
La universitat, amb campus a Bellaterra, celebra aquest curs el seu 50è aniversari
Després de 50 anys d’existència la UAB s’ha consolidat entre les 200 millors universitats del món als principals rànquings d’universitats i se situa entre les 10 universitats joves amb més projecció i prestigi mundial. Un dels principals emblemes de Cerdanyola celebra aquest curs el seu 50è aniversari amb un ampli programa commemoratiu. Els actes s’iniciaran el 21 de setembre, amb la cerimònia d’inauguració del curs 2017-2018 al Monestir de Sant Cugat -com va ser la primera al 1968- i amb Federico Mayor Zaragoza a càrrec de la lliçó inaugural.
La UAB va “aixoplugar” nombrosos professors de la UB que, aleshores, havien estat objecte de sancions pels seus posicionaments polítics, recordava l’exrector de la UAB Antoni Serra Ramoneda durant la cloenda del curs del Programa Universitat Empresa de la Facultat d’Economia i Empresa. La UAB va néixer amb una forta empenta reformista i innovadora que va esdevenir un referent per a tot l’Estat. “Cinquanta anys després”, va valorar l’exrector, “és obvi que va valer la pena, la UAB segueix sent una universitat capdavantera” i un factor de “cohesió social i de desenvolupament econòmic”.
LA HISTÒRIA
El 6 de juny de 1968 es promulga el decret de creació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un mes després es creen les primeres quatre facultats: Lletres, Medicina, Ciències i Ciències Econòmiques. Al juliol Vicent Villar és nomenat president de la Comissió Promotora de la UAB, càrrec que manté fins que l’agost de 1970 es converteix en president del Patronat i primer rector de la UAB. L’activitat docent de la UAB s’inicia l’octubre del mateix any 1968 a dos dels nous centres: la Facultat de Filosofia i Lletres, que s’instal·la al Monestir de Sant Cugat del Vallès, i la Facultat de Medicina, que s’estableix a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el qual recupera la condició d’hospital universitari i esdevé el primer centre de formació clínica de la UAB. El curs següent, el 1969-1970, es posen en marxa les facultats de Ciències, a l’Hospital de Sant Pau, i de Ciències Econòmiques i Empresarials, a l’Escola d’Idiomes de Barcelona (actualment l’EOI Drassanes). El desplegament inicial de la Universitat Autònoma de Barcelona es completa amb la creació de la Facultat de Dret i la Facultat de Ciències de la Informació l’any 1971, l’Escola Universitària de Traductors i Intèrprets l’any 1972 i l’Escola Universitària de Mestres ‘Sant Cugat’ l’any 1973.
Paral·lelament, el febrer de 1969 s’inicia l’adquisició de terrenys a Bellaterra, lloc on s’ubicarà el futur campus universitari, el campus de Bellaterra de la UAB.
LA VILA UNIVERSITÀRIA I LES COLUMNES D’ALFARO
Durant els anys 90 la UAB completa el desenvolupament com a universitat de campus. Al 1992 s’inaugura la Vila Universitària i al 1996, ja durant el rectorat de Carles Solà, la nova plaça Cívica, que esdevé el centre de la vida cultural i associativa de la universitat. El setembre de 1999 s’inaugura un dels símbols més emblemàtics de la UAB, les Columnes de la UAB, obra de l’escultor valencià Andreu Alfaro. – NF