L’OCC recorda Jordi Morral amb un homenatge i un llibre biogràfic

WhatsApp Image 2023-04-05 at 12.24.30

“A la música com a la vida el que calen són els acords”. Aquest va ser un dels lemes del mestre Jordi Morral i Masià, un enamorat de la música a qui l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC) recorda ara amb un llibre biogràfic i un homenatge en el marc del Concert de Primavera de la formació aquest diumenge al teatre Ateneu (19 hores).

Com serà l’homenatge?

Immediatament després del concert començarà el petit homenatge a Morral amb la participació de la Cobla Sant Jordi, les acordionistes Olga i Queralt Morral, la Societat Coral El Vallès de Ripollet i l’Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola. Els músics interpretaran peces de Jordi Morral i al final es lliurarà a l’alcalde de Ripollet el diapasó que el cerdanyolenc utilitzava per dirigir. “És un diapasó centenari que pertanyia al seu besavi, de Ripollet. I sent ripolletenc de naixement, el meu pare sempre va voler que l’instrument tornés a Ripollet”, ha destacat el fill de l’homenatjat, Ramon Morral.

Agustí Jiménez, Ramon Morral i Roser Bursó presenten la biografia de Jordi Morral / F. NF

La biografia: ‘Per amor a la música’

La vida de Jordi Morral i Masià (1932-2011) ha estat recollida en un llibre biogràfic escrit per Agustí Jiménez i editat per l’OCC. Tot i que va néixer a Ripollet, Morral va viure a Cerdanyola des de ben petit. Al 1958 Morral va fundar la Coral Cerdanyola, formació musical de la que va ser director durant 50 anys. Al 2001 Jordi Morral va ser nomenat cerdanyolenc de l’any per votació popular i al 2002 va ser el pregoner de la Festa Major. Finalment seria impulsor de l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola, de la qual va ser el primer director musical.

El llibre ‘Per amor a la música’ s’articula en les tres facetes de la vida de Morral: pedagog, director i compositor. “Si una paraula pot definir Jordi Morral és la passió”, indicava Jiménez. Per escriure la biografia, Jiménez ha comptat amb l’ajuda de la musicòloga Roser Bursó. La maquetació final de la biografia ha anat a càrrec del dissenyador Ramon Sauló i s’han imprès 300 exemplars que es repartiran entre socis i simpatitzants de l’OCC. A més, les biblioteques de Cerdanyola i Ripollet comptaran amb exemplars per aquells que els vulguin consultar.

“El llibre relata la seva vida i obra cronològicament i destacant les seves tres facetes: la de pedagog, la de director i la de compositor”, remarca Jiménez, que explica que una de les dificulats que es van trobar era que no eren músics. Així, per identificar totes les seves composicions va sorgir la figura de Bursó, que durant els seus estudis universitaris va dedicar un treball a Morral i va reprendre la investigació pel llibre biogràfic. “Primer es va dedicar a fer arranjaments per a les corals, és a dir, feia música per als altres. Després es va començar a sentir més còmode i va compondre les sardanes i les cançons”, destacava Bursó: “És important que no quedi en l’oblit que Morral va fer molt pel poble i per la cultura”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?