Sant Jordi, ajornat pel coronavirus

6567c635cc45e8d710178f98da3a11a6

Ja és oficial. La diada de Sant Jordi no es podrà celebrar el proper 23 d’abril per la crisi del coronavirus. La Cambra del Llibre ha optat per canviar la data per a una altra jornada que encara no s’ha decidir, però que serà  abans de l’estiu. El Gremi de Llibreters també alerta de la desaparició de “moltíssimes llibreries” davant una situació “molt preocupant”, i per aquest motiu demanen “més que mai” ajuda a les administracions. Els llibreters han calculat que si les mesures de restricció de moviments de persones no s’allarguen més enllà de Setmana Santa, s’estima que podria arribar a afectar un terç de la facturació de l’any.

“És cert que passi el que passi el Sant Jordi com a festa al carrer no se celebrarà el 23 d’abril, ara el que hem de veure si aquell dia haurà acabat el confinament i podem tenir la llibreria oberta”, apunta la propietària de la llibreria L’Aranya i membre de la junta del Gremi de Llibreters, Olivia Pascual.  “El més important és que no tirem la tovallola i que podem comptar amb ajudes, des de l’Estat s’han impulsat ajudes i els municipis s’han de posar les pilar per saber treballar-les i que no es perdin coses pel camí”, destaca. “No necessito que em facin un descompte en la taxa d’escombraries, així no m’ajuden. El que necessito és liquidesa. Per exemple, l’Ajuntament podria destinar una partida per comprar llibres a les llibreries de la ciutat”, apunta Pascual, que afegeix que “més enllà de lucrar-nos amb la venda de llibres, les llibreries fem una funció social”.

L’ajornament de Sant Jordi és un “cop dur” per a les llibreries, assegura Nieves Collado, de la llibreria Éfora. “No només per motius econòmics, que també, sinó per tot el que aquest dia significa per a totes nosaltres i per a la població en general”, explica. Per a ella, és la seva festa preferida de l’any, però té molt clar que el primer és la salut: “Totes les llibreries hem estat molt responsables, tancant des del primer moment”.

Funcionament durant el confinament
Tot i haver de tenir les llibreries tancades, a Cerdanyola encara es poden comprar llibres. Per exemple, a la web de l’Aranya -www.llibrerialaranya.com- pots comprar qualsevol article que estigui disponible. No t’ho porten a casa, però es pot passar a recollir per la Panxa Contenta. “O també si fas una compra allà et poden portar a casa el que els hi compris i els llibres que hagis comprat. Està molt bé que busquem formes per ajudar-nos els uns als altres”, explica Pascual.  “Tenir la web activa ha estat una sort, no ens treurà de pobres, però simbòlicament anem fent feina i es constata la nostra teranyina: els nostres clients van mirant el catàleg online i fent compres”, remarca satisfeta. A més, a la web L’Aranya s’ha habilitat una pestanya amb tots els contes de la Berta, la conta-contes professional de llibreria. “Allà qui vulgui pot escoltar els contes que ella diàriament penja. Com a curiositat diré que és la narradora del conte del coronavirus que corre per les xarxes”, apunta Pasqual.  

Per a l’Éfora el confinament també ha significat una oportunitat i una forma de reinventar-se. “Facilitem les comandes a través dels mitjans que ens aporten les xarxes socials i també aprofitant altres xarxes més fisiques, com són col·laborar amb altres establiments. En el meu cas, la gent pot recollir els llibres a la botiga d’alimentació El Tastet”, explica. Collado es mostra esperançada malgrat la situació actual: “Amb la complicitat de la gent, que prefeix esperar a tenir un llibre que demanar-ho per altres plataformes, i la complicitat de les companyes, ens en sortirem”.

Recomanacions de lectures especials a les xarxes socials
D’altra banda, els llibreters de Catalunya han obert un perfil a Instagram i Twitter qanomenat ‘Llibreters a casa’, on els professionals de les llibreries recomanen lectures des de casa seva. Per a Pascual aquesta és una “manera molt bonica i romàntica d’acostar als lectors el nostre espai més íntim” i de “compartir llibres especials per a nosaltres”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?