Quasi 1.000 senglars es van capturar a Collserola l’any passat

WhatsApp Image 2023-03-30 at 13.28.23

Durant l’any 2022 les actuacions de control que es van realitzar a l’àmbit de Collserola van assolir el seu màxim històric amb un total de 965 senglars capturats. D’aquests, el 61% (593) va ser capturat en ambients urbans, 99 en batuda i 273 amb aguaits nocturns amb arma de foc. “Aquest esforç continuat ha permès retornar la població a densitats encara elevades però que indiquen un principi de retorn a les condicions socialment més sostenibles”, asseguren des del Parc. L’estimació de densitat mitjana d’aquest hivern 2022-23 ha assolit un valor de 12 senglars/km2. La densitat en aquesta zona l’any passat va arribar fins als 17 senglars per km2.

El Pla que té en marxa des de l’any passat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural inclou, entre d’altres, línies d’actuació adreçades a reduir els conflictes en les zones urbanes. Les mesures que s’hi apliquen van des de l’impuls de mesures de control eficaces i selectives, les campanyes de divulgació sobre la problemàtica i els models de governança que permetin coordinar mesures entre tots els actors fins al suport als ajuntaments i les entitats locals.

Poblacions de senglars en zones urbanes

Les poblacions de senglar han augmentat la seva presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya els darrers anys. Aquestes situacions són un risc per a la salut de les persones i dels animals domèstics perquè poden provocar accidents de trànsit als carrers i en vies interurbanes i també perquè els senglars poden ser transmissors de malalties tant a les persones com a les mascotes. Cal afegir un nombre cada vegada més gran de casos de persones ferides directament per exemplars d’aquesta espècie.

El massís de Collserola envoltat de ciutats densament poblades constitueix un hàbitat natural amb condicions molt adequades per a aquesta espècie, cosa que els ha permès també aprofitar les situacions de les ciutats i pobles que l’envolten. Des de finals del segle passat, la presència de senglars a Collserola s’ha incrementant com a la resta del país i la presència als carrers de ciutats com Barcelona s’ha fet comuna. Tot i les mesures de conscienciació a ciutadans i veïns per evitar donar menjar als senglars i els canvis introduïts en el disseny de la recollida de la brossa i dels contenidors, calen mesures de control per foragitar els senglars de les zones urbanes i reduir-ne la presència.

L’aturada obligada de la pandèmia durant l’any 2020 va reduir les accions de control i alhora va propiciar una millora en les condicions ambientals d’aquest espai natural, també dels urbans, que van esdevenir un ambient tranquil per a aquesta espècie. La conseqüència va ser un augment de les poblacions que l’hivern de 2021-22 van assolir una densitat mitjana de 17 senglars/km2.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?