
“Carregats de satisfacció” i fent un “sincer agraïment” a totes les persones que els han donat suport, l’exalcalde Toni Morral i l’exregidor de Contractació Santi Cayuela han valorat avui la resolució judicial de sobreseïment provisional del cas Altis i el consegüent arxiu de les actuacions judicials. Tot i que el dictamen és provisional, com recorda Morral, celebren una sentència “contundent i inapel·lable”. El jutge, expliquen, ha dit el que sempre van defensar: “Tot es va fer per resoldre un problema de ciutat, per tant els arguments judicials s’ajusten com anell al dit als arguments polítics que vam donar”, subratllen. A més, ni ell ni Morral dubten que el cas “ha tingut una finalitat política”.
Tot i que els dos asseguraven que les seves valoracions eren a títol personal i que no compareixien en nom de cap organització, els ecosocialistes sempre han defensat la seva actuació tot assegurant que si s’hagués actuat “sense la rapidesa necessària” les conseqüències haguessin estat el tancament de l’Altis i de la piscina de Montflorit, l’acomiadament de 16 treballadors i deixar sense servei a més de 900 persones que utilitzaven l’Altis i a totes aquelles que volien fer ús de la piscina de Montflorit. Ara, la decisió judicial apunta que hi ha “falta d’indicis rellevants” que s’hagi comés prevaricació en l’adjudicació de la gestió de la piscina municipal de Montflorit i de l’Altis a la Federació Catalana d’Handbol (FCH) al 2008. La causa afectava Morral, Cayuela, l’exregidor d’Esports, Fèlix Riba -que no va poder assistir a la roda de premsa per motius laborals-; i la cap d’Esports de l’Ajuntament de Cerdanyola. Ara fa dos anys, al maig del 2014, el president i portaveu del PP a Cerdanyola, Manuel Buenaño, va presentar denúncia a la Fiscalia després de detectar “possibles irregularitats” en les adjudicacions a la FCH. En aquest sentit, Morral recordava que Buenaño havia estat assessor d’Alberto Fernández Díaz, germà de Jorge Fernández Díaz, per apuntar que la denúncia de Buenaño es va fer al 2014, mateix any en el qual el ministre de l’Interior va tenir converses amb el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, per fabricar escàndols contra ERC i CDC just abans de la consulta independentista del 9-N. “Jo ja feia cinc anys que no era alcalde i l’Altis va ser un tema de gestió complexa, però ningú es va veure perjudicat”, recordava Morral. “Però era secretari de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i vaig dimitir pel codi ètic i perquè ja intuïa que la denúncia podia tenir arguments polítics per perjudicar a la causa que llavors defensava i em vaig apartar de tots els espais de projecció política”, explicava l’exalcalde.
“ENS HAN FET MOLT MAL”
Ara, dos anys després, Morral i Cayuela consideren que el cas Altis ha estat una manera de “pervertir” la política i que, a més, “va perjudicar” els resultats electorals d’ICV-EUiA a les eleccions municipals del 2015. “Aquest tema ni tan sols ha passat a judici, només hi hagut diligències prèvies i hem hagut d’escoltar barbaritats de persones que haurien de reflexionar perquè ens han fet molt mal, a més de a la nostra carrera política, a les nostres famílies i amics”, lamentava un Cayuela que defensava l’honestedat dels implicats en la causa. “La feina dels polítics és resoldre problemes de la ciutat i això és el que vam fer”, afirmava l’exregidor de Contractació.
SEGUIRAN FENT POLÍTICA
Al ple de juliol del 2015 es va aprovar-que l’Ajuntament es personés en el procediment judicial, decisió que Morral assegurava que li havia generat “incomprensió, tristesa i molta indignació”. Entre d’altres coses, perquè segons l’exalcalde, la denúncia perjudicava a treballadors municipals i perquè es va donar un “argument fals” per justificar la decisió. “No calia presentar-se com a acusació particular per tenir tota la informació de l’expedient”, remarcava Morral. “El que s’ha aconseguit i espero equivocar-me és que a l’Ajuntament sigui més difícil treballar ara que abans”, valorava Cayuela. Després que Morral remarqués que el “govern 2003-2009 ha estat el govern més fiscalitzat de la nostra ciutat sense que s’hagi trobat res”, Cayuela desitjava que el plenari “construeixi en positiu” perquè “la ciutat vagi endavant”. Després de dos anys “a l’ombra”, com ells mateixos han qualificat la seva situació durant aquest temps; asseguren que seguiran en la política. “Tant el Toni com jo portem la política a la sang i ja veurem que passarà, però jo la política la seguiré fent on em diguin els meus companys i em senti útil”, anunciava Cayuela.