Recuperar l’arxiu de la família Recolons, objectiu compartit del GREC i el MAC

WhatsApp Image 2023-01-20 at 09.10.20

En una acció conjunta, el GREC i el MAC han localitzat i iniciat la recuperació del fons gràfic de la família Recolons, una de les nissagues industrials més importants de la Catalunya del segle XX i una de les famílies clau de la “Cerdanyola dels Estiuejants”. Aquesta família té, des de fa anys, el seu arxiu en mans de diverses diverses branques familiars que resideixen a diferents punts de la geografia catalana. L’entitat i el museu han començat a treballar conjuntament per intentar recuperar el màxim volum possible de material històric relacionat amb la ciutat.

En una primera fase, s’han recuperat ja 200 plaques fotogràfiques que fins ara es mantenien inèdites així com tot un seguit de pel·lícules de gairebé 100 anys d’antiguitat que mostren no només detalls de la Cerdanyola de fa un segle, sinó també altres llocs de la geografia catalana. “Comença ara un procés de restauració, digitalització i identificació de les fotografies i els vídeos que possiblement durarà uns mesos”, anuncien. L’objectiu del MAC i el GREC és que tot aquest material estigui a disposició de la ciutadania de forma online durant aquest mateix any. Mentrestant, s’aniran publicant les peces que es vagin recuperant.

La troballa inicial es va fer des del GREC, però després d’una primera ullada al material que tenia la branca de la família amb la qual van contactar, aviat van veure que -tant pel seu volum com per la seva importància- en aquest tema en concret podia ser de molta importància anar de la mà del MAC, per la seva doble condició de Museu oficial i d’equipament especialitzat en el període històric durant els quals els Recolons van ser més actius socialment a Cerdanyola. “L’equip del MAC ens va oferir ràpidament el seu suport per garantir les mesures de conservació preventiva adequades per a aquesta primera fase del procés de documentació, i per a portar a terme una primera entrevista amb representants de la família”, apunten. “Aquesta és una troballa de gran importància, que serà necessari estudiar a fons i des de diverses perspectives, ja que el material és nombrós i força variat i perquè inclou documents gràfics d’altres parts del territori”, destaquen des del museu.

La trobada amb la família Recolons s’emmarca dins de les tasques de documentació d’un complex projecte de recerca i recuperació de la memòria, el patrimoni arquitectònic i el paisatge urbà que el Museu d’Art de Cerdanyola farà públic en els propers mesos.

Encara que és massa aviat per poder-ho afirmar amb seguretat, tant GREC com MAC consideren que un bon moment per presentar part de les pel·lícules de Cerdanyola que ara han recuperat podria ser la “Nit del Cinema Històric de Cerdanyola” que, en el marc de les Festes de Sant Martí, el GREC i la Comissió de Festes van posar en marxa a la darrera edició de la festa.

Qui era la família Recolons?

Els Recolons venen d’Igualada, on eren cotoners. El gran impulsor de la família va ser Esteve Recolons, que va comprar la torre de Cerdanyola. Quan estava pensant en comprar una casa d’estiueig va estar dubtant entre comprar la torre de Cerdanyola o el Castell de Peralada. Abans de la construccció del Casino dels Estiuejants, la Casa Recolons era el lloc on es feien totes les festes dels estiuejants. Els jardins eren tan grans que alguna vegada fins i tot algun nen s’havia perdut, segons recorda la família. La Torre es va enderrocar als anys 70, amb una festa a la qual va venir gent de molts llocs. La festa va ser tant important que l’Ajuntament va donar permís per tallar els carrers degut a la gran afluència de gent que es preveia. D’aquesta festa també hi ha una pel.lícula, però el GREC i el MAC encara no la tenen.

La família també tenia una segona residència d’estiueig similar a un poble de platja, de la qual també hi han pel.licules i fotografies. Com també hi ha material de tot Catalunya, Espanya i Europa. A l’Esteve Recolons li agradava molt la foto i el cinema. “L’esperit de treball, de superació i d’innovació van ser característiques de l’avi Esteve”, assegura la família, que recorda que va ser també molt actiu a política i al món cultural: “Era íntim amic d’artistes com Santiago Rosiñol, que va venir sovint a Cerdanyola a visitar-lo”.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?