Primer pas per a la reconstrucció virtual de l’antiga avinguda Catalunya

WhatsApp Image 2023-02-13 at 13.30.37
Avinguda Catalunya al 1919 / Autor– Fototipia THOMAS

Amb una crida a la participació de la ciutadania es presentava oficialment el projecte ‘Refer la memòria: l’inici de la reconstrucció de l’avinguda Catalunya’ amb la intenció de reconstruir virtualment com era aquest emblemàtic carrer de Cerdanyola abans de l’enderroc de les torres d’estiueig a partir dels anys seixanta. Es poden fer aportacions -fotografies, documents i testimonis- al correu electrònic modenesbj@cerdanyola.cat.

Les construccions més grans i una part de les cases petites que hi havia es van enderrocar a partir de la dècada dels seixanta

“Avui iniciem la reconstrucció d’un puzzle que volem fer fent xarxa”, anunciava el director del MAC, Txema Romero, que recordava que l’avinguda Catalunya de finals del segle XIX i d’inicis del XX es va construir amb l’arribada dels estiuejants de Barcelona, entre els quals destaquen artistes com Enric Granados, Josep de Togores o Carles Buïgas. Les construccions més grans i una part de les cases petites que hi havia es van enderrocar a partir de la dècada dels seixanta i van donar pas als edificis que es poden veure actualment. “Cerdanyola va perdre les parts més importants de la seva arquitectura”, remarcava Romero. Però l’interès per construccions com la Torre Renom o la Torre Recolons fa anys que es manté despert i diferents historiadors han intentat recuperar com eren aquests edificis. Actualment, la iniciativa -vehiculada des del MAC- s’ha vist impulsada gràcies al suport de particulars, d’entitats com el GREC Cerdanyola i el Rotary Club, de l’Ajuntament de Cerdanyola i de la Diputació de Barcelona. Però de l’avinguda Catalunya no només interessa el paisatge urbà, sinó “un patrimoni artístic que ens sobrepassa”, indicava Romero. I és que en aquest carrer es van crear obres que són part de la història de Catalunya: ”Togores va pintar el Borratxo, Buïgas va dissenyar la font màgica de Montjuic i Granados va compondre Goyescas i part de les Danses espanyoles”, assegurava.

La part més difícil: posar sobre pla tota la informació recaptada

El projecte no només tracta de reconstruir l’avinguda Catalunya, sinó que “té l’objectiu d’estudiar, reivindicar i difondre el patrimoni de Cerdanyola i recollir evidències documentals d’aquest passat en mans d’institucions i particulars”, remarca l’historiador de l’art i tècnic del MAC, Quim Módenes, qui coordina el procés de reconstrucció: “La part més complicada del procés ha estat posar sobre un plànol tota la informació recaptada”.

Ara es troben en la fase de situar en ambdues voreres els edificis reconeguts i omplir els buits
Després de trobar plànols de l’època, ara el projecte està situant en les dues voreres del carrer els edificis reconeguts i omplint els buits. El coordinador explicava que es tenen en compte construccions que es mantenen intactes, edificis que han estat modificats, altres que s’han enderrocat -però dels quals se’n guarda documentació- i aquells dels quals actualment no se’n sap res. “Qualsevol aportació de la ciutadania serà benvinguda ja que pot aportar informació”, anunciava Módenes. El que es presentava divendres al MAC “és una primera proposta d’alçat que és una unió de fotos, el següent pas és fer un bon alçat”, apunten.

“La idea és que això ens porti a crear una app de turisme que podria incloure un recorregut virtual de l’avinguda Catalunya”

“És un projecte que comença amb aquest carrer, però no se sap fins on ens portarà. Potser a més carrers. És un repte molt maco”, valorava l’alcalde Carlos Cordón. Des del MAC apunten que cal “somiar en gran” i ja imaginen un producte turístic: “La idea és que això ens porti a crear una app de turisme que podria incloure un recorregut virtual de l’avinguda Catalunya”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?