Primer pas per a la gestió directa de les escoles bressol municipals

pati

El ple municipal de setembre va aprovar inicialment –amb el vot en contra de Ciutadans, Junts i PP- la modificació del projecte d’establiment i prestació del servei públic d’escola bressol municipal. La sessió plenària va ser la primera per a Anna Montfort (Guanyem) i Korina Medina (Ciutadans), noves regidores del consistori.

Les condicions tècniques del canvi de model contemplen la subrogació del personal que actualment treballa a les escoles bressol amb el manteniment de les seves condicions laborals i també la creació de llocs de treball a Cerdanyola Promocions per assumir el nou servei. “Aquest és un punt molt important, passem d’una gestió indirecta a un model de gestió directa. Les escoles bressol municipals són un servei públic prioritari i primordial per aquest govern municipal”, remarcava el regidor d’Educació, David González. “En el moment que havíem de prendre una decisió sobre el futur de les escoles bressol i fruit del diàleg permanent i constant entre els dos grups municipals vam decidir ara fa un any crear una comissió que estudiés i valorés quin ha de ser el model de gestió adient per a les escoles bressol municipal”, recordava el portaveu socialista. En aquest sentit, el ple municipal d’octubre de l’any passat aprovava –amb l’abstenció d’ERC i Guanyem- la moció presentada per En Comú Podem  per a la creació d’una comissió de treball per l’estudi del model de gestió de les escoles bressol municipals. “I després de tots els treballs que s’han fet tenim la proposta perquè les escoles municipals passin a gestió directa per part de l’Ajuntament i que sigui l’empresa municipal Cerdanyola Promocions qui s’encarregui de la gestió de les tres escoles bressol municipals”, apuntava González. “Aquest canvi ha estat llargament treballat en el mandat anterior i volem agrair la feina feta per la regidora Elvi Vila i el personal tècnic. També el nostre agraïment a qui ho ha fet possible ara. Estem satisfetes perquè arran de la moció que vam presentar sortirà endavant aquesta proposta. Amb tots els canvis que vivim cal revisar la gestió dels serveis públics. Si ho aprovem farem de Cerdanyola una ciutat més acollidora, més feminista i més educadora”, recordava Pilar Adell (En Comú Podem).

 “Volem agrair al PSC el suport a la nostra proposta quatre anys després. Més val tard que mai”, etzibava Iván González (Guanyem), que prèviament en roda de premsa havia anunciat el seu vot favorable perquè sempre han defensat la gestió directa dels serveis públics i perquè l’expedient és el mateix que ells van presentar durant al passat mandat. “La proposta de municipalització de les escoles bressol del PSC és calcada a la nostra”, destacava González, que recordava que el seu grup sempre ha defensat que la gestió directa és la millor forma de servei, “en particular en aquells serveis que venen a cobrir necessitats i drets fonamentals”. En el cas de la gestió de les escoles bressol, al 2018 van portar a plenari “el mateix expedient que es votarà avui, i en aquella ocasió el PSC s’hi va oposar per no compartir el model”. Al 2019, Guanyem  van proposar “votar a favor de la proposta de pujada de sous als regidors a canvi de municipalitzar les escoles bressol, però el PSC va dir que no”, recordava González. I ara, “el mateix PSC que porta quatre anys rebutjant qualsevol posssibilitat de recuperació de la gestió pública, agafa el mateix expedient que va portar en el seu moment l’Elvi Vila com a regidora i el porta a ple”, indica el portaveu. “Celebrem que el PSC hagi deixat de bloquejar la nostra proposta, però la proposta arriba tard perquè durant aquest mandat no veurem la gestió pública de les escoles bressol”, destaquen des de Guanyem, que acusa els socialistes d’electoralisme: “Quin és el canvi que ha motivat aquest gir de 180 graus en la seva política? Vostès van dir que aquest no era el seu model. Pensem que és una mesura que el PSC tirarà endavant per motius electoralistes perquè el mandat s’acaba i no poden treure pit de cap mesura d’esquerres”. Una intervenció que responia el regidor d’Educació: “No és el mateix expedient, el resultat econòmic ni les formes són iguals. I a més nosaltres partim d’una gerència en l’empresa municipal que no existia en el vostre mandat. Nosaltres hem encarregat a una empresa externa l’estudi de viabilitat econòmica que condiciona la proposta que avui defensem. Des del 2019 portem dient que aníriem a gestió directa o indirecta segons fos més adient”.

“Per a ERC el millor model de gestió de les escoles bressol municipals és la directa”, remarcava Albert Turon (ERC). “La gestió directa de les escoles bressol ha de permetre garantir i millorar la qualitat de l’educació a Cerdanyola, la por és que un possible desgavell administratiu posi en perill aquest valor tan preuat. Dubtem que l’empresa pública pugui assumir aquest encàrrec, però votarem en coherència amb el projecte propi i ens tindran al costat per tirar endavant aquest canvi de model”, assegurava Turon. Prèviament al ple, els republicans criticaven en nota de premsa que el canvi de criteri polític del grup de govern demostra la seva falta de projecte o la poca solidesa d’aquest. Des d’ERC fan palesa l’existència de seriosos dubtes de la viabilitat de l’encàrrec de gestió de les escoles bressol a la societat municipal Cerdanyola Promocions SLU. I els dubtes són que aquesta societat municipal pugui assumir aquest encàrrec amb l’estructura, les condicions econòmiques i amb els recursos que disposa, la qual cosa posaria en risc el servei públic. Aquest neguit està basat en els informes de secretaria i intervenció que acompanyen l’expedient. Cal recordar que els mateixos dubtes ja els va expressar el Grup Municipal davant la mateixa proposta presentada per l’anterior govern el 2018. En aquella ocasió ERC també va votar a favor de la gestió pública de les escoles bressol expressant les mateixes prevencions però en aquella ocasió amb més d’un any de temps per dur-se a terme i no 7 mesos escassos com ara. Esquerra vetllarà per tal que aquesta ara aquesta proposta no es quedi en una promesa de cara a la galeria o per satisfer el grup que els dona suport en altres ocasions.

Des de Ciutadans, Gorka Samaniego assegurava que el risc de la gestió indirecta no està ben quantificat. “I el risc de la gestió amb l’empresa municipal són molts i ho diuen els informes. Vostès tenien la conclusió i han construït la realitat que han volgut per intentar justificar una decisió presa de forma arbitrària”, afegia. “Els riscos estan quantificats i hem prioritzat el que més garanties ens ofereix”, responia González. “Estan enumerats, però no quantificats”, puntualitzava Samaniego. “Durant 20 anys el servei d’escola bressol municipal ha estat impecable i ha provocat pocs maldecaps. L’encàrrec a l’empresa municipal és gran i esperem que surti bé. No acabem de veure millores determinants en el canvi de model, creiem que la millor manera de gestionar les escoles bressol és la que ens porta menys complicacions com a Ajuntament i fa un bon servei”, afirmava Joan Sánchez (Junts).

Modificació parcial de la Relació de Llocs de Treball

El ple va aprovar per unanimitat una modificació parcial de la Relació de Llocs de Treball (RLT) de l’Ajuntament que afecta 131 treballadors de l’Ajuntament. “Aquesta estabilització permet regularitzar una situació laboral de precarietat que arrosseguen des de fa molt temps”, destacava la regidora de Recursos Humans, Pepi Rivera, que anunciava que aquest pas “és una fase important del procés d’estabilització”, però no serà l’últim. “L’estabilització és fruit del treball conjunt entre l’equip de Recursos Humans i totes les representacions sindicals i permetrà a l’Ajuntament arribar a l’objectiu d’estabilització al 2024”, valorava Rivera. “Era una regularització necessària, però pensem que en aquest mandat era possible arribar a una nova RLT”, afirmava Cecilia Collado (En Comú Podem). “El compromís polític d’aquest govern era portar una RLT sencera i no han assolit aquest objectiu polític”, recordava Ivan González (Guanyem). “A tots ens agradaria una RLT completa, però entenem que és important anar solucionant aquests temes”, indicava Pau Ortolà (Ciutadans). “Avui estem d’enhorabona, per fi es reconeix que hi havia una sèrie de treballadors als quals se’ls ha precaritzat i per fi se’ls reconeix un lloc de treball que és el que han de desenvolupar. Segurament no es fa justícia, però almenys es camina”, assegurava Iñigo Enterria (ERC). “Portar al ple la RLT que teníem sobre la taula era portar una cosa que crec que no tenia fonaments. A cada ple portarem uns llocs de treball de la RLT i ho estem fent de la manera que hem cregut més convenient”, responia Rivera.

Aprovades sis modificacions del pressupost municipal

En l’apartat econòmic, el ple va aprovar per unanimitat sis modificacions del pressupost municipal. Així, es proposa destinar 94.764,68 euros per a obres a l’edifici de la piscina Xarau, la cobertura de les pistes de Fontetes i la reurbanització de Montflorit. També es destinaran 67.580,00 euros del pressupost a la fase 4 de reurbanització de l’entorn de la zona de Martinica, la fase 2 de reurbanització a Serraparera, la intervenció al clavegueram del carrer de Santa Marcel·lina i a reurbanitzar la zona carpa. S’afegiran 19.500 euros al conveni entre l’Ajuntament i el Cerdanyola Futbol Club amb motiu de la inscripció del primer equip en el grup 5 de la lliga 2a RFEF. També es destinaran 100.000 euros al conveni amb Cerdanyola Comerç i Serveis per impulsar la campanya Comprar a Cerdanyola té Premi i 15.000 euros al conveni amb el Gremi d’Hostaleria per a la promoció de la digitalització dels establiments. Finalment, s’afegiran 50.531,52 euros al projecte de reurbanització del carrer Sol.

Els 15 reconeixements extrajudicials d’obligacions presentats van tirar endavant amb l’abstenció de l’oposició. Al ple també es va donar compte de l’execució pressupostària del 2n trimestre del 2022. L’execució dels imgressos és del 65%, la de despesa és d’un 35% i són 17 els dies de termini mitjà de pagament. El ple va donar llum verda –amb l’abstenció de l’oposició- al compte general de l’exercici 2021 integrat pel compte general de l’Ajuntament i els comptes de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions Muncipals SLU.

Festius d’obertura del comerç

El consistori va aprovar establir els dies 10 i 31 de desembre de 2023 com a festius durant els quals el comerç de Cerdanyola podrà obrir.

Mocions

El ple va aprovat la moció de la Junta de Portaveus per la incorporació a escoles i instituts de personal acompanyant a nens i nenes amb diabetis mellitus de tipus 1. “Demanem que l’Ajuntament insti als poders públics, en aquest cas la Generalitat de Catalunya i més concretament al departament d’Educació i al de Salut, dotar de recursos humans, econòmics i tècnics a les escoles públiques de Catalunya, sent un referent en l’àmbit espanyol per la previsió i l’acompanyament de les famílies amb infants amb DMT1”, assegurava Montserrat Esteban, representant de les famílies, a l’audiència ciutadana. El consistori també va donar llum verda a la moció de Guanyem per garantir el dret a l’avortament i la de Junts i ERC per demanar el traspàs de rodalies Renfe. Per contra, el ple va rebutjar la moció presentada per Junts per Cerdanyola i ERC sobre la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides sobre la repressió espanyola contra l’independentisme català.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?