
L’últim ple municipal del curs va aprovar –amb l’abstenció de Junts i el vot contrari d’ERC, Guanyem i En Comú Podem- la pròrroga forçosa per un màxim de dos anys del contracte de gestió del servei públic de neteja de l’espai públic i de recollida de residus municipals. El primer contracte, adjudicat a CESPA (ara Prezero), es va atorgar al 2010 per concessió amb una durada de 10 anys i al 2020, quan s’apropava la finalització del contracte, el consistori va donar llum verda a prorrogar el contracte dos anys més fins al desembre 2022. “No tenim el nou contracte i hem estat treballant amb l’AMB quins nous models de recollida serien els òptims per a la nostra ciutat. Anem avançant, però abans de final d’any no tindrem el nou contracte i cal prorrogar de forma forçosa el contracte fins que puguem adjudicar el nou en un màxim de dos anys”, explicava la regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó.
“Al 2020 vam votar a favor de la pròrroga perquè enteníem que tindríem dos anys per treballar el nou contracte i finalment no ha estat així. Creiem que hi ha una falta de voluntat i de planificació, quan hi ha altres ajuntaments que sí que estan canviant el model de gestió”, valorava Cecilia Collado (En Comú Podem). “En la part de prestació del servei hi ha pressumptes incompliments de l’empresa que ens fan pensar que el servei no s’està prestant de forma efectiva. Si anem a dos anys, detectem una manca de voluntat per canviar el model de recollida d’escombraries”, destacava Ivan González (Guanyem). “El govern ha d’afrontar el contracte més important que té aquest Ajuntament. Avui votarem més amb responsabilitat política que jurídica pel compromís del govern que a partir del setembre es farà una taula per tractar aquest canvi de model tan important”, anunciava Sonia Rodríguez (Ciutadans). “ERC ha fet públic moltes vegades que el millor sistema per a Cerdanyola és el mixt –amb recollida porta a porta i contenidors intel·ligents en els barris amb més densitat de població-, però actualment desconeixem quin és el model que vol el govern quan fa tres anys que estan governant i no han fet la feina. És irresponsable presentar-nos aquest expedient com ho han fet”, criticava Helena Solà (ERC). “És cert que no hem estat capaços de fer un nou contracte en dos anys. Des del servei sempre es fa seguiment del contracte i es paga pel servei que es presta. Aquest contracte no ens permet fer proves pilot. Una pròrroga forçosa sempre implica informes desfavorables. Precisament perquè tenim responsabilitat portem aquesta pròrroga”, responia Mimó a les crítiques de l’oposició.
En la mateixa sessió s’aprovava també –amb l’abstenció de Junts, Guanyem i ERC- una revisió dels preus del contracte amb Prezero en base a l’IPC. “Estem revisant els preus perquè el que hauríem de portar aquí és la liquidació del contracte perquè ja hauríem de tenir un nou adjudicatari. Les coses es poden fer millor i no sabem quin és el model que vol el govern municipal, aquest problema real l’haurien d’haver enfrontat amb valentia”, remarcava Iñigo Enterría (ERC).
Més reconeixements extrajudicials d’obligacions
El ple aprovava 10 reconeixements extrajudicials d’obligacions (REO) per serveis de fotografia, autobús urbà, servei postal, audiovisuals, plataformes digitals i serveis prestats al PEM Guiera i a Can Xarau.
També en l’àmbit econòmic, la sessió plenària va donar llum verda a tres modificacions de pressupost. Una es destinarà –aprovada amb l’abstenció de Junts i PP i el vot contrari d’En Comú Podem-, a inversions de millora en diversos equipaments, la segona es per al conveni per participar en un reportatge sobre els efectes de l’amiant a la ciutat (aprovada amb l’abstenció del PP) i l’última és per fer front a les despeses d’adquisició de ventiladors per diferents espais dels centres educatius de la ciutat (aprovada amb l’abstenció de Guanyem i PP). El ple també donava llum verda –amb el no de Guanyem i l’abstenció d’ERC- la despesa que suposa el contracte de gestió de les pistes de tenis i pàdel de l’espai de la raqueta del CEM Riu Sec. Sobre aquest mateix tema, el consistori també va aprovar per unanimitat la composició de la comissió de seguiment del CEM Riu Sec.
Un pas més per a un nou centre cívic a Canaletes
D’altra banda, el ple va donar llum verda per unanimitat a l’acceptació que l’equipament situat al carrer de Collserola cantonada amb el carrer de la Pedrera (Canaletes), tingui un ús cultural i docent. “La voluntat del govern és dotar Canaletes d’un nou centre cívic”, recordava la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó. “Farem tot el possible perquè es puguin fer totes les gestions”, apuntava Cecilia Collado (En Comú Podem).
Bosc Tancat
El Bosc Tancat va tornar a ser protagonista d’una sessió plenària amb l’estimació –amb l’abstenció de Junts- del recurs de reposició interposat per ERC sobre el ple extraordinari i urgent realitzat el 6 de juliol per considerar que es van vulnerar els drets dels regidors i en el qual es va acceptar la garantia de contracte del Bosc Tancat. Tot, tirava endavant -amb l’abstenció d’ERC, Cs, Guanyem i Junts i el vot contrari d’En Comú Podem i PP- la ratificació de l’ampliació del termini de dipòsit de garantia definitiva del contracte de gestió Bosc Tancat.
Adéu de Laura Benseny i Sonia Rodríguez
El ple de juliol va ser l’últim per a les regidores Laura Benseny (Guanyem), que serà substituïda per Anna Monfort; i Sonia Rodríguez (Ciutadans), que serà substituïda per Korina Medina. Les dues s’acomiadaven entre els aplaudiments i els bons desitjos de la resta del plenari. “És una decisió reflexionada que vaig prendre a principi d’any per tenir noves etapes i nous llocs. L’Ajuntament de Cerdanyola ha estat un màster per a mi en moltes coses. Espero haver servit a la ciutadania de Cerdanyola i demano disculpes pels projectes no finalitzats al govern”, s’acomiadava Benseny, que donava les gràcies a aquells que van votar a Compromís i a Guanyem, als companys regidors i al conjunt del plenari, als treballadors municipals, als seus amics i a la seva família. “Ha estat una experiència espectacular, m’encanta Cerdanyola i la seva gent i això és el que m’emporto. He après moltíssim i he aportat el que he pogut”, s’acomiadava Sonia Rodríguez, que agraïa a tots els militants i simpatitzants que van donar-li suport quan va entrar a la política, a tots els regidors dels dos últims mandats, a tot el consistori i a la seva família.
Mocions
En l’apartat de mocions, es va aprovar –amb l’abstenció de PSC i PP- el text de Guanyem i ERC per garantir l’accés a un habitatge digne, que demana negociar amb la Sareb la cessió dels habitatges buits de la seva propietat i l’ampliació del parc d’habitatge públic destinat a lloguer social. Aquest tema era protagonista prèviament al plenillo, amb la intervenció de la PAH, impulsora de la moció. “Aquest no hauria de ser un debat sobre ocupació sí o ocupació no, hauria de ser un debat sobre una vida digna i que com més aviat millor es torni a reunir la Taula”, apuntava José Castro. “Són propostes raonables i s’haurien de poder tirar endavant”, defensava Joan Sánchez (Junts). “Sempre hem estat al costat de la PAH i creiem que conjuntament hem de treure més profit de la Taula d’Habitatge i que el tema pendent és tractar el tema dels comptadors solidaris”, assegurava Cecilia Collado (En Comú Podem). “El proposant hauria de ser l’entitat que és la impulsora de la moció i més ara que hem aprovat la modificació del ROM. Volem agrair la seva tasca incansable per arribar allà on no arriben les institucions. L’habitatge i la vida s’han de posar per davant del capital i l’especulació”, apuntava Adrià Guimerà (Guanyem). “Trobem que falta exigència a la Generalitat i a l’Estat per promoure habitatge social i de lloguer. Hem de lluitar contra la pobresa energètica, però també reconèixer el dret d’evitar l’abús de la seva execució”, indicava Anabel Plans (PP). Des de CS, Sonia Rodríguez també reconeixia la feina incansable de la PAH i afirmava que la política d’habitatge hauria d’estar a les taules de totes les administracions. “L’habitatge digne és un dret que tothom ha de tenir. A Cerdanyola s’han de millorar molt les polítiques d’habitatge”, remarcava Carme Pina (ERC). Finalment, la regidora de Serveis Socials, Pepi Rivera, assegurava que la funció de l’equip de govern és governar amb responsabilitat seguint els criteris dels professionals de l’àmbit. Així, anunciava que la Taula de l’Habitatge es convocarà al setembre i que ja han establert contactes amb la SAREB per treballar el que demana la moció. “Serveis Socials elabora els informes amb la major celeritat possible, que l’Oficina d’Habitatge formi part de Serveis Socials facilita la tramitació ràpida i efectiva”, defensava.
També va tirar endavant –amb l’asbtenció del PSC- la moció d’ERC i Junts per instaurar amb caràcter anual un Ple Extraordinari sobre l’estat de la ciutat de Cerdanyola a celebrar abans de l’aprovació del ple municipal del pressupost municipal. En canvi, el ple rebutjava -amb els vots en contra de PSC, Cs i PP- la moció de Guanyem, Junts i ERC de condemna dels fets de Melilla i en defensa dels drets humans.
Reforma pista de bàsquet Parc Cordelles
A més de la PAH, al plenillo va ser protagonista el bàsquet. Els joves Guillem i Joel presentaven un projecte de reforma per a la pista de bàsquet del Parc Cordelles. “Ens hem centrat en aquesta perquè és la que creiem més apta”, defensaven els joves, que explicaven que fa un parell de setmanes van posar unes xarxes a les cistelles i demanen millorar aquestes pistes. “Teniu tota la raó del món. Hem de treballar en tota la millora de l’espai públic i mirarem que es pot fer amb aquesta pista”, responia el regidor d’Esports, Óscar Pons, que destacava que des del govern municipal s’aposta per l’esport urbà amb espais de cal·listènia i biosaludables, entre d’altres.