Núria Garcia Traveria: “És una exposició per a tothom, no només per a les dones”

WhatsApp Image 2024-03-06 at 11.22.52

La il•lustradora i dissenyadora gràfica, Núria Garcia Traveria, ha inaugurat l’exposició ‘Fúria Femenina’ a l’Ateneu. El projecte, obert al públic fins a l’1 d’abril, és un recull de tota la seva obra de temàtica de gènere, un total de 16 obres, dues de les quals són inèdites.

Part del treball darrere de “Fúria Femenina” és una crítica social i una reflexió sobre els temes d’actualitat més controvertits. Quins temes es reflecteixen per sobre de tot?
En aquesta exposició m’he centrat més en la temàtica del gènere pel motiu de les dates en què se celebra, ja que cau en el dia de la dona, i perquè també és un dels temes recurrents que tracto a les meves il•lustracions. Al final soc dona i són temes que em preocupen.

Per què l’has batejat sota el nom de “Fúria Femenina”?
Fúria és el nom que faig servir com a artista. És un joc de paraules amb el meu nom, que és Núria. Fúria no representa el meu caràcter perquè soc una persona bastant tranquil•la, però a dins tinc moltes inquietuds que vull expressar a través del dibuix. Fúria podria ser el meu alter ego quan dibuixo.

Quin missatge vol fer arribar als espectadors la teva composició i a qui s’adreça?
Més que fer arribar un missatge, m’agradaria que la gent reflexionés. Amb la meva feina no m’agrada dir a la gent què ha de pensar, sinó que exposo una situació real, una injustícia o discriminació, ho plasmo amb una imatge la més senzilla possible i el que vull és que la gent es faci preguntes i reflexioni. I sobretot és una exposició per tothom, no només per a les dones.

Ens pots explicar amb més detall en què consisteix l’obra que exposes?
L’exposició consta d’una obra de gènere que jo ja tenia feta de manera proactiva i d’un parell d’obres inèdites, és a dir, que no s’han publicat enlloc i que he creat per aportar una mica de factor sorpresa. Hi ha una primera part que pren un caràcter més reivindicatiu i de denúncia, de mostrar on no hi ha igualtat, què és injust, què no està bé… I hi ha un moment que es produeix un canvi, que és on pren lloc la segona part de l’exposició i són obres en clau positiva.

Com a artista, per què consideres essencial parlar d’aquests temes a través de l’art?
Per a mi és essencial perquè m’agrada parlar de temes reals que ens amoïnen a tots i totes. És una manera d’empatitzar, a mi em fa sentir que formo part de la societat i que tots, si més no, tenim problemes de salut mental, ens sentim sols en algun moment o que ningú no ens entén.

Tots i totes tenim les nostres pròpies eines per comunicar les inquietuds que portem dins. Què et permet l’art com a mitjà per transmetre aquesta reflexió?
És a través de l‘art perquè, en primer lloc, hi ha molta llibertat. No és un encàrrec ni t’estan pagant directament per crear, així que realment pots expressar el que vulguis i això és el que ho fa més poderós. I personalment, jo trio aquest format de l’art perquè és una font d’alliberament a través de la qual puc exposar idees amb una imatge i connectar amb la gent.

Al cap i a la fi, és un procés una mica terapèutic.
Exacte, és un exercici de connexió i d’empatia amb l’exterior, alhora que sents que aportes als altres perquè els estàs fent ser conscients d’alguna qüestió significativa o, simplement, a sentir-se més acompanyats en veure que hi ha un munt de gent que es troben en la mateixa situació. Remoure sentiments i emocions penso que, en la societat en què vivim actualment, és importantíssim. Anem molt amb el pilot automàtic, cal parar i fer-se preguntes. Jo, sincerament, des que he tornat a dibuixar em sento molt millor.

Per què vas deixar de dibuixar?
De petita dibuixava moltíssim gràcies a la meva germana gran, que és boníssima dibuixant i pintant a l’oli. Jo sempre em fixava en com pintava, l’adorava, així que vaig començar a imitar-la. Fins als 16 anys dibuixava bastant, però després va arribar el moment de decidir què volia estudiar i em vaig desanimar amb el dibuix. De seguida sents comentaris com “o ets molt bo o no podràs viure de l’art”, i això em va desmotivar.

Tot i això, has acabat estudiant una carrera prou relacionada amb el món artístic.
Irònicament vaig acabar fent disseny gràfic. Jo tenia clar que volia fer alguna cosa relacionada amb l’art, així que vaig triar una professió amb sortida, però que estigués el més a prop possible de l’art. Amb això no vull dir que un no pugui viure de l’art, però jo, en aquest moment, perquè era molt jove i molt influenciable, m’ho vaig creure. Vaig pensar que no tenia sortida i em faig fer dissenyadora. Després d’això, vaig acabar deixant el tema del dibuix aparcat perquè creia que no era prou bona. Després d’anys i anys de ser dissenyadora gràfica i treballant en publicitat, sempre pensava que em faltava alguna cosa, i no m’atrevia a tornar a dibuixar perquè pensava que després de tant de temps, ho faria fatal, però tot és començar.

Has estudiat disseny gràfic i treballat en publicitat, també has cursat il•lustració. Després de tot plegat, comences a construir-te personalment com a il•lustradora sota el nom de Fúria. Per què t’acabes centrant en l’àmbit de la il•lustració?
Vaig pensar que si complementava els meus estudis de disseny gràfic amb il•lustració, se m’obririen moltes portes diferents i ja no hauria de treballar necessàriament en una agència de publicitat o en un estudi de disseny gràfic, sinó que podia desenvolupar un altre tipus de projectes. De seguida que vaig començar a estudiar il•lustració, vaig descobrir que la il•lustració conceptual m’encaixava, que expressar idees o conceptes a través d’una imatge m’era fàcil precisament perquè barrejava el tema de conceptualitzar, que ja el tenia après de la publicitat, amb un tipus de dibuix senzill que arribés a tothom. I així vaig començar a fer il•lustració editorial. Al cap i a la fi, tot ha servit, m’he nodrit de totes les eines que he après amb la publicitat, combinades amb les de disseny gràfic.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?