Quatre centres de la ciutat se sumen al programa Escola Nova 21

ca0cf11bf5690b02c0c2b544bd40355c

La necessitat de superar el model d’ensenyament transmissor i possibilitar que els infants i joves puguin gaudir a l’escola d’experiències d’aprenentatge rellevants que els permetin esdevenir persones autònomes amb una vida plena fa temps que s’està posant sobre la taula. El programa de renovació pedagògica Escola Nova 21, al qual s’han incorporat quatre centres de Cerdanyola -Fontetes, Xarau, Bellaterra i Jaume Mimó-, busca respostes a aquestes qüestions en un procés de treball conjunt entre escoles, comunitat educativa, entitats, universitats i institucions internacionals.  

UN REPTE COMPLEX

Escola Nova 21 va presentar el mes de maig una crida oberta per seleccionar 200 escoles de Catalunya candidates a formar part d’un procés d’innovació al llarg de tres anys. Aquesta convocatòria va catalitzar un profund debat en centenars de centres catalans, i s’ha tancat amb 456 centres educatius (als quals s’han de sumar els 26 impulsors de la iniciativa), que han aprovat al Claustre i al Consell Escolar la seva candidatura. La qualitat i el compromís mostrat en les propostes d’aquests centres ha superat les expectatives del propi programa, segons s’informa en un comunicat. Ara el projecte Escola Nova 21, impulsat per  la Unesco, la Fundació Jaume Bofill, la  UOC i l’ Obra Social La Caixa; ha fet públic el llistat de 481 escoles i instituts que participaran en el programa i al desembre es faran públics els 30 centres que realitzaran el pla pilot amb la nova metodologia. El 68% dels centres que entren al programa són públics i el 32% són concertats, amb la implicació de més d’un 16% dels centres amb educació obligatòria. Però transformar un centre educatiu no és senzill, és un repte complex. I Escola Nova 21 vol acompanyar i capacitar els centres i els seus equips per dur a terme aquesta transformació tot aprofundint en el propòsit de l’educació i en el coneixement de què és una escola avançada, quines són les metodologies que es fonamenten en el que ja sabem sobre l’aprenentatge i quines etapes cal anar superant per a fer un canvi efectiu i durador. “Per a nosaltres entrar a formar part de l’Escola Nova 21 suposa poder fer un camí de canvi en el model d’escola que la nostra societat necessita”, destaca la cap d’Estudis de l’escola Les Fontetes, Gemma Estopà. Aquest canvi no el volem ni podem fer sols, afegeix: “Formar part d’aquesta xarxa ens permet l’intercanvi d’experiències, la reflexió compartida amb altres docents i poder oferir als alumnes noves maneres d’aprendre que els permetrà desenvolupar-se en la societat del futur”. Des de l’IES Jaume Mimó s’apunta que incorporar-se a aquest programa és “compartir” amb una xarxa de centres que comparteixen la seva visió formació i noves metodologies i dinàmiques de treball. “Fa dos anys que a l’institut va entrar una nova direcció amb il·lusió per introduir noves metodologies amb els alumnes i ho estem aconseguint, ara ho farem de forma compartida”, remarca la directora del Jaume Mimó, Mercè Rom. Perquè l’objectiu, segons els impulsors, és que quan el programa acabi s’hagi generat una “cultura d’innovació col·laborativa sostenible” que contribueixi a la millora educativa global.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?