Mor Albert Lázaro, referent ciutadà de Cerdanyola

_DSC9579
Albert Lázaro en una imatge captada per Tito (AFOCER) durant la presentació del seu llibre ’57 cartells de Cerdanyola’

Després d’una llarga malaltia, ahir moria Albert Lázaro. Amb 89 anys, el cerdanyolenc era un referent ciutadà i un enamorat de Cerdanyola. Precisament la ciutat va hoimenatjar-lo en vida mitjançant un acte que va comptar amb la seva assistència al novembre de l’any passat en un acte que va omplir de gom a gom el teatre Ateneu. Des d’ahir per la nit les xarxes socials s’han omplert de missatges de comiat, com per exemple el del GREC: “Avui és un dia trist. Ens ha deixat Albert Lazaro Arqueros. Sens dubte, una de les persones que, durant dècades, i ja des d’uns moments en els quals ben poca gent s’ocupava d’aquests temes, es va ocupar per preservar el patrimoni històric i cultural de Cerdanyola. I aquesta va ser només una de les seves moltes lluites. Activista incansable, la seva feina per millorar Cerdanyola es va estendre a molts altres camps. Avui el recordem i li agraïm la seva feina. També la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors s’ha acomiadat de l’activista: “Et trobarem a faltar. Ens deixes un gran llegat, ple d’exemples inspiradors i camins oberts que poder seguir. Et recordem “

Qui era?

Albert Lázaro era un activista enamorat de Cerdanyola que ha deixat una gran petjada al municipi. “Gràcies per tot el que ens has donat” era el missatge que predominava en les veus emocionades que dedicaven unes paraules a l’homenatjat des de l’escenari del teatre Ateneu al novembre. Qui és Albert Lázaro es resumia perfectament en el text de la placa que rebia al final de l’acte: “Home incombustible en la defensa dels seus principis, lliurat a la memòria i a la cultura de Cerdanyola, amb tota l’estima i admiració, dels teus companys i companyes”.

Una àmplia trajectòria

“Aquest vell creu que no s’ho mereix. Vull que aquest acte sigui l’homenatge als meus antecessors i altres que estan aquí i s’ho mereixen més que jo”, eren les paraules de l’Albert.

“Entre totxana i totxana feia els mitins de la política local del poble i de més lluny”, es va destacar. “Té molt mèrit que hagi escrit llibres havent de deixar l’escola als vuit anys, és totalment autodidacta”, remarcava la seva filla.

Cerdanyola

A Lázaro, l’amor per la història de Cerdanyola li va arribar de la mà de Jaume Mimó, alcalde de la República i primer cronista de la ciutat, amb qui va treballar. Als anys 70, a les acaballes del franquisme, ja col.laborava en activitats culturals al Casal Parroquial. Posteriorment, col.laboraria o ajudaria a formar diversos partits polítics a la ciutat, sempre seguint una triple ideologia: havien de ser forces d’esquerres, ecologistes i catalanistes. Ha estat també una figura destacada en la recuperació de la memòria històrica de Cerdanyola, recuperant i preservant un important volum de documents, objectes artístics i arquitectònics de la destrucció. Durant els primers anys dels Ajuntaments Democràtics va col.laborar activament amb els governs municipals formant part de diverses comissions, com  la que va aprovar la nova bandera i el nou escut de la ciutat. Ha estat també un prolífic divulgador de la memòria històrica del poble, publicant incomptables articles i reportatges històrics a la pràctica totalitat de mitjans de comunicació de la ciutat i és autor de diversos llibres sobre la història de Cerdanyola.

“És un enamorat de Cerdanyola, sinó no hagués fet tot el que ha fet”, destacava el periodista i membre del GREC, Juan Antonio Hidalgo. El primer acte ecologista que es va fer a Cerdanyola el va organitzar Lázaro, que també va crear l’Associació d’Amics de les Antiguitats, Col·leccionisme i Artesania de Cerdanyola i Ripollet. “És un home profundament coherent, defensa el mateix qe fa 40 anys” assegurava Hidalgo, que apuntava que possiblement és l’autor més important que hi ha hagut a la premsa local en l’últim mig segle”. També intervenien els historiadors Miquel Sánchez i Josep Lluís Negreira. “El poquet que sé d’història de Cerdanyopla me l’ha ensenyat gent com tu”, confessava el darrer. Especialment rellevant era el discurs de l’exalcalde Toni Morral, que reconeixia haver gaudit i patit Lázaro: “Home combatiu, rebel i lluitador. Aquest poble i aquest país necessita gent com tu. El combat seguirà perquè has deixat una petjada que seguirem”. Com per a moltes de les persones que va intervenir, per a Alfons escoda Lázaro també va ser un referent i li agraïa que hagi estat “capaç de donar el relleu als que eren més joves”. El que va ser director del Tot Cerdanyola, Joan Sánchez, posava en valor la minuciositat de Lázaro en “preservar el record de la nostra ciutat”.

Activista

En l’últim bloc es destacava la trajectòria activista del cerdanyolenc, una figura especialment activa en diverses lluites ciutadanes com mobilitzacions relacionades amb la defensa del medi ambient i molt especialment en les diferents plataformes antiabocadors que s’han creat a la ciutat. “En totes les lluites has compartit amb nosaltres la teva saviesa”, recordava Puri Palomar, mentre Mercè Cisneros, actual portaveu de la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors, com Íñigo Enterria insistien en una idea que ha estat protagonista a l’escenari de l’Ateneu: la lluita encara continua.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?