
“Som socorristes salvant vides a Lesbos. No volem deixar als refugiats a la deriva. Ajuda’ns!”. Amb aquestes paraules l’ONG de Badalona Proactiva Open Arms, que al setembre va decidir traslladar-se a l’illa de Lesbos per ajudar els milers de refugiats sirians que cada dia arriben a les costes gregues, impulsa una campanya per recollir fons perquè els seus socorristes puguin continuar la tasca solidària a un dels epicentres de l’èxode sirià. El cerdanyolenc Albert Roma (foto de Martin Divisek) és un dels socorristes que treballa per Pro-Activa Serveis Aquàtics -l’empresa d’on va sorgir l’ONG- i que no va dubtar en oferir els seus serveis com a voluntari.
“Tot va començar amb les imatges que van aparèixer de nens ofegats en una platja. Vam pensar que si nosaltres ens dediquem a això i ho fem a les nostres platges, per què allà s’estan morint i ningú els ajuda?”, explica Roma, que treballa d’administratiu a la UAB i ha estat 15 dies -el desgast físic és “important”, destaca- a Lesbos en el primer equip de quatre socorristes que es van desplaçar a l’illa. “Quan vaig arribar allà tenia por perquè tenia ganes d’aportar molt, però sabíem que la situació era molt difícil”. Només portaven 15.000 euros de les seves butxaques per costejar els treballs de salvament d’un mes. Amb aquest pressupost han aconseguit que trepitgin terra de manera més segura cadascuna de les 20 embarcacions que arriben diàriament a les platges amb una cinquantena de persones que viatgen amuntegades. “El primer dia estàvem ajudant a desembarcar un bot i ja arribava el següent. Em vaig veure desbordat, però no pots deixar que t’afecti emocionalment perquè has d’estar al 100% per als següents rescats”, apunta Roma, que recorda un jove que només trepitjar terra va començar a plorar mirant el mar: “Fins aquell moment el noi no havia vist mai el mar, no sabia el què era i ni molt menys sabia portar un bot”. I és que els que fugen de la guerra han de fer un trajecte de 10 quilòmetres per mar des de Turquia en un bot de sis metres “inestable, amb una lona que es pot tallar amb una navalla i que no aguanta el pes de més de 10 persones”. Abans de pujar-se al bot, les persones que arriben a les platges han pagat una mitjana de “1.200 euros per arribar fins aquí jugant-se la vida”, afirma Roma, que assegura que les màfies s’aprofiten de la situació: “Cada refugiat paga per una plaça en el bot entre 1.200 i 1500 euros, quan el ferri de Turquia a Lesbos costa 15 euros”. Per als voluntaris com ell, “es fa molt difícil veure com dones el millor de tu i a 10 quilòmetres les màfies treuen benefici de la desesperació d’aquestes persones”.
Proactiva Open Arms cobreix 17 quilòmetres de costa de l’illa de Lesbos i fa rescats en aigua, ofereix primers auxilis i ajuda a la resta de voluntaris. Depèn del viatge que hagin tingut, les reaccions dels refugiats quan arriben és diferent. “Si tot va molt bé triguen una hora en arribar, però el més normal són tres hores. Algunes vegades cinc hores. Alguns criden, altres ploren. Molts nens arriben vomitats. Si arriben per la nit és pitjor, només veiem uns llums llunyans a la costa turca i enmig de la foscor escoltem cridar”, explica Roma. En el seu record queda com en ajudar a desembarcar un bot una dona va donar-li una cistella. “Jo li vaig dir que primer havien de baixar els nens i miro dins i em trobo un nadó de 21 dies. Imagina’t el grau de desesperació que has de tenir per agafar el teu nadó, posar-lo dins d’una cistella i pujar a un bot que no saps si arribarà a la platja”. Des de l’ONG calculen que només en el tram d’illa que vigilen poden morir entre 15 i 20 persones al dia. Malgrat aquesta xifra, Roma està satisfet perquè tots els rescats que han protagonitzat han estat un èxit fins al moment. “Intentem no córrer riscos pel bé de l’equip i per la resta de bots que han de continuar arribant, però quan arriba un bot amb més de 2.500 quilos, el moviment del mar pot fer que l’embarcació se t’emporti per davant”, valora Roma.
Lluny d’haver finalitzat la seva missió, la presència de Proactiva Open Arms serà més necessària quan arribi l’hivern: “El mar es posarà pitjor i la previsió és que continuï arribant més gent”. Per aquest motiu des de l’entitat han obert un compte al seu web -www.proactivaopenarms.org- on de moment ja han recaptat més de 43.000 euros, un 87% dels 50.000 que necessitaven per poder continuar amb les tasques de rescat a l’illa i ampliar el material amb dues motos aquàtiques i dos vehicles 4×4. “Tenim clar que fins que arribin bots a Lesbos la nostra obligació moral i professional és estar allà”, assegura el cerdanyolenc, que espera poder tornar a Lesbos molt aviat perquè té el convenciment que “encara queda molt per fer”.