Primers fons per començar el projecte de renovació del Sincrotró ALBA

ALBA-Building

El Sincrotró ALBA ha rebut 7,5 milions d’euros per desenvolupar i obtenir un prototip dels nous sistemes d’acceleradors que transformaran ALBA en una instal·lació de 4ª generació. Aquests fons formen part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència procedent dels fons europeus NextGenerationEU. Una de les primeres accions és la contractació de cinc persones per començar a desenvolupar el projecte: dos enginyers de projecte, un enginyer de buit i dos especialistes en instrumentació.

ALBA II és el projecte de renovació del Sincrotró ALBA a una instal·lació de 4ª generació, que amb capacitats analítiques millorades, servirà a la comunitat científica i industrial per entendre millor i resoldre els reptes actuals i futurs de la nostra societat. “Serà crucial en àrees com la salut, el canvi climàtic o l’energia, anant un pas més enllà per comprendre fenòmens complexos com els processos d’infecció dels virus, la recerca de nous fàrmacs, vacunes o tractaments”, apunten des de la instal·lació. També destaquen que serà molt útil en la recerca d’una agricultura sostenible i la preservació de l’entorn i que donarà suport al desenvolupament de nous materials per a l’emmagatzematge, conversió i transport d’energia.

Es preveu que el disseny i la construcció d’ALBA II cobreixin el període 2021-2028, alhora que es mantindrà l’operació. Entre el 2029 i el 2030 hi haurà una parada tècnica per instal·lar i provar els nous components, tot reiniciant l’activitat el 2021. Un dels aspectes clau de la renovació d’ALBA recau en la substitució de nombrosos components dels acceleradors per noves tecnologies, que permetran generar un feix de llum de sincrotró molt més petit i, per tant, més brillant i intens.

El prototip d’aquestes tecnologies, que inclouen sistemes magnètics, fonts d’alimentació, càmeres de buit, un ondulador superconductor, és el primer pas per a la renovació. També es desenvoluparà un laboratori de nano-posicionament per assegurar la precisió i estabilitat de les mostres a nivells nanomètrics.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?