
Organitzacions empresarials de tot Catalunya, entre elles Cerdanyola Empresarial, demanen al Govern un compromís ferm en l’execució d’infraestructures vinculades a l’aigua, un cop s’ha fet efectiu el decret llei de sequera.
Els representants empresarials exigeixen al Govern de la Generalitat que actuï davant l’emergència hídrica, i que ho faci des del diàleg i tenint en compte els diversos agents que li poden aportar coneixement expert. Les entitats proposen un pacte per l’aigua que doni solucions, des de la concertació, a problemes que lluny d’una aproximació política, el que necessiten és coneixement tècnic, amplitud de mires i, sobretot, responsabilitat amb la ciutadania.
14 anys sense inversions per incrementar la producció d’aigua
En un comunicat remarquen que la sequera de 2007 i 2008 va precipitar inversions fonamentals per incrementar la disponibilitat de recursos hídrics, gràcies a les quals ara s’està retardant l’entrada en estat d’emergència. “Malauradament, les inversions per incrementar la resiliència hídrica es van aturar després de la inauguració de la dessalinitzadora del Prat, l’any 2009”, apunten. Han passat 14 anys sense inversions per incrementar la producció d’aigua i les empreses indiquen que ja han integrat en la seva gestió la limitació en l’ús de l’aigua per a activitats industrials més enllà de situacions de sequera i inverteixen en solucions alternatives per mantenir l’activitat, així com garantir la seva viabilitat, com ara la reutilització d’aigua o la recollida d’aigua de pluja: “Aquest cost addicional s’ha normalitzat en els plans estratègics on les empreses analitzen els factors de competitivitat”.
“De la mateixa manera que el teixit empresarial ha anat invertint recursos per garantir un millor ús de l’aigua en els seus processos productius, els representants empresarials reiteren l’exigència al Govern de la Generalitat d’un compromís ferm en l’execució d’infraestructures del cicle de l’aigua i la necessitat d’un concert social per l’aigua en el marc del diàleg amb agents socioeconòmics”, conclouen.