Mor l’escultor Salvador Mañosa

WhatsApp Image 2022-11-16 at 11.36.05

L’escultor cerdanyolenc Salvador Mañosa, un dels artistes més reconeguts de la ciutat, moria ahir, però la seva obra perdurarà al municipi. Entre d’altres, és el pare de l’escultura de la C de Cerdanyola i de La República de la plaça Sant Ramon.

Qui era?

Salvador Mañosa (1945-2022) va néixer a la casa familiar de la carretera de Barcelona. Als 15 anys, va entrar com a aprenent al taller de Francesc Juventeny Boix. Va combinar una formació tradicional al taller amb els estudis a l’escola Massana de Barcelona. Allà va tenir com a mestre a Eudald Serra, membre destacat de la modernitat catalana dels anys trenta als seixanta. La confluència de totes aquestes vivències el fan hereu de la tradició escultòrica catalana postnoucentista.

La seva producció ha mantingut sempre un doble vessant per l’escultura i la ceràmica, caminant entre la figuració i l’abstracció. El cos femení és el principal tema del seu repertori, de vegades ideal i amb una personal càrrega eròtica i, d’altres, real i quotidià. Mañosa també s’ha dedicat a l’escultura pública de grans dimensions.

L’escultor modela el fang amb una tècnica que denota un coneixement de l’ofici, alhora que experimenta amb nous materials. De l’obra privada, en destaquen els nus femenins, estilitzats, i sensuals, que semblen dotats de moviment. Mañosa també s’ha dedicat a l’escultura pública de grans dimensions. Té obra a moltes ciutats catalanes i espanyoles, i a Brasil, Rússia, França, Japó, Alemanya, Anglaterra, o als Estats Units. A Cerdanyola és autor de nombroses escultures públiques: el monument a Lluís Companys -la popular C de Cerdanyola juga amb les inicials de Companys i Cerdanyola, i ens remet a la figura d’un drac, que exhala quatre columnes de foc que també simbolitzen les quatre barres de la Senyera-, el monument a l’Eva i la Roser, el Nu dels jardins de ca n’Ortadó, el bust de Carles Buïgas i la placa commemorativa a Jaume Mimó. L’any 2001 es va celebrar una exposició monogràfica titulada Veïns als jardins del Museu de Ca n’Ortadó. Mañosa va rebre el títol de cerdanyolenc de l’any el 2003. L’any 2010 es va inaugurar el seu monument a la República a la plaça de Sant Ramon. El projecte de la República de Cerdanyola del Vallès va suposar reprendre la iniciativa del govern municipal de la Segona República, encapçalat per l’alcalde Jaume Mimó i Llobet.

Lluita contra l’amiant

D’altra banda, Mañosa també va ser un activista en la lluita contra l’amiant. A inicis dels anys 2000, va ser un dels fundadors de l’Associació d’Afectats per l’Amiant de Cerdanyola i Ripollet i l’any 2010 va ser nomenat president d’honor de l’associació.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?