Oberta la programació de cites per a la vacunació simultània contra la grip i la COVID

vacunasegonadosi

Dilluns es posarà en marxa la campanya de vacunació simultània contra la grip i la COVID per a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. Enguany també s’inclou la recomanació de vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores i, per primera vegada i com a principal novetat, Salut introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip també per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat.

La vacunació es podrà realitzar al CAP de referència amb cita prèvia, que des d’avui mateix ja es pot sol·licitar. Per tal de demanar la cita s’ha de fer a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d’atencó primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació https://citasalut.gencat.cat/ o bé directament al CAP.

Repartits per tot el territori català, els CAP són l’entorn habitual de les vacunacions perquè són molt accessibles a la població, però s’habilitarà a cada regió sanitària com a mínim un punt de vacunació poblacional (PVP) per facilitar encara més la vacunació fora dels horaris dels CAP, com són els dissabtes. I a l’hora de demanar cita, la persona podrà triar entre el CAP o el PVP de la seva regió sanitària. La citació serà pels mateixos canals i també disposaran d’uns horaris sense cita que es podran consultar a la web https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/tardor/.

Salut té la voluntat de protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació especialment a la tardor i l’hivern, per evitar l’increment de patologies immunoprevenibles. Per aquest motiu, cada any a la tardor es posa l’èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i, en els darrers anys, també contra la COVID-19, especialment en les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones de risc.

En aquest sentit, el passat dimarts 26 de setembre, Salut ja va iniciar la campanya tradicional de vacunació de tardor (temporada 2023-24) amb la vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 per a la població més vulnerable: les persones que viuen a residències de gent gran, les que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades.

Quant a la vacunació contra la COVID-19, en aquests moments, tenint en compte la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d’alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables, i no es justifica per ara la vacunació contra la COVID-19 en persones no incloses en aquests col·lectius.

Per aquesta temporada, i seguint les indicacions publicades per l’OMS, a Catalunya totes les vacunes contra la grip són tetravalents. Pel que fa a les vacunes contra la COVID-19, seran monovalents adaptades per fer front a la variant XBB.1.5 –que és la que circula majoritàriament en aquest moment–, excepte en situacions particulars. Salut Pública confirma l’eficàcia d’aquesta vacuna contra les diverses subvariants del SARS-CoV-2, les EG.5 i BA.2.86 (conegudes com a Eris i Pirola).

Vacunació contra la grip per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos

Aquest any s’inicia la vacunació antigripal a la població infantil sana de 6 mesos a 59 mesos amb una única dosi injectable. Aquest grup d’edat no només és un dels que més pateix la infecció, sinó que també pot presentar complicacions greus a causa d’ella i la vacuna permetrà protegir precoçment les criatures de contraure la malaltia. L’OMS i el Centre Europeu per a la prevenció i el control de les malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l’han introduït.

La vacuna de la grip que rebran aquests infants a Catalunya també és tetravalent com la dels adults i amb la mateixa composició, però adaptada amb indicacions per a l’edat.

Tot i que, habitualment, en menors, la mortalitat per grip és mínima, aquesta malaltia produeix un nombre important de visites a centes de salut, hospitalitzacions i ingressos per complicacions, especialment en els infants de menor edat. S’estima que, a l’Estat espanyol, i en menors de 5 anys es produeixen cada any 50.000 casos de grip confirmada a l’Atenció Primària, 4.000 hospitalitzacions, 800 casos greus, 250 ingressos a la UCI i 8 defuncions intrahospitalàries.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?