Només Terres de l’Ebre, Tarragona i Alt Pirineu passaran dilluns a la fase 1

816ecbdccb9f359dffd91063ea9add06

Com ja s’havia previst, Cerdanyola no entrarà dilluns en la fase 1 del pla de desescalada. El Ministeri de Sanitat ha aprovat la proposta de la Generalitat on només tres de les nou regions sanitàries catalanes –Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu– passin a la fase 1 del desconfinament aquest dilluns. Les altres sis regions -Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida i les regions metropolitanes Nord i Sud- seguiran en fase 0. La previsió és que la capital catalana sigui la que es desconfini més lentament. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que “els territoris que no han progressat de fase” poden presentar les seves propostes i si compleixen les condicions passarien de fase la següent setmana. Però “per passar de fase 1 a fase 2  s’haurà d’esperar un període de 15 dies”, ha puntualitzat Illa. També ha anunciat que el govern espanyol donarà flexibilitat a les comunitats autònomes perquè puguin “adaptar les franges horàries” dels passejos i activitat física a l’aire lliure “a les circumstàncies climatològiques de les seves respectives zones.

Els criteris principals són el nombre de llits UCI i pacients greus per cada 10.000 habitants”, destacava el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. A partir d’aquí, segons ha apuntat, es valoren altres criteris com el nombre de casos confirmats per PCR, la incidència acumulada en els últims set dies, el nombre de casos sospitosos, el percentatge d’aquests casos als quals se’ls realitza una prova PCR i els que donen positiu.el nombre de morts en els últims set dies i el nivell de letalitat també són importants“, afegia Simón. 

Què permet la fase 1?

La fase 1 de desconfinament permet trobades de deu persones, com a màxim, mantenint una distància de seguretat de dos metres entre persones obligatòria i la recomanació d’ús de mascareta i desinfecció de mans. També autoritza l’obertura de les terrasses dels bars i els desplaçaments en vehicle privat.

Quatre graus de risc de rebrot però cap territori en alt risc

La consellera de Salut, Alba Vergés, destacava que encara hi ha transmissió comunitària del virus, fet pel qual ha reiterat la crida a la prudència i a seguir les recomanacions d’higiene i de distanciament físic. “No ens podem relaxar, ho diem sempre, tot i que sigui cert que les xifres han baixat moltíssim i que el nostre sistema de salut ha pogut atendre a qui ho ha necessitat”, ha emfatitzat. “No hi ha cap regió sanitària a Catalunya amb risc elevat de rebrot, però tot i que el virus va a la baixa, no ens relaxarem”, ha afegit.

La consideració d’avançar en aquest procés d’aquests tres territoris s’ha pres en base a l’anàlisi principal de dos factors: la taxa de transmissió del virus i la incidència de nous casos en els darrers 14 dies. Pel que fa a les altres 6 regions, la consellera ha anunciat que caldrà que passin uns dies més per veure l’evolució del virus: “És molt positiva a totes aquestes regions, però cal temps per consolidar la tendència i per enfortir el diàleg amb el món local”, per detectar i solucionar algunes complexitats, sobretot als municipis més grans. “La setmana vinent estarem en disposició de presentar una nova proposta per aquestes regions”, ha assegurat Vergés, per qui el fet que aquestes regions no avancin ara “no vol dir que s’hagin d’esperar 15 dies més: han d’anar potser a un ritme més lent que les regions amb un risc baix i això té tota la lògica en l’estratificació que hem fet”.

Sobretot en base a la incidència acumulada i a l’índex de penetració del virus, s’estableix un índex de valors que classifica el risc de rebrot en quatre categories: baix (valor menor a 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) i alt (més de 100):

  • Baix risc: Alt Pirineu i Aran (valor 8), Terres de l’Ebre (18), Camp de Tarragona (21)
  • Risc moderat: àrea metropolitana nord (valor 38), Catalunya central (46), àrea metropolitana sud (58), Lleida (60) i Girona (65).
  • Risc moderat-alt: Barcelona (91).

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?