‘Pastisset de xocolata’, el curt d’una cerdanyolenca que busca mecenes

WhatsApp Image 2023-03-01 at 17.23.41

Vet aquí un jove que un matí, de camí a classe, es desvia per a seguir un rastre d’una flaire de xocolata que el guia fins a una pastisseria. El protagonista haurà de completar un ritu d’iniciació a la masculinitat acompanyat d’altres homes que estaran presents a la pastisseria. Aquesta és la sinopsi de ‘Pastisset de xocolata’, curt codirigit per la cerdanyolenca Paula Trejo i Andrea Adame. Un treball que es rodarà del 13 al 19 d’abril com a projecte de final de grau de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) i que s’estrenarà a Cinesa Diagonal a l’octubre. Per fer front a les despeses del rodatge, han obert una campanya de crowdfunding a goteo.org (https://www.goteo.org/project/pastisset-de-xocolata/participate), on han d’aconseguir arribar als 4.000 euros en 20 dies.

El curt costa 8.000 euros

“Som un equip de 25 persones que fem aquest treball de final de grau (TFG). El nostre és un dels 20 projectes de la promoció que es van seleccionar”, explica la cerdanyolenca. “La productora de l’ESCAC produeix el curt, però realment necessitem molts més diners dels que ens donen i per això ens vam animar a posar la proposta a Goteo, hem arribat a 2.000 euros, però en 20 dies es tanca i hem d’arribar als 4.000 euros, que és el nostre objectiu. Qualsevol aportació és vàlida”, detalla Trejo. El curt té un cort estimat de 8.000 euros i també han obert una rifa en la qual sortegen un smartbox pack d’experiències+ pòster del curtmetratge o una selecció de vins + pòster del curtmetratge. El preu de la butlleta és de 3 euros i es poden adquirir fent un bizum al 607 066 816. El resultat del sorteig es farà públic quan s’iniciï el rodatge. També es pot contactar a través d’Instagram (@pastissetdexocolata) i del correu pastisset.cortometraje@gmail.com.

Tot l’equip del curt / F. Cedida

Pastisset de xocolata és un drama surrealista amb forma de faula on un home qualsevol se submergeix en un món peculiar i estrany, on ha de completar un ritu d’iniciació per formar part d’una comunitat masculina. “Volem fer un estudi sobre la masculinitat i les repercussions que té actualment”, explica Trejo. La pràctica que ha de fer el protagonista consisteix a menjar-se un pastís, sempre davant la presència dels altres. El jove haurà de menjar-se’n un per primer cop i aquest serà el pastisset de xocolata que està confeccionant la pastissera. “El nostre protagonista aconseguirà apropiar-se del pastisset, però finalment el compartirà amb els seus iguals a manera de banquet”, indica la cerdanyolenca.

Una al·legoria de les violacions

A ‘Pastisset de xocolata’, menjar-se un pastís és una al·legoria de les violacions, on no cal que hi hagi una vinculació prèvia entre les víctimes i els agressors. La víctima, en aquest cas la pastissera, és l’encarnació de la feminitat i sinònim dels pastissos. Per als homes, és una projecció visual; és un objecte mitjançant el qual ells s’intercomuniquen, es validen els uns als altres i s’atorguen l’estatus d’home. La pastisseria és una espai mental, on el protagonista podrà adquirir la seva identitat masculina completant el ritu d’iniciació, que correspon a “menjar-se un pastís”.

Per què?

Aquest projecte “neix de la necessitat d’entendre el perquè de les violacions anònimes, d’investigar sobre com és el procés mental dels agressors, com es configura el seu escenari mental i com es vincula amb la masculinitat”, apunten les dues codirectores. “Prenem una postura contemplativa, preguntant-nos com funciona la construcció col·lectiva de la identitat masculina. A través de la nostra experiència personal, observem com la idea de la comunitat masculina té un gran pes en l’escenari social”, indiquen. Per a les codirectores, aquest tipus de violacions mai són solitàries: “Sempre van dirigides a la comunitat, a uns iguals que puguin reconèixer el perpetrador com a part del grup”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?