Manel Buenaño: Candidat a l’alcaldia pel PP
Entrevista electoral Manel Buenaño

e162e41c2016dbf9a4f7ef4fa6de229c

“S’ha trencat l’esperit del 92: d’unió i capacitat de generar grans consensos per la ciutat”

Tinc 45 anys, tres filles. Advocat i funcionari en excedència, sóc titular de dos despatxos d’advocats. Música? Miguel Poveda. Una ciutat per perdre’m? Granada. Hi vaig el 27-M

L’agenda obliga. És diumenge de bon matí, però les responsabilitats de campanya l’esperen. Carpa, trobada amb veïns, participació a les activitats culturals… Entre la piscina de Montflorit — l’oasi de pau de Buenaño— i el barri de ca N’Antolí, el candidat es decanta per fotografiar-se davant les cases dels mestres de Ca n’Antolí, molt properes a la plaça de l’Abat Oliba on conversem. Records i projectes s’enllacen en aquest escenari fotogràfic. Ca n’Antolí no és només el barri d’infància de Buenaño, el PP promet recuperar les casetes dels Mestres com a habitatge social.
Just abans d’iniciar-se l’entrevista, un previngut Buenaño adverteix que respondrà en castellà les preguntes. “Gràcies a la formació que em van donar els meus pares, no tinc problemes amb cap dels tres idiomes, ni amb el català, ni amb el castellà ni amb l’anglès”, exclama, quan, al finalitzar la conversa li faig notar que s’ha expressat sempre en català.

 • Després de veure el debat electoral de Cerdanyola empresarial, una es pregunta perquè no s’arriben a acords. Què ha passat aquesta legislatura?
  Dividir el plenari en dos grans blocs, sobiranistes i constitucionalistes només començar la legislatura va ser una gran errada. En una situació normal, Carles Escolà mai hauria estat escollit alcalde. Va arribar a l’alcaldia amb 15 vots, els d’ERC, PDeCat i ICV-EUiA. En una any i mig, havien trencat i només van quedar 5 regidors per governar Cerdanyola! L’administració ha estat parada, no s’ha fet res. Ha estat el pitjor mandat en 40 anys.
 • Com a oposició, també tindran responsabilitats. No van poder amb una moció de censura.
  Ni tant sols vam votar a la investidura! Cap responsabilitat. Hem votat sí als punts en què estàvem d’acord i en hem oposat, quan no.
  En la moció de censura el diàleg estava trencat de partida. Hi ha hagut partits que han anteposat la situació de Catalunya i la independència a Cerdanyola, un greu error.
 • El procés i l’independentisme continuaran determinant la política local?
  Estic convençut que si els partits sobiranistes sumen, tornaran a formar govern. Desitjo tornar a una situació de normalitat i que, al proper mandat, parlem de Cerdanyola. El procés ha trencat l’esperit de la Barcelona del 92, quan totes les forces polítiques eren capaces d’unir-se i generar consensos per les ciutats.
 • És possible que el 155 contribuís a la paràlisi. En què va notar-se a Cerdanyola?
  No es va notar. Després de les generals, ha quedat clar que el 155 s’ha de deixar de banda. Les urnes han castigat l’aplicació light del 155. He estat crític amb la intervenció, el 155 ja no ven.
 • Ha estat 12 anys a l’oposició, compaginant responsabilitats nacionals i va ser candidat al Senat. Perquè torna a presentar-se per Cerdanyola?
  El partit m’ho va demanar.. Com a Badalona, on la marca Albiol suma, a Cerdanyola recuperem vot en les municipals. Vaig dir que sí, perquè estic motivat i després de molta reflexió, sobre deixar o no la política. Cerdanyola, mereix un bon govern. Si no estigues motivat, no m’hauria presentat.
 • Deixar la política… Creia que la seva aspiració anava més enllà de Cerdanyola.
  Tinc dos despatxos d’advocats. Quan s’acabi l’experiència municipal, s’ha acabat la política.
 • I si el designen senador?
  La possibilitat és molt petita. Si finalment passés, seria un honor representar Cerdanyola al Senat. En tot cas, ser regidor i senador és compatible.
 • Què és el més urgent a Cerdanyola?
  La neteja, el manteniment i la seguretat ciutadana. Hem fet una enquesta sobre l’àmbit polític i aquests són els tres temes que més preocupen a la ciutadania. Posarem fill a l’agulla.
 • Com ho faran?
  Convocarem 35 places d’agents de política. Per volum de població , a Cerdanyola ens correspondria una plantilla d’almenys 90 agents, en tenim 60.
  La policia de barri, que volem que estigui al costat dels veïns, ens permetrà detectar de forma immediata les mancances en l’espai públic, i una major coordinació amb la brigada municipal, actuar de forma instantània en manteniment.
  Estem pagant una milionada en neteja i els carrers estan bruts! El contracte amb l’empresa adjudicatària finalitzarà el 2020, assegurarem que, si no funciona, es pugi sancionar o rescindir el contracte. Mai hi havien hagut tantes queixes per la neteja i l’estat de l’espai públic.
 • On queden els grans projectes?
  Ho vaig dir al debat de Cerdanyola empresarial: El pla director del Centre Direccional és el gran projecte de futur de Cerdanyola. Ciutats com Rubí o Sant Cugat han construït els seus nous grans barris. És cert que aquí vam patir el problema dels abocadors…
 • Va ser actiu a la plataforma antiabocadors, vostè mateix ho recordava al debat de dijous passat.
  Cert; vam coŀlaborar en les denuncies a la fiscalia i vam ser molt lluitadors. Can Planas no agrada a ningú.
  El consorci ha posat sobre la taula una solució –amb la remediació de Can Planas– amb garanties per poder construir el nou barri. Si l’actual govern, que hi tenia una actitud molt contrària, ha donat el seu vist i plau a aquesta solució, no hauria de confiar-hi jo? El 2019–2023 ja es podrà aprovar.
 • L’encaix amb Bellaterra i amb la UAB són els dos altres grans pendents
  El gran problema entre Cerdanyola i Bellaterra es diu Ramon Andreu. No explicar als veïns de Bellaterra el nou conveni —quan tenia el suport de 21 de 25 regidors i era molt beneficiós—, ha estat una de les errades majúscules del senyor Escolà, que no sabut aprofitar el consens.
  El proper govern, on esperem estar-hi representats, haurà de solucionar d’una vegada per totes la relació amb la UAB, que ha estat massa conflictiva i judicialitzada en el temps.
 • Els abocadors, Cerdanyola Aparca, l’Altis, les pistes de tennis del ZEM o les querelles entre alcaldia i la secretaria. No creu que la política està massa judicialitzada?
  Crec que, si veiem coses que ens semblen dubtoses, estem obligats a posar-les en mans de fiscalia. Ho hem fet el PP i al seu moment, ERC en la gestió del Cerdanyola Aparca. A data d’avui no hi ha cap denúncia. Són temes molt diferents, en mandats diferents. A Altis vam comunicar les nostres sospites a fiscalia que, malgrat observar indicis de delicte, va arxivar-la.
  Aquest mandat, vam plantejar una demanda civil per les pistes de tennis que no s’ha arribat a interposar, per l’abandó d’unes pistes que havien costat milions d’euros i que, sense haver-se posat en funcionament, han patit destrosses i robatoris
  Les querelles entre l’alcalde i la Secretària tenen a veure amb un tema personal, del qual no opinaré.
 • En la presentació va parlar de la necessitat d’habitatge accessible. Com es construeix habitatge social i es baixen impostos?
  Tenim l’oportunitat, i això ho proposem, de rehabilitar les cases dels mestres com a habitatge social. La Torre Vermella pot acollir les entitats.
  Hem estat tancant els últims exercicis amb beneficis, la rebaixa de l’IBI un 1,5% cada any és assumible
 • Ha dit que en aquestes eleccions ens juguem continuisme o renovació. Expliqui-ho.
  Quan parlem de renovació o continuïtat estem parlant de la gestió de l’ajuntament. Tenim la mateixa administració pública que en l’època de Celestino! Cal fer un canvi i portar l’Ajuntament al segle XXI, per això proposem un model gerencial i treballar per objectius. Aquest model s’ha implantat al consell comarcal i francament, ha funcionat molt bé.
 • Fa quatre anys estava disposat a parlar amb l’exCiU i tancava la porta a ERC i a Compromís. Mantindria ara la mateixa disposició de pactes?
  Sense política de pactes serà impossible formar govern. Les grans majories s’han acabat i ni el PSC ni ERC ni de fet ningú, podrà governar en solitari. Estem oberts a acords sectorials amb tots sempre i quan posem per davant Cerdanyola. Buscarem els pactes necessaris per millorar la ciutat

El qüestionari 

 • A qui votaria si no fos candidata i el seu partit no existís?
  S’han de dir sigles? No. A un partit que es preocupés per Cerdanyola i que no deixés de banda els veïns que no comparteixen la seva ideologia.
 • Quina creu que serà la sorpresa i la gran patacada de les eleccions?
  La patacada està clara: serà Carles Escola i, espero i desitjo, que nosaltres siguem la gran sorpresa. Les enquestes no ens són desfavorables.
 • El millor i el pitjor que ha fet el govern durant el mandat
  No ha respectat ni ha representat a tot el veïnat de Cerdanyola. El súmmum, va ser retirar la bandera d’Espanya de l’ajuntament. La manifestació de més de 1.000 persones va ser de les més grans en 40 anys.
  Dels meus tres alcaldes en els 12 anys a l’ajuntament, podria dir punts positius de Morral i Carmona; d’Escolà, cap.
 • Què creu que li suscita a la gent la paraula Cerdanyola?
  Pels veïns, el seu poble, les arrels. Per qui no coneix Cerdanyola, la ciutat de la UAB. Convido a visitar-la, és una ciutat rica en patrimoni cultural i natural.

Judit Josa

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?