Menjar amb responsabilitat social

01be3d395dd399cb7a1780083126f30b

L’Associació d’Aturats Ripollet-Cerdanyola es prepara per emprendre amb el projecte de càtering social ‘Menjar bo i just’, iniciativa guanyadora del Concurs d’Idees Innovadores 

Quan els membres de l’Associació d’Aturats Ripollet-Cerdanyola van tenir la primera idea del que seria el seu projecte emprenedor, no pensaven que acabarien emportant-se el premi del Concurs d’Idees Innovadores. Mentre dissenyaven la iniciativa, els tècnics del Patronat Municipal d’Ocupació (PMO) els hi van plantejar el repte de presentar-se. Ho van fer, van guanyar i ja pensen en com passar del paper a l’activitat empresarial.

“El més important del premi és que tècnics i experts en la matèria han validat la idea”, explica el president de l’associació, Manel Navarro. Des del col•lectiu ja havien iniciat projectes abans, però mai ho havien fet amb una visió tan clara de la viabilitat de la iniciativa. De fet, l’objectiu és ser més que un projecte empresarial i treballar conjuntament amb els Serveis Socials dels ajuntaments.

Respondre a la necessitat
Actualment, la taxa d’atur a Ripollet se situa per sobre de la mitjana de la comarca sumant 2.548 persones sense feina segons dades de la Generalitat. L’associació Aturats en Acció compta amb uns 35 membres i una cartera d’usuaris amb al voltant de 350 persones. Entre ells hi ha persones a l’atur, treballadors a mitja jornada amb sous baixos, mestres i mestresses de casa i, fins i tot, persones jubilades. Tenint en compte, sobretot, les persones que no reben cap tipus de remuneració, el projecte ‘Menjar bo i just’ es planteja l’objectiu de donar una sortida laboral a part del col·lectiu d’aturats.

El càtering social a domicili que han dissenyat té una doble vessant compromesa amb els problemes de la societat. El projecte pretén cobrir les necessitats nutricionals i d’atenció de la gent gran i de persones amb algun tipus de limitació. “En moltes ocasions, la gent gran no demana ajuda i no ens adonem que no mengen bé”, destaca la Pepi López, membre de l’associació i corresponsable tècnica del disseny del servei. Segons dades de l’IDESCAT, a Ripollet i Cerdanyola, el 14,4% i el 17,2% de la població, respectivament, té més de 65 anys. En aquesta línia, l’Eurostat senyala que, a nivell europeu, una de cada tres persones grans viuen soles. Des de l’equip de ‘Menjar bo i just’, es marquen el repte d’oferir menús nutricionalment equilibrats i amb els preus més ajustats possibles. Per fer-ho possible, dins l’equip compten amb els coneixements en nutrició per gent gran de la Pepi López i la Soumia Benchekri. A més, asseguren que la col·laboració de l’administració, i especialment de Serveis Socials, és imprescindible: “Volem que l’administració miri cap a una necessitat que té una part de la població i que ara no cobreixen”.

Finançar la “cuina amb amor”
La Contxita Estepa té la tasca d’organitzar la producció i la distribució del servei de càtering. És la xef del projecte i compta amb vint anys d’experiència com a cuinera i empresària en el sector de l’hostaleria. Sobre el seu rol en ‘Menjar bo i just’, la Contxita parla de fer “cuina amb amor” i destaca que l’heterogeneïtat dels membres de l’equip és el pilar del projecte: “Tenim els recursos humans, que és el més important”.

Tot i això, portar a terme una idea de negoci també requereix invertir altres tipus de recursos. Des d’Aturats en Acció es donen el termini d’un any per aconseguir un local per instaŀlar-se i el finançament suficient per arrancar. “Tenim un objectiu clar però hem de ser flexibles”, diu en Manel Navarro. Calculen que, depenent de moltes variables, necessitarien al voltant d’uns 60.000€ per desenvolupar el projecte. Tot i que ja han començat a analitzar el terreny del finançament, no descarten cap via per recol·lectar fons: inversió pública, apadrinament d’empreses, crowdfunding….

Salt de qualitat associatiu
L’èxit de la iniciativa de càtering social en el Concurs d’Idees Innovadores ha donat un impuls de visibilitat al col•lectiu d’aturats de Ripollet i Cerdanyola. A més de servir d’exemple per altres persones en situació d’atur, el premi ha permès que les empreses coneguin l’associació i, fins i tot, s’interessin per oferir llocs de feina.

Mentre els hi arriben propostes i treballen en el càtering social, l’associació s’ha plantejat el repte de professionalitzar els cursos que encara ofereixen. L’objectiu pel pròxim any és que els tallers de costura i cuina tinguin un caràcter ocupacional amb professionals de la formació en aquests àmbits. – Mònica García

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?