
El col·lectiu presenta una proposta basada en 12 punts amb el denominador comú del respecte per la salut ambiental i de les persones.
Concretar un planejament de consens del Centre Direccional que pugui ser assumit per tots és l’ambiciosa proposta del col·lectiu Refem el Centre Direccional. El manifest que la setmana passada van presentar públicament als polítics i als mitjans de comunicació és una proposta per “superar totes les reticències partidistes generades durant aquests anys” i basada en 12 punts amb el denominador comú del respecte per la salut ambiental i de les persones. “A partir d’ara us convidem a mirar-ho en profunditat per fer després taules de treball”, assegurava un dels membres del col·lectiu, Àngel Gastón.
“ENCARA SOM A TEMPS”
Refem creu que ens trobem “encara en un moment d’oportunitat entre l’administració local i la Generalitat per revisar un pla que ha de de representar el model futur sostenible del municipi de Cerdanyola” i vol fer possible “un consens ciutadà i polític que permeti fer front al desenvolupament del Centre Direccional amb garanties de preservació del Parc Natural de Collserola i amb garanties de salut ambiental amb l’entorn i amb la ciutadania de Cerdanyola”. Les diferents percepcions del risc ambiental a la Plana del Castelll dels grups municipals han fet que des de l’any 1999 el Centre Direccional i els abocadors siguin elements de confrontació i solucions no consensuades, es reconeix des de la nova entitat: “És evident que en l’actualitat l’espai de la Plana del Castell ja té una part d’ocupació urbana i d’activitat, malgrat això, encara som a temps d’optar per una estratègia menys agressiva a nivell de salut pública i del medi ambient, i molt més preventiva en la planificació d’usos del sòl, ja sigui d’activitat, de vialitat, d’usos comercials i sobre tot vers l’habitatge”.
LA DESCONTAMINACIÓ DE CAN PLANAS, REQUISIT IMPRESCINDIBLE
La proposta de Refem, que està oberta a aportacions, es basa en 12 punts que passen per la descontaminació dels abocadors i controls de salut, l’espai del connector biològic (via verda), desprogramació de vials (Túnel d’Horta i ronda), zona del parc de la ciència i tecnologia, eix de creixement al límit urbà, mobilitat sostenible (tramvia del Vallès), patrimoni arquitectònic i urbanístic, Cerdanyola ciutat de la universitat i participació ciutadana. Per al col·lectiu Can Planas representa el punt zero de la seva proposta perquè “sense la seva descontaminació, és una greu responsabilitat de salut pública desenvolupar urbanísticament la Plana del Castell, ja que es manté població a menys de 500 metres d’agents que posen en risc la salut de les persones”. En aquest sentit, en la seva proposta de creixement al límit urbà, l’entitat posa sobre la taula “traslladar lluny de Can Planas part de la superfície i sostre residencial destinats a habitatge, a zones en contacte amb la trama urbana actual o estudiant permutes de la qualificació amb zones industrials de la ciutat” com el polígon de la Clota o els Mallols.
FER DEL CENTRE DIRECCIONAL UN DEBAT CIUTADÀ
“Aquest és el desenvolupament urbanístic més gran que s’està fent a Catalunya i creiem que tothom ha de dir la seva”, apuntava Gastón per explicar que per al col·lectiu és fonamental convertir el Centre Direccional en un debat ciutadà que podria derivar en un referèndum. “Però abans d’aquesta participació, creiem que cal continuar informant”, asseguren. En aquesta línia, el proper 29 de novembre (18 hores) han organitzat un acte públic a l’Espai Enric Granados on experts explicaran com es podria afrontar la descontaminació total de Can Planas. – N.Ferrer