Pasqua en quarantena: mones també marcades pel coronavirus

El tradicional lliurament de les mones de Pasqua dels padrins als fillols s’ha vist afectat per la pandèmia del coronavirus.  A Cerdanyola, moltes pastisseries i forns de pa tindran producte on triar, però amb menys quantitat que l’any passat ja que la situació actual preveu unes vendes molt més baixes. A més, unes 200 pastisseries de tot Catalunya oferiran la mona a domicili -tot i que al municipi no n’hi ha cap adherida-per garantir que, malgrat la crisi del coronavirus, la festa se celebri. Des del Gremi de Pastissers calculen que les pèrdues arribaran fins al 50 % i, per aquest motiu, també proposen aprofitar la segona Pasqua, l’1 de juny, per tornar a celebrar la festa. “Esperem gaudir llavors ja d’una certa normalitat perquè padrins, avis i familiars s’ajuntin ara sí per tornar a menjar una mona”, explica el president del Gremi, Elies Miró.

La campanya de la mona de pasqua suposa per a les pastisseries suposa entre el 25 i el 30% de la facturació anual. A la província de Barcelona, l’any passat es van vendre prop de 700.000 unitats d’aquest dolç. Com molts altres pastissers, David Roig també va dubtar en aixecar la persiana, però al final va obrir divendres la seva pastisseria del carrer Sant Ramon després d’estar dues setmanes tancat. “Hagués pogut no obrir i fer domicili, però hem preferit obrir”, apunta. Malgrat no fer domicili, Roig assegura que si hi ha algun cas justificat intentaran fer arribar la mona a la llar “amb els recursos que tinguem”. Al seu establiment hi haurà mones de pastís i de xocolata. “Farem un 20% de la producció de cada any, però també és evident que les expectatives de vendes també són més baixes”, destaca. Fins a última hora també van estar decidint si obrien o no a la pastisseria Bonet, que finalment enguany estarà tancada. “Deixarem passar aquesta Pasqua i quan tot acabi tornarem a obrir amb seguretat per nosaltres i el personal”, explica Oriol Bonet.

Als forns de pa també es vendran mones, però la situació no és comparable a la de l’any passat. “Esperem vendes molt més baixes, una cosa normal pel que estem vivint”, explica Mónica Miras, responsable del Forn Ángela. Malgrat aquestes expectatives les figures i ous de xocolata decoren ja part del seu aparador. “També tindrem mones de pastís i pa de pessic del nostre forner perquè qui vulgui pugui fer-se la mona casa”, explica.

Quina és la tendència en mones?

“És difícil predir quines seran les mones més venudes enguany. No els podem demanar gaire imaginació als pastissers”, apunta explica Olivier Fernández, director de l’Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona. De totes formes, les tradicionals figures dels personatges de Disney o Pixar, els cadells de la Patrulla Canina o els jugadors del Barça seran alguns dels clars protagonistes. Com també tindran un lloc destacat “les mones d’autor de productes atemporals, on l’important és el tipus de xocolata (natural) i la manca de sucres, aconseguint el color amb fruites liofilitzades, no amb colorants”.

Els pastissers dediquen una mitja de tres hores de treball a cada peça que, de forma artesanal, s’elaboren amb cacau de qualitat, sense additius, oli de palma, ni greixos ‘trans’ o colorants azoics. A més, igual que altres peces de pastisseria artesana, les mones actuals s’adapten a les noves tendències, com la reducció de sucre en el clàssic pa de pessic (amb mantega, xocolata i fruita confitada).

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?