Primeres vacunacions contra la covid-19 a Cerdanyola

WhatsApp Image 2020-12-31 at 11.01.27

La vacuna contra la covid-19 ha arribat avui a Cerdanyola. Les primeres persones vacunades de la ciutat han estat Remedios Blanco de 100 anys i resident de la residència de gent gran de Canaletes i Olga Villalba (48 anys), directora del centre. Està previst que en aquesta residència es posin un total de 107 vacunes (68 a residents i 39 a professionals).

La responsable d’Infermeria de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS i portaveu de l’equip de vacunació, Mar Isnard, ha posat en valor la logística i el rigor del procediment. Cada equip dels 5 que treballaran a la Metropolitana Nord es divideix en subequips de 2 infermeres que és la unitat que es desplaça a cada residència. Cada persona rebrà dues dosis de la vacuna i s’ha començat a vacunar per les residències grans i verdes, que no tenen cap cas, i que estan distribuïdes per tot el Catalunya.

Primeres dosis

Les primeres dosis es destinaran als col·lectius més vulnerables: a les 104.000 persones que viuen i treballen a les 1.408 residències del país. Posteriorment i també en la primera etapa es vacunarà als professionals sanitaris i sociosanitaris  i a les persones amb una dependència que necessiten grans mesures de suport. Està previst que la primera etapa acabi per Setmana Santa i s’hagin pogut administrar 900.000 dosis de vacuna a un total de 450.000 persones.

Les vacunes, seguint les recomanacions internacionals i també dels plans d’emergència de Catalunya, seran, en tot moment, custodiades; també les 25 seus de tot el país on es guardaran. El Departament de Salut i el d’Interior han acordat conjuntament el desplegament dels dispositius.

Cada setmana arribaran vacunes a Catalunya i es repartiran per les 25 seus. A més, hi haurà una reserva extra que es guardarà als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits. D’aquesta manera, si un centre va més ràpid i li calen vacunes extres, hi haurà aquesta reserva per poder fer una distribució ràpida per tot el territori.

Les més de 500 infermeres que vacunaran cada setmana han respost a una crida voluntària de professionals que volien participar en la campanya de vacunació. Han rebut una formació específica perquè és una vacuna que té unes característiques especials en la seva manipulació i reconstitució.

La vacuna es posa a la part superior del braç (deltoides), com gairebé totes les vacunes, i pot produir vermellor, mal a la zona i també, el dia següent, mal de cap, fatiga i en algun cas, febre, que millora amb analgèsic. En la major part de les ocasions aquestes reaccions són normals ja que indica que el cos està produint la resposta immunitària que es busca però en cas de qualsevol dubte, es recomana consultar al centre d’atenció primària de referència o al 061.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?