Salut proposa que les visites a les residències s’iniciïn a la fase 2

94af61979eb4ea334f75bd3f71cddfb7

El Departament de Salut ha proposat que les visites a les residències de gent gran es puguin iniciar a la fase 2, amb una durada de 30 minuts i un cop a la setmana en espais habilitat. El Pla de Desescalada Estatal no ho preveu  fins la fase 3, però la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat els protocols s’han treballat amb molt “diàleg” amb el sector. “És important avançar en el desconfinament, i tenir garanties que ho fem bé i amb la màxima seguretat”, ha subratllat. “L’objectiu principal és donar el màxim suport emocional a les persones que viuen en residències amb el mínim risc”, apuntava Vergés.

Actualment les visites a familiars només es permeten ara com ara al final de la vida (fase 0) o quan a una persona se li ha descompensat la malaltia de base i necessita el suport d’un familiar.

Com es classifiquen les residències? Verdes, carabassa i vermelles

Per al desenvolupament del pla, el departament ha classificat les residències de gent gran residències verdes (que no tenen cap cas positiu de coronavirus. N’hi ha 471 a tot Catalunya), residències carabassa (amb algun cas positiu de coronavirus, però ben sectorialitzades i amb zones netes per desconfinar amb seguretat. N’hi ha 392) i residències vermelles (amb casos positius de coronavirus i que no presenten les condicions per desconfinar amb seguretat. N’hi ha 103).Només les residències classificades com a verdes podran començar a aplicar les mesures recollides al pla de desconfinament residencial, així com les classificades com a carabassa en determinades condicions. Aquesta classificació, apuntava Vergés, és “viva” i es revisarà per “garantir que totes tendeixen al verd”. A més,  87 residències encara estan pendents de classificació.

Classificació de residències per regions sanitàries

Per regions sanitàries, l’Alt Pirineu i l’Aran té 12 residències sense el virus i 2 amb algun cas, però amb els espais separats; a Barcelona ciutat, 79 sense cap cas actiu de covid-19, 164 amb algun contagi, 19 on encara hi ha risc i 1 pendent de classificar; al Camp de Tarragona, 42 ‘verdes’, 14 ‘taronges’ i 4 pendent de valorar; a la Catalunya Central, la correlació és de 37, 49, 5 i 8; a Girona, 64, 25, 22 i 1; a Lleida, 14, 12, 5 i 41; a la regió metropolitana nord, 130, 63, 29 i 30; a la metropolitana sud, 82, 57, 23 i 2; a les Terres de l’Ebre, 12 sense el virus i 6 amb algun cas.

Retorn de 753 persones

Des de la Generalitat es treballa en el retorn de 753 persones que han passat el confinament a casa, però que ja vivien en una residència. Tant aquestes com els nous ingressos només podran entrar a les verdes i tenir un negatiu d’una prova diagnòstica PCR. A més, per a les persones que no vinguin d’estar ingressades en un centre hospitalari també es planteja un aïllament preventiu de 14 dies dins de la pròpia residència.

Recuperar serveis externs
Des del Departament de Salut també es demana que en la fase 2 es puguin recuperar serveis externs que no són sanitaris com el de perruqueria i podologia.

Què pensa l’ACRA?

D’altra banda, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la patronal de residències concertades i privades de Catalunya, va presentar a princcipis de maig al govern català un pla de desescalada a les residències. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, la presidenta de l’ACRA, Cinta Pascual, valorava que les visites només s’haurien de poder fer en residències on no hi hagi persones contagiades i garantint en tot moment les condicions de seguretat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?