Neix SOS Vallès

Capcalera_SOSValles_1013x352

Amb coincidència amb el Dia Mundial del Medi Ambient, avui 5 de juny,  es constitueix SOS Vallès, una nova plataforma d’entitats ecologistes, ambientalistes i veïnals que inclou les entitats que volen denunciar “la situació insostenible de les actuals problemàtiques i conflictes ambientals del Vallès” en el context de la Regió Metropolitana de Barcelona.

SOS VALLÈS es formula a partir de 30 entitats, plataformes i coordinadores i moviments veïnals ja molt consolidades els darrers anys i altres més recents, entre elles Refem el Direccional i Cerdanyola sense Abocadors. “Esperem que SOS Vallès sigui una eina útil i moltes entitats s’adhereixin al treball conjunt i coordinat que hem iniciat el territori conjunt del Vallès, dividit administrativament com dos Vallesos i consells comarcals sense coordinació ni cooperació”, apunten.

SOS Vallès vol ser un espai de coordinació entre les entitats i plataformes ciutadanes que lluiten en el Vallès Occidental i Oriental per a millorar la preservació del medi ambient, “compartint i proposant coneixements, recolzant-se mútuament en la defensa de la natura, on es formulen propostes alternatives, i s’identifiquen els impactes ambientals que s’estan produint en el territori, entre d’altres”. La mirada que es proposa des de SOS Vallès, més enllà de la defensa del Medi Ambient, es plantejar-se el Vallès que volem: “I això passa per canviar necessàriament el model econòmic de creixement a una economia decreixentista, d’una economia de suficiència per incrementar la participació ciutadana en la gestió i planificació del territori, cosa que actualment és simplement testimonial”. La Plataforma es constitueix amb el decàleg ‘El Vallès que volem’, que permet “ja plantejar els reptes i conflictes ambientals i la denúncia de la situació d’emergència climàtica, d’emergència ambiental i de preservació dels espais naturals per la pèrdua de biodiversitat”.

Quin és el decàleg?

  1. Un Vallès amb una nova cultura dels parcs naturals, del bosc i de la conservació forestal.
  1. Un Vallès que recuperi, proteigeixi i que reconeixi la inundabilitat dels espais fluvials com a connectors de la biodiversitat.
  1. Un Vallès amb parcs agraris protegits en el sòl no urbanitzable i fomentant l’agricultura de proximitat i agroecològica.
  1. Un Vallès sense el 4art Cinturó amb la mobilitat sostenible, amb una major implantació de transport públic i ferroviari i millorant les actuals infraestructures viàries i un foment de la mobilitat en bicicleta.
  1. Un Vallès contra els macroprojectes urbanitzadors com el Centre Direccional, el calderí i el Pla Director del circuit de Montmeló, entre d’altres.
  1. Un Vallès on no hi hagi més abocadors, es faci un segellament dels abocadors existents i on s’afronti la restauració ambiental de les pedreres.
  1. Un Vallès on s’apliqui de forma radical l’estratègia del residu 0 i s’afronti l’ecologia urbana amb les problemàtiques del reciclatge integral, la recollida selectiva porta a porta i tenir consciència que el millor residu és el que no es produeix.
  1. Un Vallès que assumeixi la producció urbana d’energies netes renovables mitjançant l’ús de cobertes, polígons industrials, vials i infraestructures viàries existents, que salvaguardi els terrenys agrícoles i que fomenti la reducció de la demanda energètica.
  1. Un Vallès on s’afrontin els conflictes ambientals de salut pública degut a la industrialització i contaminació del medi ambient, també acústica i lumínica i que afecta greument la biodiversitat.
  1. Un Vallès compromès en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat i en la prevenció de la salut i el medi ambient.

Quines són les entitats?

1. Associació per a la Defensa del Corredor i Montnegre i Baix Montseny, La Coordinadora
2.Plataforma Anti Incineració de Montcada
3.AAVV Can Sant Joan, Anti Incineració de Montcada
4.La Bassassa-Santa Maria de Martorelles
5.Plataforma contra els Abocadors – Rubí
6.Protegim la Vall del Tenes
7.Salvem Corró
8.Naturalistes del Montnegre i la Tordera
9.Associació per a la defensa i Estudi de la Natura ADENC-EdC
10.Moviment Veïnal del Sud Sabadell
11.Boscos 94
12.Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny
13.Campanya Contra el Quart Cinturó
14.Aturem la Contaminació
15.Salvem el Calderí – Mollet del Vallès
16.Mollet Pedala
17.Plataforma per la Defensa de Gallecs
18.Associació APQUIRA
19.Plataforma Anti incineradora de la Garriga
20.Associació CAPS (Centre d’Anàlisi i programes Sanitaris)
21.Associació TELEIA (Residu 0)
22.Grup Natura del Centre Excursionista de St Feliu de Codines
23.Vallesos-Àrea de Natura de la FEEC
24.Refem el Direccional – Cerdanyola del Vallès
25.Sant Quirze del Vallès Natura – SQVNatura
26. Cerdanyola Sense Abocadors
27.Reconvertim el Camp de Golf Can Sant Joan Rubí-Sant Cugat del Vallès
28.Plataforma SOS Bosc Volpelleres – Sant Cugat del Vallès
29.Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola – PCDC
30. Rubí d’Arrel

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?