Sense parades, però sense parar

d38916892cbd0b9efc4f852e27e6bcac

Sense parades, però sense parar. Així viuen aquests dies les llibreries de Cerdanyola malgrat que s’hagi decidit ajornar la celebració de Sant Jordi al 23 de juliol. Comandes online, per telèfon o per correu electrònic són algunes de les possibilitats per comprar llibres a la ciutat.

Com estan treballant les llibreries?

“Enguany la celebració del dia del llibre serà diferent. El 23 d’abril recordeu que ens quedem a casa però les llibreries del nostre país no es queden quietes: estem sense parades, però sense parar”, assegura Nieves Collado (llibreria Éfora). Un lema que comparteixen les seves companyes de gremi a la ciutat. “Ens quedem a casa però ens podeu fer arribar les vostres comandes de llibres”, anuncia. Qui vulgui fer alguna comanda a aquesta llibreria ho pot fer al 673 078 608 i al correu electrònic libreriaefora@gmail.com

“La Diada la viurem des de casa i segurament de manera activa a les xarxes socials que, durant aquests dies estan sent la finestra per on continuem al costat dels nostres lectors i clients”, remarca Nuria Nájera (Lilliput). La llibreria s’ha unit a un manifest entre altres moltes llibreries que es diu #santjordietstu i que reivindica el no lliurament de cap llibre durant la setmana de Sant Jordi per tal de continuar frenant la corba de contagis. “Donem la possibilitat de reservar els llibres o comprar-los ara però que els recullin un cop tornem a obrir, a través de vale regals o de les plataformes llibreriesobertes.cat o libelista.com, on l’usuari escull la seva llibreria de referència, compra el llibre i el recull passat el confinament”, explica. “Volem viure aquell dia d’una manera diferent però entenem que la gent vol aquest regal i donem alternatives”, apunta Nájera. Ella assegura viure la pandèmia de la covid-19 amb neguit personal i sobretot professional. “Ens veiem en la corda fluixa i lluny de totes aquestes ajudes que des dels governs donen, perquè al final de tot això, al petit comerç arriba ben poc”, explica Nájera. Com a contrapartida, la gent els hi està fent molt costat: “Ens escriuen donant ànims, preguntant com ens poden ajudar”.

 15è aniversari de L’Aranya

Per a llibreria L’Aranya aquest mes i especialment aquest Sant Jordi havien de ser molt especial. L’establiment celebra enguany el seu quinzè aniversari i no ho podran fer amb la persiana aixecada ni parada al carrer, però sí treballant sense parar des de casa. La seva propietària, l’Olivia Pascual recorda com va viure el procés d’obertura d’una llibreria que és el seu somni:  “Ho vaig viure com el moment de decidir tirar endavant un somni sense tenir molt suport en el meu entorn. Era una sensació com de caminar en una corda fluixa, però sabia que no cauria”. Però no ho va sentir com un acte de valentia, “sinó com un procés natural potser similar al fet de ser mare”. Des de ben petita ella sabia que volia dedicar-se al món del llibre. “És un ofici molt idealitzat, però a nivell empresarial és poc agraït. La recompensa és treballar a la teva passió. Anar a l’Aranya per a mi és com anar a la meva segona casa i fer teranyina”, assegura satisfeta. Ara fa 15 anys ella en tenia 27, no era de Cerdanyola ni hi havia viscut mai. “Potser si hagués conegut més la ciutat no m’hagués atrevit. Venia de fora i no tenia prejudicis”, confessa. 15 anys després, toca fer un balanç, que en el seu cas és molt positiu. “M’ha funcionat i la teranyina que hem creat és molt forta i ens protegeix molt. És la base per poder tirar endavant i sobreviure en el moment que estem vivint ara”, indica Pascual.

 “Sense parades, però sense parar. Totes les llibreries ens hem buscat la vida perquè els nostres clients continuïn comprant llibres”, recorda Pascual. Per exemple, a la web de l’Aranya -www.llibrerialaranya.com- pots comprar qualsevol article que estigui disponible. No t’ho porten a casa, però es pot passar a recollir per la Panxa Contenta. “O també si fas una compra allà et poden portar a casa el que els hi compris i els llibres que hagis comprat”, explica Pascual.  “Tenir la web activa ha estat una sort, no ens treu de pobres, però simbòlicament anem fent feina i es constata la nostra teranyina: els nostres clients van mirant el catàleg online i fent compres”, remarca. A més, han ideat un sistema per aquells que vulguin ajudar la llibreria més enllà de comprant llibres. “Poden comprar les nostres aranyes. La de bronze (15€), la de plata (30€), la d’or (50€) o L’ Aranya de Sant Jordi, valorada en 100€, bescanviable per molts llibres un cop passi el confinament”, explica.   “D’aquesta manera, evitem desplaçaments, riscos innecessaris i ens ajudes a fer teranyina”, anuncia Pascual. Però si no es pot evitar la temptació de regalar llibres el dia 23, L’Aranya no para màquines i es poden fer les compres a través de la web. “També podeu demanar-nos assessorament. Estarem encantades d’ajudar-vos a escollir. De prescriure. De fer de llibreteres, inclús sense estar a la llibreria.  Si voleu, també us els embolicarem, hi posarem el nom del destinatari i us regalarem un punt de llibre especial fet a mà”, assegura Pascual. “Tot això Amazon no ho fa ni ho farà mai”, afegeix.

 Sant Jordi en ple juliol? Què en pensen les llibreteres?

 “Tot i que no és ideal i que farà molta calor i la gent pot tenir la temptació d’anar a la platja, poder celebrar Sant Jordi encara que sigui amb aquesta data és per a molts una necessitat, no només pel fet de vendre il·lusions en forma de llibres, sinó perquè és una celebració molt especial i bonica”, apunta Collado, que es mostra  convençuda que “la gent voldrà sortir al carrer a celebrar amb tothom el dia del llibre i la rosa”. A la llibreria Lilliput la nova data els hi genera més dubtes. “No sabem encara la legislació sobre actes multitudinaris, però entenc que s’havia de donar una data i una resposta”, explica Nájera. A L’Aranya celebrar Sant Jordi el 23 de juliol no l’acaba de convèncer: “Com és una data diferent, potser haurem de fer-ho amb una altra fórmula com per exemple per la tarda-nit. Si realment es pot arribar a fer, perquè tot dependrà de com evolucioni la pandèmia”. Per a les llibreteres anar pas a pas és l’única opció.

Cada llibreria recomana un llibre

La recomanació de L’Aranya. ‘Elles parlen’ (Miriam Toews). “Basada en fets reals, té una part molt colpidora i una altra molt emotiva. Molt dura, però necessària”, expliquen des de la llibreria.  Una nit, vuit dones mennonites de diferents edats es troben en un paller per dur a terme una reunió secreta. Durant els darrers dos anys, aquestes dones, i més d’un centenar d’altres noies de la seva colònia, han estat violades repetidament de nit per dimonis que venen a castigar els seus pecats.

La recomanació de Lilliput. ‘Que no t’expliquin contes’ (Natza Farré). “Sobre la veritat que s’amaga darrere els contes i trencant amb estereotips tradicionals… Molt divertit i feminista…”, remarquen des de la llibreria. L’escriptora Natza Farré, que ha rebut el premi de Comunicació no Sexista 2019, i la il·lustradora Gala Pont capgiren els referents de la nostra infantesa i ens conviden a un viatge crític que evidencia que les fake news fa segles que existeixen i condicionen la nostra percepció del món.

La recomanació d’Éfora. ‘Boulder’ (Eva Baltasar). “Amb Permagel va sorpendre i es reafirma com una gran escriptora amb aquesta nova novel·la. Un llibre curt, però intens, amb temàtica LGTBI”, apunta la llibreria. Es guanya la vida fent de cuinera en un buc -la situació perfecta: una cabina, l’oceà, moltes hores per encarar el buit i algun port on conèixer dones. Fins que una la reté, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa i l’embarca en la gestació assistida d’una criatura.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?