Pallassos Sense Fronteres i la UAB col·laboraran per reduir l’estrès postraumàtic dels infants refugiats

d7e3ca5cbffab97634af0e92f7679a11

Pallassos Sense Fronteres i la Unitat de Trauma Crisis i Conflictes (UTCCB) de la Facultat de Psicologia de la UAB uneixen esforços per assolir el màxim impacte en accions dirigides a reduir l’estrès post traumàtic de la infància refugiada que ha patit conflictes bèl·lics. L’acord entre l’ONG i la universitat s’ha presentat al Teatre Lliure de Montjuïc i en una primera instància es tracta de dur a terme un projecte comú a Pròxim Orient amb infants que han patit -i ho segueixen fent- les conseqüències de la guerra de Síria i Iraq, però amb la possibilitat, en un futur, d’estendre aquest treball conjunt allà on sigui possible.

Objectiu i metodologia del projecte
Per tal d’ajudar a Pallassos Sense Fronteres a millorar l’impacte de les seves accions, la UTCCB durà a terme una avaluació rigorosa d’aquestes accions utilitzant una metodologia concreta, i al mateix temps establirà un vincle entre dites accions i les Teaching Recovery Techniques (TRT), un mètode que es pot aplicar a les persones afectades per tot tipus de traumes: la guerra, els desastres naturals o la inestabilitat d’una vida en constant refugi, entre d’altres. Aquestes tècniques tenen per objectiu proporcionar als infants estratègies per identificar les seves reaccions i poder dominar-les per tal de millorar el seu estat emocional.

A més, aquestes pràctiques es recullen en un manual que pot ser utilitzat per mestres, infermeres o fins i tot familiars que estan a càrrec i/o treballen amb nens i adolescents afectats per guerres o catàstrofes. Aquest aspecte és crucial pel que fa als objectius d’aquesta metodologia: els nens treballen amb persones de la seva confiança i que parlen el seu idioma. Està dissenyat, per tant, de manera que pugui ser aplicat per les persones de referència habituals dels nens -professors, educadors, personal de salut, líders comunitaris- i no per experts internacionals, seguint així les recomanacions internacionals per a les intervencions psicosocials. Tots dos socis, Pallassos sense Fronteres i la UTCCB tenen gran experiència en el treball en zones de crisi amb persones amb múltiples experiències traumàtiques.

ON ES FARÀ?
El projecte constarà de tres o quatre accions depenent del ritme al que funcionin les activitats i dels imprevistos i s’allargarà durant un any, segons s’explicava a la presentació. De moment, s’estan analitzant diferents escenaris d’actuació, entre els quals hi ha Líban (Vall de la Bekaa), nord de Jordània o el Kurdistan iraquià, llocs on actualment Pallassos Sense Fronteres treballa des de fa anys desenvolupant el seu projecte de gira.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?