Preguntes i respostes sobre l’ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP)

patinet

Amb l’arribada de l’any nou ha entrat en vigor la nova normativa que regula l’ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP). L’increment d’aquests vehicles ha portat a ​​la Dirección General de Tráfico (DGT) a impulsar una regulació per unificar criteris sobre l’ús dels VMP que, fins ara, depenia pràcticament de les Ordenances municipals. Aquesta manca de regulació única ha creat situacions de controvèrsia, ja que el que era obligatori a altres ciutats, no ho era Cerdanyola o a l’inrevés. Des de les Unitats de Trànsit i d’Educació per la mobilitat segura de la Policia Local de Cerdanyola, intentarem resoldre alguns dels dubtes més habituals.

Què són els VMP?

Són vehicles d’una o més rodes, d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics, la seva velocitat ha d’oscil·lar entre 6 i 25 km/h i només poden estar equipats amb un seient o selló si estan dotats del sistema d’autoequilibrat. Aquesta definició exclou els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.

Per on puc circular?

Els VMP són vehicles i, com a tal, NO poden circular per les voreres o zones de vianants. Tampoc poden circular per travessies, túnels urbans, vies interurbanes, autovies o autopistes.

He de tenir assegurança obligatòria o carnet per circular?

De moment no és necessari contractar una assegurança ni obtenir un carnet per poder circular en un VMP. Si bé és cert que en el futur caldrà un certificat de circulació que es podrà obtenir a l’administració designada per la DGT.

Cal usar casc per circular?

La DGT no preveu l’obligació de portar casc. L’ús d’aquest quedarà regulat mitjançant l’Ordenança municipal. A Cerdanyola del Vallès, s’hi està treballant per incloure aquest i d’altres aspectes referents als VMP. En qualsevol cas, l’ús del casc sempre és recomanable per motius de seguretat.

Puc fer servir el mòbil o els auriculars mentre el condueixo?

Com qualsevol altre conductor, està prohibit conduir utilitzant un telèfon mòbil o amb auriculars.

A la nit, he de portar roba amb reflectants o enllumenat?

Segons la DGT, conduir a la nit sense enllumenat ni peces o elements reflectants es considera conducció negligent, ja que el conductor no adopta les precaucions necessàries per ser vist i evitar posar-se en perill.

Em poden sotmetre a proves d’alcoholèmia o de drogues?

Els conductors dels VMP tenen l’obligació de complir les normes de trànsit com qualsevol altre conductor i en cas que la policia ho sol·licités, pot ser sotmès a la prova d’alcoholèmia o de drogues.

Què passa si no es compleixen les normes? Em poden treure punts?

El Reglament general de circulació preveu sancions entre 200 i 1000 €, en funció de la gravetat de la infracció. Les infraccions comeses amb VMP no comporten pèrdua de punts.

 

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?