
El ple municipal rebutja l’aplicació de l’article 155 i demana l’alliberament “dels Jordis”. Més de 650 alcaldes i alcaldesses, entre ells el de Cerdanyola, van donar la benvinguda divendres passat a la nova República catalana proclamada pel Parlament de Catalunya
La República Catalana proclamada pel Parlament de Catalunya i l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyola va deixar divendres un seguit de sentiments contraposats. “Aquest alcalde i el govern de Cerdanyola estem al servei de la República Catalana i el procés constituent des de baix, plural i inclusiu”, assegurava el batlle de Cerdanyola, Carles Escolà, després d’assistir amb més de 650 alcaldes i alcaldesses de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) a la proclamació feta al Parlament.
La formació que governa a la ciutat, CxC, publicava de seguida un comunicat de suport a la República Catalana. “Representa la fi d’un règim autoritari i amb greus mancances democràtiques que mai ha trencat amb l’herència franquista”, apunta el text. La formació creu que s’obre un camí d’oportunitats per a les classes populars no només de Catalunya, sinó de la resta de l’Estat espanyol i d’arreu: “Treballar activament per un procés constituent realment participatiu i des de baix serà la millor garantia per fer real la Catalunya social i de drets que desitgem”. El col·lectiu remarca l’amenaça real d’una “resposta repressiva que busqui aconseguir per la força allò que amb arguments i capacitat de convicció no han estat capaços de fer”.
Tot i que amb el pas dels dies es preveuen valoracions amb més profunditat, a les xarxes socials arribaven les primeres declaracions de les formacions polítiques de la ciutat. “Els regidors i regidores del grup municipal d’ERC de Cerdanyola del Vallès només reconeixem el govern de Catalunya com a govern legítim, a qui serem lleials”, apuntava la portaveu d’ERC, Helena Solà. “Hola República Catalana. Complim amb el compromís amb el país, assumim el mandat de les urnes. Lliures”, asseguraven des del PDECAT.
“El que va succeir divendres al Parlament és un dels fets més greus, al costat del 23-F, que s’ha donat en 40 anys de democràcia a Espanya”, critica el portaveu del grup municipal del PP, Manuel Buenaño: “La fictícia proclamació d’una República Catalana que no va enlloc i que no reconeix ningú a nivell internacional”. El portaveu popular també ha volgut deixar clar que “l’article 155 que serveix per retornar la legalitat a Catalunya i és la única forma que es respecti la llei”. Els populars consideren que el proper 21 de desembre “cal sortir a votar de manera massiva per defensar el retorn de la normalitat i que els partits independentistes no tornin a governar a Catalunya”. En una línia similar des de C’S celebra que finalment s’hagi aplicat la Constitució i que tinguem eleccions per tornar la veu a tots els catalans: “Ara hem d’anar a votar en massa a les urnes de veritat per acabar amb el Procés esgotat i esgotador que només ha aconseguit la fugida de milers d’empreses i trencar la convivència”. Des de C’s asseguren que “votarem perquè Catalunya tingui una presidenta que acabi amb el nacionalisme i tendeixi ponts entre catalans i amb la resta d’espanyols”. D’altra banda, el primer secretari del PSC A Cerdanyola, Carlos Cordón, remarcava que la formació “no reconeix cap República Catalana per ser fruit de la il·legalitat, la il·legitimitat i la unilateralitat; així com de la vulneració de l’Estatut i la Constitució que ens protegeixen”. Per als socialistes la solució vindrà del diàleg, la negociació i el pacte. “I vindrà de la mà de Miquel Iceta, qui esperem sigui el proper president de la Generalitat, podent abordar el nostre projecte per una Catalunya millor en una Espanya diferent; una Espanya federal capaç de reconèixer plenament el seu caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüe”.
Per a ICV-EUiA la situació de Catalunya es el “clar fracàs de la manca de diàleg i del full de ruta” de Junts pel sí per una banda i PP per l’altra. “No podem validar una declaració d’independència que no està validada en un referèndum reconegut i vàlid políticament ni amb una clara majoria de la societat catalana”, apunta Maria Reina, que assegura que la formació tampoc pot validar una aplicació del 155 que suposa que el timó polític el porti el govern Espanyol. “I menys el ministre Zoido, responsable polític de les càrregues policials l’1-O”. Finalment el regidor no adscrit de MES, Jordi Miró, assegura que “la voluntat popular expressada en el referèndum de l’1-0 per bona part dels ciutadans del país ha portat al nostre govern, que no és altre que el que encapçala el president Puigdemont, a declarar l’independència”.
Dos dies abans de la proclamació de la república catalana i de l’aplicació de l’article 155 un ple extraordinari i tens de l’Ajuntament de Cerdanyola aprovava una declaració institucional contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i una altra contra l’empresonament dels presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana.
Suport al govern i Parlament
El primer dels textos aprovats pel consistori condemnava “la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes” i instava el govern espanyol i els partits que li donen suport “a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya”. El regidor no adscrit de MES, Jordi Miró, afirmava que “cal donar absolut suport al Parlament perquè faci efectiu el que el poble de Catalunya va votar l’1 d’octubre”. Per la seva banda, la portaveu d’ICV-EUiA, Maria Reina, demanava no “no igualar l’1 d’octubre a un referèndum clarament garantista” perquè aplicar els resultats del referèndum “no seria acceptable com a democràtic”.
Per al PDECAT l’aplicació de l’article 155 és “un cop d’estat de l’estat espanyol que ens converteix en una colònia”. En aquest sentit, el seu portaveu, Josep Grau, apuntava que “el que no vol entendre el govern espanyol és que el poble català ha perdut la por i defensarà les intitucions i els representants escollits legitimament”.
Els tres regidors de Ciutadans van anunciat que donarien a finalitats benèfiques l’import de les dietes per la seva assistència al ple extraordinari i van marxar abans del final perquè asseguraven que no volien formar part d’un “teatre” com el que s’estava vivint a la sala de plens. “Cal aplicar la Constitució per a canviar al govern a Catalunya, restituir la democràcia i retornar la veu als catalans”, afirmava el portaveu de C’S, Pau Ortolà, que també apostava per “unes eleccions a Catalunya en les quals es voti en llibertat i igualtat de condicions i on es triï un govern que pensi en tots els catalans”. Per a Helena Solà (ERC), “la millor resposta d’atac al 155 és culminar la república catalana i fer-ho des de la màxima unitat”. I per al portaveu del govern, Ivan González, “l’aplicació del 155 és un clam a la força amb les mesures més autoritàries i centralitzadores que ens porten als temps d’abans de la constitució” i “pot suposar el principi de la fi de la constitució”.
El ple també aprovava demanar l’alliberament dels presidents d’Òmnium i l’ANC . Pel regidor no adcrit, Jordi Miró, els líders de l’ANC i Òmnium Cultural estan empresonats “d’una manera injusta i il·legal”. Des d’ICV-EUiA, Maria Reina, remarcava que “no és proporcional l’actuació de la jutgesa i l’empresonament dels dos líders”. Un “procés positiu com el de la construcció de la república catalana no vol màrtirs ni persecució d’idees”, destacava la regidora de CxC, Laura Benseny, mentre que Íñigo Enterria (ERC) apuntava que als Jordis se’ls s’acusa de sedició quan “només han exercit el dret de manifestació”. Els regidors del grup municipal del PDECAT, que portaven una samarreta on demanaven la llibertats dels dos líders, exigien “l’immediat alliberament” de Sànchez i Cuixart i que “se’ls indemnitzi pels danys morals i materials”. El debat el tancava l’alcalde tot recordant que la “repressió no ha començat ara”, però assegurava que la diferència és que “ara es dirigeix contra gran part de la població”. – NF