
Els llibres i les roses tornaran a ocupar places i carrers dissabte 23 d’abril. Enguany es podrà gaudir de la tradicional diada de Sant Jordi a la plaça de l’Abat Oliba i a la plaça de Francesc Layret. Allà hi haurà les tradicionals parades de llibres i roses, un espai per a la signatura de llibres dels autors/es locals i se celebrarà la 21a Marató de lectura dedicada al poeta Gabriel Ferrater. En aquesta ocasió, i com a diferencia dels altres Sant Jordi prepandèmia, les tres llibreries més actives culturalment de Cerdanyola –L’Aranya, Éfora i Lilliput- muntaran les seves parades al costat dels seus establiments. A més, fins al 28 d’abril es podrà participar en el II Concurs Fotogràfic Instagram de Sant Jordi organitzat per AFOCER i l’Ajuntament.
“El Sant Jordi és nostre”
Amb aquest lema les llibreries L’Aranya, Éfora i Lilliput han decidit enguany col·locar les parades al costat de les seves botigues. “D’aquesta manera descongestionem un espai massificat i facilitem el passeig per la ciutat i afavorim un itinerari bonic i cultural”, asseguren. A més, els hi agradria que tothom entengués que la diada del llibre i de la rosa és per als llibreters i floristes: “És quan fem calaix per sobreviure molts mesos. Que altres no professionals del sector posin parada de llibres, ens fa mal. Defensem un model de diada amb activitats culturals i paradetes de llibres de només les llibreries”.
“La nostra decisió ve arran de la proposta que va fer la Cambra del Llibre a Barcelona de separar professionals i entitats. La llibreria Aranya, la Éfora i nosaltres vam enviar un comunicat a l’Ajuntament demanant un canvi en la proposta de la festa, on entitats, partits polítics i associacions participessin, però deixant la venda de llibre i flors a les llibreries i floristeries. A més, vam indicar que volíem que les llibreries es posessin al costat del seu negoci per afavorir diversos eixos comercials del poble i així descentralitzar la festa una mica”, explica Nuria Nájera (Llibreria Lilliput). “Però ens van dir que seguirien amb el mateix format de sempre, i, tot i que en un primer moment ens van dir que no podríem posar-nos, finalment van accedir a deixar-nos posar als nostres establiments, això sí, sense el material que ens subministren habitualment (carpes i taules)”, concreta la propietària de Lilliput. A més, la proposta és fruit de l’experiència de l’any passat: “Va ser súper bona, tant a nivell logístic com a nivell de vendes, i els clients així ens ho van fer saber”. Enguany, les previsions són bones tot i que al ser dissabte i, venint d’uns mesos de temps inestable no saben si hi haurà molta gent que marxarà. “Personalment, crec que el Sant Jordi de l’any passat serà molt difícil de superar per una qüestió molt senzilla, l’any passat no hi havien paradetes que ens fessin competència i va ser una de les primeres vegades que sortíem a fer alguna cosa semblant a la normalitat”, assegura.
“És difícil fer previsions de Sant Jordi perquè venim d’on venim, però si tenim en compte que ara no hi ha restriccions és fàcil pensar que tornarem a la normalitat de Sant Jordi”, valora Olivia Pascual (L’Aranya), que recorda que aplicant el que han après de la pandèmia, des de la Cambra del Llibre i el Gremi de Llibreters es vol instaurar aquest model professional de la jornada: “Molt a favor d’activitats culturals, però la part comercial de venda de llibres i roses es recomana que només ho hacin les llibreries i les floristeries. Per nosaltres l’any passat va ser el nostre millor Sant Jordi a nivell de facturació perquè només podíem vendre llibres les llibreries”. A Cerdanyola, lamenta Pascual, no s’ha respectat aquesta recomanació de jornada professional. “A la plaça de l’Abat Oliba estarà tothom amb les altres dues llibreries que no participen a la nostra iniciativa de crear com un itinerari literari que recorri la ciutat”, explica. Però per sobre de tot, recorda, el que determina si serà un bon Sant Jordi és el clima. “El fet que caigui en dissabte potser farà que la gent ulgui marxar a Barcelona i que el matí sigui de més feina a Cerdanyola i la tarda sigui més calmada”, anuncia Pascual. En quant a xifres, la Cambra del Llibre de Catalunya confia a poder igualar el que es va fer el 2019, quan es van vendre 1,6 milions de llibres durant la setmana de Sant Jordi i hi va haver una facturació de 22 milions d’euros.
“Aquest any no hi ha restriccions i tot i que encara no estem a la normalitat absoluta suposo que molta gent sortirà fora”, apunta Nieves Collado (Éfora). Com les seves companyes, remarca que l’any passat es va notar molt un increment de vendes. “La dispersió d’aquest any, juntament amb el cap de setmana farà que siguin menors les vendes. Però espero equivocar-me”, indica Collado. Per a ella, Sant Jordi és una festa que hauria de ser també reinvindicació de la lectura i dels llocs que la fan possible. En aquesta línia, apunta que crear una constel·lació d’eixos comercials no tan sols afavorirà a les llibreries, sinó també al comerç que les envolten: “Crec que seria una idea intel·ligent implantar aquest sistema i no com una iniciativa privada, sinó com un pla de futur i de reacció avui de la ciutat”.
Roses km 0
Les floristeries també esperen que la normalitat estigui a l’alça aquest Sant Jordi. “Portem setmanes preparant Sant Jordi amb aquest optimisme”, asseguren des de la floristeria Casamitjana, que vol agrair el suport de la ciutadania de Cerdanyola des que va començar la pandèmia. Enguany totes les roses que vendrà aquest establiment seran 100% del Maresme. “Una rosa d’alta qualitat i km 0”, apunten. A més, com a novetat tindran una rosa amb els colors groc i blau d’Ucraïna i els lemes ‘Una Rosa per la llibertat’ i ODNA TROYANDA ZA SVOBODU (traducció a l’ucraïnès). “Quan acabi la campanya, des del Gremi de Floristes de Catalunya es farà una donació per Ucraïna”, explica Maria Casamitjana.
Una 21a Marató de lectura dedicada a Gabriel Ferrater
L’activitat col·lectiva homenatjarà al poeta, crític i lingüista Gabriel Ferrater, en el centenari del naixement a Reus i el cinquantenari de la seva mort a Sant Cugat del Vallès. la Marató de lectura, demana la participació de la ciutadania per fer-la possible. Durant 12 hores, des de les 8 h fins a les 20 h, i en un empostissat instal·lat a la plaça de Francesc Layret, qui ho vulgui podrà llegir l’obra de Gabriel Ferrater, especialment, o de la persona creadora que desitgi. Entitats i associacions de tota mena participaran activament en aquesta activitat. Es fa una crida ben especial al públic lector de Cerdanyola del Vallès, qui any rere any ha donat sentit a aquesta activitat que permet gaudir de la bona literatura des del carrer estant, assegut a la plaça o tot passejant. Escoltant a qui diu la lletra o llegint-la, si es vol. En el decurs de la Marató s’oferiran tallers i accions de dinamització, i també hi haurà l’espai de signatura de llibres de les autores i els autors locals a la plaça de l’Abat Oliba.
Dissabte 23 d’abril de 8 a 20 h
Plaça de Francesc Layret
Inauguració de la Marató de lectura, a les 8 h
Cerdanyola llegeix Gabriel Ferrater, de 8 a 20 h
Ciutadanes i ciutadans, escriptors/es, poetes, artistas, representants d’organitzacions, entitats, col·lectius, autoritats… desfilaran per l’escenari de la Marató per regalar-nos el poema que han triat per llegir en veu alta.
Hola mag Fèlix Brunet!, de 8 a 16 h
Fins el migdia, el Fèlix convidarà i presentarà a les lectores i lectors que s’animin a llegir els poemes de Ferrater o els qui a cada un li vingui de gust recitar, mentre ho va amanint amb petit jocs de màgia.
Menú d’endevinalles, d’11 a 20 h
Unes taules plenes de plats que ens conviden a tastar un munt d’endevinalles
Taller: Fes-te la teva rosa, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h
Diverses plantilles de roses que podrem pintar amb els colors que més ens agradin
Espectacle infantil ‘Les històries d’en BUM’, a les 11:30 h i a les 12:30 h
Cia Homanots / Públic Familiar
El Bum és un elefantet trempat i curiós que viu moltes aventures i perills… a la cerca d’un tresor pirata amagat, amb el Llibre Màgic de la fada Flor de Neu, ajudant l’estel dels Desitjos… Se’n sortirà? Segur que els nens i nenes de públic el poden ajudar
Espectacle ‘Potadecabra literari’, 15 h
Per tancar el seu pas per la Marató, el Fèlix ens oferirà un resum dels seus trucs més literaris!!
Hola Ruben!, de16 a 20 h
Gran narrador i contista, ell pren el relleu del Fèlix per presentar les lectures de la Marató a més d’explicar-nos contes dirvertits i atrevits.
Espectacle infantil ‘El contes del Ruben‘, a les 18 h
Una estoneta per gaudir d’una selecció dels seus contes plens de paraules boniques
Ruben Martínez/ Públic Familiar
Concert: Gabriel i Qel, Qel Xiberta canta Gabriel Ferrater per a Gabriel Ferrater, a les 19 h
A càrrec de Qel Giberta, veu i guitarra i Pep Romaguera, guitarra
GABRIEL I RAQUEL no és un recital qualsevol de poemes musicats. Per una banda, hi ha els poemes de Ferrater que Xiberta ha musicat com si Ferrater els hagués adreçat a ella. Per l’altra, les cançons que Xiberta ha compost adreçades a en Gabriel. Versos que van i que vénen entre dos creadors que guanyen la partida al temps cronològic fent presents, ambdós, a l’escenari.