“Portem un any recuperant Cerdanyola per a tota la seva gent”

7fff74282c8cdbb70e66b6fc74f9ad94

Avui just fa un any de la seva investidura com a alcalde de Cerdanyola. Si hagués de valorar aquest primer any de govern en una frase quina seria?
Tot i la crisi sanitària, crec que portem un any recuperant Cerdanyola per a tota la seva gent.

En la tradicional entrevista d’inici d’any ens assegurava que tenia la sensació que el 2019 havia estat un any rodó per a vostè. Però va arribar la pandèmia. Com pinta el 2020?
A nivell personal ha estat molt gran perquè he estat pare per segona vegada fa dos mesos. Però a tots els altres nivells, la crisi de la covid-19 ho ha marcat tot. I marcarà tot l’any i els tres anys que queden de mandat. Vam preparar un pressupost amb un pla d’inversions valent i farem tot el possible perquè tiri endavant, però haurem d’afrontar una crisi econòmica i social amb la qual no hi comptàvem. M’imagino un any covid-19 total on intentarem donar resposta a tots els problemes que se’n derivin. Com administració més propera al ciutadà hem d’estar al seu costat i ara més que mai.

Deixi’m que entri en un tema més personal perquè vostè ho va fer públic. Va ser positiu en coronavirus i la seva dona va ser  la primera dona amb covid-19 en donar a llum al taulí. Com ho va viure?
Vaig tenir símptomes el 10 de març i ja em vaig aïllar i fer distanciament social amb la meva dona i la meva filla. Mascareta, habitació separada, bany separat… Malgrat això la meva dona es va contagiar, tot i que no li van fer la prova fins al dia abans de parir. I va donar positiu. A partir d’aquí, tot el que havíem imaginat sobre el part i els primers dies va canviar. No la vaig poder acompanyar al part, els primers dies ella va haver d’estar separada de la nostra filla gran… És una història dura, però ho hem de recordar en positiu perquè el resultat és una filla molt especial i el confinament ens ha permès estar junts, malgrat el volum de feina que hem tingut.

Com ha viscut el fet de dirigir la ciutat des de casa?
Tinc molts defectes, però la meva capacitat de treballar és un dels meus punts forts. Quan va començar la pandèmia portàvem nou mesos governant i pensava que no s’hi podien dedicar més hores. Però quan et quedes a casa t’estalvies trajectes en cotxe i són hores de més que pots dedicar-hi. Portem tres mesos dedicats a ple pulmó de dilluns a diumenge. Han estat moltes setmanes que per a mi cada dia era dilluns: reunions, presa de decisió i afrontar problemes i situacions molt complicades. Hem dedicat totes les hores del dia. Aquesta dedicació plena de tots els membres del govern ha donat com a resultat que la gestió ha estat positiva dins de la desgràcia que vivim. En aquest any ens ha passat de tot: hem tingut la crisi del tribut metropolità, la sentència del procés, la mort d’un treballador a una obra i ara això que ningú esperava. Crec que ens servirà d’aprenentatge pels anys que queden de mandat.

Després de viure una pandèmia, creu que com a govern el més difícil ja ho han superat?
Després d’aquests mesos, no m’atreveixo a dir que hem passat el més difícil. Prefereixo ser prudent i anar dia a dia i intentar que això no ens ofegui i treballar també en el mig i llarg termini. Això és important per definir la Cerdanyola del futur. Realment desitjo que el pitjor hagi passat aquest any i que en els tres anys que queden de mandat no hi hagi més crisis com aquesta, que ha fet que tantes persones passin situacions molt dures.

Es consideren un govern progressista. Creu que les mesures aprovades a la taula de reconstrucció són suficients?
Segur que no seran suficients, però hem de tenir en compte la capacitat que té l’Ajuntament de Cerdanyola per poder tirar endavant unes mesures ambicioses. En el document que ha sortit de la taula tots hem hagut de cedir i és real i seriós. Algunes mesures ja s’estan aplicant i altres s’aplicaran en breu. Ha estat positiva la taula i l’actitud que ha tingut tothom.

Després del tancament dels cinemes El Punt es va comprometre a treballar per un oci familiar a la ciutat. Pot concretar més?
M’agradaria poder concretar, però les idees encara estan verdes. No ho he dit per dir ni perquè El Punt tanqués. Fa temps que fa falta oci familiar diürn. És cert que és un projecte ambiciós i que no es d’avui per demà. M’agradaria més aviat que tard presentar algun tipus d’iniciativa al respecte. Moltes de les coses que la gent pensa que Cerdanyola hauria de tenir, jo les comparteixo totalment. Això s’ha de poder traduir en una oferta que la ciutat tingui de forma permanent. Si la gent continua confiant en mi en el següent mandat, espero que sigui una realitat.

Una queixa a l’anterior mandat era que la ciutat estava bruta. Un any després, Cerdanyola està més neta?
Sí. I no perquè ho digui jo, sinó per les impressions que em fan arribar les persones que es dirigeixen a mi per diferents canals. Sobretot el que nota la gent és que té a qui preguntar i que rep una resposta. Qualsevol persona pot contactar amb mi sense problemes. I així és com ha de ser: els polítics locals han de ser propers i han de treballar perquè aquesta proximitat es tradueixi en solucionar els problemes de les persones. Crec que és important tenir sobre la nostra taula els problemes el més actualitzats possible i anar posant solució en la mesura que podem.   

Abans de la pandèmia van aprovar un pla d’inversions molt ambiciós. Es podrà complir malgrat la covid-19?
Haurem perdut tres o quatre mesos en els terminis, però el més important és que no renunciem al pla d’inversions perquè la ciutat ho necessita molt. La nostra intenció és que el pla d’inversions es faci realitat, potser uns mesos més tard, però sense renunciar a res.

Deia que li havia sorprès quan va arribar al govern la situació que viu la màquina de la casa per enfrontaments personals. S’ha avançat en aquest sentit?
Sí, s’ha avançat. Quan vam arribar vam intentar posar-nos al mig del conflicte per intentar arribar a solucions. I en això estem, la situació és molt millor, però hem de fer molts passos encara. Tinc la sensació que estem posant unes bases molt sòlides perquè al final del mandat la casa funcioni molt millor. L’objectiu és anar millorant poc a poc, que la casa funcioni molt millor i  hi ha personal molt potent.

Durant la seva investidura va prometre diàleg i consens. I sempre ho defensa en els seus discursos. Però l’oposició considera que només busquen el consens amb alguns els partits.
El consens és una cosa de dos, si vols consensuar una cosa amb algú altre, aquest també ha d’estar predisposat a consensuar. Hi ha persones que pensen que arribar a acords és una debilitat de les parts. I tot i que no acostumo a parlar de coses de fora de Cerdanyola, crec que aquest és un dels problemes de la política catalana i espanyola actual. Penso que arribar a acords és el més gran que hi ha a la política. En aquest primer any del mandat hi ha partits que han estat predisposats a arribar a acords i d’altres que no. Al final, com qualsevol govern treballes majories amb aquells que estan disposats a avançar. Nosaltres sempre estarem oberts a parlar amb tothom, però de vegades te n’adones que a l’altre banda de la taula hi ha persones que tenen ganes de sumar i d’altres que per molt que parlis no arribaràs mai a un acord. Jo espero que en els tres anys que queden de mandat moltes de les dinàmiques que arrossegàvem de l’anterior mandat acabin de marxar, tot i que amb alguns ho trobo complicat. I en definitiva, que aquest consens transversal es pugui traduir en coses reals. Tindrem una clara prova en el ple del 25 de juny, en el qual hem de presentar les mesures de la taula de reconstrucció i la modificació del pressupost. M’agradaria que fos una resposta unitària dels 25 regidors de l’Ajuntament. Ja veurem. La voluntat del govern és parlar amb tots els partits i intentar arribar a acords amb tots, perquè és el que ha de fer un govern que intenta ser de tots els ciutadans.

“Una de les coses més importants que hi ha a la política és arribar a acords per avançar i per veure que tu no tens la veritat absoluta i que amb un altre sumes encara molt més”

Han tancat la porta a un pacte de govern?
No ens hem tancat mai a ampliar el govern. Tenia el convenciment que havíem de començar sols per posar tothom en les mateixes condicions per tirar endavant acords. Alguns diuen que tenim una oposició molt fàcil, però venim d’on venim. Jo els hi preguntaria: els sembla millor continuar d’on veníem o treballar per arribar a consensos? Nosaltres els consensos no els hem tingut de forma fàcil. Una de les coses més importants que hi ha a la política és arribar a acords per avançar i per veure que tu no tens la veritat absoluta i que amb un altre sumes encara molt més. Aquesta és la meva forma de ser i mentre sigui alcalde serà sempre així.

Part de l’oposició ha criticat que la nova licitació de les escoles bressol municipals s’aprovés per Junta de Govern i no pel ple. Per què ho van fer així?
Perquè es pot fer així, no hem comés cap il·legalitat. Sempre hem dit que no podíem continuar amb la situació de pròrrogues continues. El regidor d’Educació ho va explicar a tots els portaveus municipals a principis d’any i ells sabien perfectament que això anava així. No ha estat per la porta del darrera com alguns han dit. El procediment ha estat per estabilitzar una situació de pròrrogues que no es podia allargar més. Hem aconseguit mantenir la mateixa gestió que teníem fins ara i ens donem una mica de marge per consensuar entre tots el model de futur que volem. No hem privatitzat res. És un servei públic externalitzat i així continuarà sent en aquesta licitació.

Quan i com es posarà en marxa l’espai de l’antiga biblioteca de ca n’Altimira?
Cada setmana fem seguiment de totes les inversions. Aquest és un projecte molt engrescador per a nosaltres perquè suposa recuperar un espai en una situació estratègica i perquè té a veure amb la UAB, amb Europa i amb recuperar espai per a la gent del barri. Espero que en aquesta primera meitat del mandat puguem tenir alguna cosa en concret. Ara, amb tot el que ha passat i sabent de la lentitud dels processos administratius, no m’atreveixo a concretar més la data. Però es farà realitat.

Després de la suspensió de la festa del Roser de Maig, tindrem festa major de Sant Martí?
Ara estem treballant en la idea d’intentar fer un possible acte de dol i homenatge a totes les persones que ens han deixat en aquests mesos de pandèmia.  No només pels morts per covid-19, sinó per totes les persones que  ens han deixat i que la pandèmia no ha permès acomiadar-los com mereixien. El primer acte que ha de fer la ciutat a nivell institucional ha de ser aquest. I serà abans de l’agost. També tenim clar que hem de fer un acte o festa d’homenatge per a tots aquells que volen celebrar que hem passat aquesta pandèmia. Això ja haurà de ser després de l’estiu. També tenim el Festival Internacional de Blues. Però queda molt de temps i vull ser prudent. El primer acte institucional després d’agost hauria de ser la celebració de la Diada de Catalunya l’11 de setembre. Tot serà amb molta prudència i quan es pugui fer per garantir la seguretat de tothom.  M’agradaria poder dir que tindrem festa major de Sant Martí, però ara mateix és impossible aventurar-se en coses que han de passar d’aquí a mesos. Tant de bo la pandèmia hagi passat i puguem fer una festa de Sant Martí xula.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?