Primers passos de la Taula de Treball de residències de la Gent Gran

b20ca37b9457c66a8cbfd6ccd5bbf415_L

Les residències de gent gran de la ciutat ja tenen un àmbit de treball conjunt. Les regidores de Promoció de la Salut i de Benestar Social, Carme Arché  i Pepi Rivera, van mantenir una reunió amb la totalitat de les residències de gent gran del municipi. La trobada va ser una primera presa de contacte amb els centres residencials  que va permetre trobar un espai per compartir informacions i l’experiència viscuda durant el temps de la pandèmia. A més va donar l’oportunitat de poder treballar conjuntament amb l’equip tècnic referent en aquest àmbit, la preparació de protocols d’actuació en cas que es torni a produïr una situació similar.

Suport tècnic del consistori

L’Ajuntament posa a disposició dels centres residencials un suport tècnic que, constitueixi un interlocutor que pugui assessorar en aquells dubtes que es puguin plantejar i que permetin agilitzar les diverses gestions, com per exemple els dubtes que puguin sortir en matèria de dependència. “Aquesta trobada té l’ànim de continuïtat i de creació de vincle, alhora que constitueix el compliment d’un dels punts acordats en la Taula per a la reconstrucció social i econòmica”, asseguren des del consistori.

 La Generalitat destina 96 milions a les residències davant d’una possible segona onada

La Generalitat ha presentat el pla de contingència de les residències de 96 milions d’euros davant d’una possible segona onada de la pandèmia del coronavirus a la tardor. El govern català finançarà la contractació de 1.800 nous treballadors, com gerocultors i auxiliars, incrementant un 15% la ràtio de treballadors als centres residencials. A banda, també es reforçarà l’atenció als residents amb prop de 450 professionals sanitaris des de l’Atenció Primària, 163 metges i 270 infermeres. Altres mesures del pla de contingència que s’aniran implementant per preparar els centres inclouen tractar un sol positiu com un brot -caldrà fer prova PCR a tot l’entorn, tant residents com professionals-, reservar llits per aïllar casos i tenir material de protecció individual en estoc per a quatre setmanes.

Segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, és “clau” mantenir les intervencions pel control d’entrada als centres i com actuar quan hi hagi positius. En cas de sospita, ha dit, s’haurà de fer una prova PCR i si és un cas positiu genera que s’actuï com si fos un rebrot, fent prova a totes les persones que hi conviuen.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat que es contractaran 1.800 nous professionals com gerocultors i auxiliars i es reforçarà el personal d’infermeria dins de les residències amb 370 noves infermeres per garantir l’atenció 24 hores. “A partir d’ara la infermeria de nit serà obligatòria en residències amb més de 60 places”, ha explicat. A més, es reforça també la figura del responsable higienicosanitari, que tindrà capacitat d’elaborar protocols.

Un altre àmbit destacat del pla de contingència és la reserva de places. S’incrementarà la capacitat de les residències per fer front a un rebrot a partir d’una reserva d’ocupació que permeti implementar mesures per separar i aïllar casos sospitosos o positius. En concret, es reservaran fins a 2.800 places al conjunt de Catalunya. Les residències més grans -tipus A i B- hauran de deixar un 8% de les places lliures si són públiques, un 4-5% si són privades però amb places concertades i tres places lliures si són totalment privades. Les residències tipus C, més petites, hauran de deixar com a mínim una plaça buida. El departament d’Afers Socials assumirà el cost de les places lliures.

A banda dels professionals nous en residències, Vergés ha anunciat també que es reforçaran els equips d’atenció primària i intermèdia amb prop de 450 sanitaris, entre metges i infermeres, per garantir el suport en l’assistència a residents. La consellera anunciava  la contractació de llits sociosanitaris, amb 500 llits més per tenir cura a persones grans provinents de centres residencials, hospitals o domicili que ho necessitin.

Dades residències

Segons la classificació feta pel Govern, actualment a Catalunya hi ha 761 centres residencials classificats com a verds -sense covid-19-, és a dir un 72% de les residències. De la resta, un 23% són classificades com a taronges (tenen algun cas positiu però està ben sectoritzat i separat dels negatius), un 4% són vermelles i un 1% estan pendents de valoració o reclassificació.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?