÀNCIA NÚMERO 96 DE MADRID AL DESEMBRE DEL 2015

La sentència considera que l’empresa “no va actuar amb la diligència exigible al fer emissions sense el control adequat a l’ambient exterior de fibres d’amiant de la seva explotació industrial, amb la qual cosa va incórrer en responsabilitat pels danys causats a les poblacions circumdants de Cerdanyola del Vallès i Ripollet en inhalar els seus habitants les fibres d’amiant emeses a l’ambient exterior sense el degut control per l’activitat industrial desenvolupada per la demandada”. Amb aquesta sentència, l’Audiència de Madrid revoca la dictada pel Jutjat de Primera Instància número 96 de Madrid del desembre de 2015 que va condemnar l’empresa per l’afectació sobre les persones que havien conviscut amb treballadors de la fàbrica però desestimava la responsabilitat respecte a la inhalació de fibres d’amiant dels anomenats passius ambientals, persones que no han treballat a la fàbrica ni són família de cap treballador però que han estat exposats al material cancerigen per la proximitat del seu habitatge a la fàbrica de fibrociment.

“CREA JURISPRUDÈNCIA MENOR”

“La sentència és pionera perquè per primera vegada un tribunal d’Espanya obliga a indemnitzar per contaminació ambiental”, remarca Esther Costa, advocada del Col·lectiu Ronda, bufet que ha portat el cas: “Reconeix, per primera vegada, el llegat de mort i patiment que l’empresa Uralita ha deixat en les localitats on es va assentar. Fins ara únicament es considerava provada la responsabilitat de les empreses pel que fa als seus extreballadors i a les persones que convivien amb elles”. Per a ella, la sentència de l’Audiència Provincial de Madrid “crea jurisprudència menor” i “aplana el camí” per a altres casos que el bufet ja ha portat als tribunals. En aquest sentit, Costa anuncia hi ha altres dues demandes col·lectives presentades i la primera d’elles arribarà a judici al febrer. Malgrat això, la sentència pot ser recorreguda i podria arribar al Tribunal Suprem, però Costa es mostra optimista: “La sentència és difícilment revocable perquè jurídicament està molt ben fonamentada”.

FEINA CLAU DE L’EQUIP QUE LIDERA EL DOCTOR TARRÉS

L’Audiència de Madrid considera a la sentència que “s’ha estudiat científicament que la major exposició a la inhalació de fibres d’amiant a Cerdanyola i Ripollet ha provocat una major incidència de les malalties relacionades amb la inhalació de fibres d’amiant”. Precisament és en aquest punt on els estudis del grup mèdic comarcal coordinat pel doctor cerdanyolenc Josep Tarrés han estat fonamentals. Les investigacions constaten una corba ascendent de les afeccions relacionades amb l’amiant amb més de 1.000 casos diagnosticats a Cerdanyola i l’existència d’uns 50 casos nous cada any. “La sentència és un pas més, i malgrat que segurament Uralita la recorrerà, és molt important perquè faltava que es reconegués a aquest col·lectiu d’afectats”, valora Tarrés, que en més d’una ocasió ha posat sobre la taula la “necessitat de desenvolupar i executar un potent pla de desamiantatge a nivell estatal amb la implicació de totes les administracions”. – NF

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?