Salut començarà a vacunar la població d’entre 50 i 59 anys la setmana que ve

image00006

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que si s’endarrereix vuit setmanes la segona dosi de la vacuna contra la COVID-19, a partir del 15 de juliol “podríem tenir cinc milions de persones vacunades amb una primera dosi, i un milió d’aquestes amb la pauta completa”. En aquests milions es trobarien totes les persones majors de 30 anys protegides amb almenys una dosi, i les majors de 60 amb la pauta completa. Aquestes dades poden ser una realitat si es compleix la recepció de vacunes de Pfizer prevista fins al 15 de juliol de 3 milions de dosis i si l’Estat permet l’endarreriment de la segona dosi fins a vuit setmanes.

En aquesta línia, Argimon ha citat un recent document signat per diversos experts de Catalunya en què es posicionen a favor de l’endarreriment de la segona dosi: “Serem insistents en el tema perquè considerem que és fonamental per avançar en el pla de vacunació”.

Per aquest motiu ha ressaltat la importància d’avançar primeres dosis perquè amb una de sola “ja s’aconsegueix una protecció molt elevada i no hem de pensar només en la protecció individual sinó en la col·lectiva, de tota la comunitat”. “Reclamem”, ha dit “que el Ministeri ho reconsideri precisament per aconseguir aquests cinc milions de vacunats”. Argimon ha insistit en el fet que protegir més ràpidament també tindrà l’efecte de reduir la infecció, l’ingrés i la mortalitat: “I això implica una recuperació emocional, social i econòmica de tota la ciutadania”. En canvi, ha matisat que sense l’allargament de segones dosis, a 15 de juliol es vacunarà a 1,5 milions de persones amb pauta completa.

D’altra banda, Argimon ha recordat que, en les circumstàncies actuals, l’estratègia de vacunació recau precisament en les vacunes de Pfizer. A partir del 10 de maig, si es reben les dosis compromeses s’obrirà la vacunació pel grup d’edat de les persones de 50 a 59 anys. El procediment per a aquest grup d’edat serà molt similar al que s’està duent a terme amb el grup de 70 a 79 anys i, per tant, se’ls contactarà des del CAP o bé podran programar-ho a través del web.

Pla de cribratges

Argimon ha presentat les dades sobre els cribratges que s’han realitzat entre el col·lectiu universitari. Prop de 32.000 persones ja han estat cribrades i les previsions apunten que s’arribarà a les 35.000 al final d’aquesta setmana. La positivitat d’aquestes ha sigut baixa, d’aproximadament un 0,43%. El secretari ha aprofitat per agrair la disponibilitat i la bona acollida que ha tingut l’estratègia entre les universitats catalanes.

Pla de vacunació

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat les xifres de vacunes administrades. Des de l’inici de la pandèmia, ja se n’han injectat 2.773.309 (99,07% del total de 2.799.330 vacunes rebudes fins divendres) i, amb data de 3 de maig, un 11,1% de la població ja té la pauta vacunal completa. D’aquestes, en concret, 1.947.915 són persones amb la primera dosi (24,9% de la població) i 825.394 persones amb la segona (10,6% de la població).

Pel que fa a les cobertures dels grups d’edat en què s’està vacunant, en les persones de 80 anys o més ja hi ha un 91,1% en primeres dosis i un 84,4% de pauta completa. En el cas de les persones de 70 a 79 anys, les primeres dosis ja suposen una cobertura del 70,3% i un 16,2% de pauta completa. El col·lectiu de 66 a 69 anys té una cobertura del 58% i, finalment, en el cas del grup de 60 a 65 anys, la cobertura és del 60,8%.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?