
El ple municipal de juny va aprovar inicialment –amb l’abstenció de Ciutadans i Guanyem i el vot contrari d’ERC, Junts i PP- el reglament de la Zona Taronja, després de quasi un any de prova pilot i d’un procés de participació en la redacció del reglament.
“Podem parlar de gran satisfacció amb el nou sistema amb un increment de la rotació del 13% respecte l’antiga zona blava, amb 40.000 usuaris i 53.000 vehicles donats d’alta en el nou sistema”, explicava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez. El reglament proposa que funcioni de dilluns a divendres de 9 a 13 h i de 16 a 20 h, i els dissabtes, de 9 a 14 h, amb un límit de temps que s’amplia de 90 a 120 minuts. També s’amplia en nou places als carrers Sant Enric i Santa Maria per afavorir el comerç de la zona de Sant Ramon i es redueixen en un 50% -de 81 a 40- les places disponibles de zona taronja a l’aparcament de l’antic escorxador (Can Xarau), on també es posaran dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics. També s’ampliarà en 22 places més a la plaça del Pi de Bellaterra. D’aquesta manera, el govern municipal assegura que es garanteix la rotació de les places d’aparcament de major demanda de la ciutat alhora que s’ofereix uns serveis comercials i hostelers” per la gratuïtat de l’aparcament i la simplicitat de l’accés a aquestes places”. Per a Junts, aquests objectius ja es complien amb la zona blava i es mostren en contra del nou sistema, però agraeixen que es recuperin places a la zona de Sant Ramon i demanen esforços per millorar el sistema en el període d’al·legacions. “Què passarà amb els comptes de l’empresa municipal i què passa amb la gent que no sap fer servir l’APP?”, es preguntava Cecilia Collado (En Comú Podem) com a temes que no s’acaben de resoldre. “No estem en contra de la idea, però pensem que és greu com el govern ha gestionat aquesta qüestió amb un afany oportunista”, criticava Ivan González (Guanyem). “Ens consta l’èxit de l’aplicació, però s’han generat dubtes entre els usuaris. Ens abstindrem a l’espera del procés d’al·legacions”, apuntava Pau Ortolà (Ciutadans). “Vostès volien anar a la campanya electorial dient que han eliminat la zona blava d’aparcament i aquest és el motiu que ens ha portat on estem ara, tota la resta és per justificar-ho. Exigim que es prenguin decisions fomentades en criteris de mobilitat sostenible, de sostenibilitat econòmica i de seguretat jurídica ”, afirmava Albert Turon (ERC). “Intentarem que el reglament sigui millor que ara en la seva aprovació definitiva”, apuntava Sánchez.
El ple també va donar llum verda –amb l’abstenció de Ciutadans i PP i el vot contrari d’ERC, Guanyem i Junts- a l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança de circulació de Cerdanyola per incloure el reglament de la Zona Taronja. Aquest fixa sancions de 80 euros per estacionar sense haver descarregat l’aplicació i de 60 euros per passar del temps establert.
Primer pas per a nou Reglament Orgànic Municipal (ROM)
El ple va aprovar, amb l’asbtenció d’ERC, constituir una comissió d’estudi per redactar una proposta de nou Reglament Orgànic Municipal (ROM). Aquest document regula l’organització i el funcionament dels òrgans municipals, els drets i deures dels membres de la Corporació i els drets d’informació i participació ciutadana dels veïns i entitats del municipi. “És una proposta que no té cap intenció amagada. Volem obrir el meló i actualitzar el nostre reglament, que falta li fa. I tant de bo aconseguim el màxim consens possible”, apuntava el regidor Javi Sánchez. “Ja esteu treballant amb calendaris?”, preguntava Joan Sánchez (Junts). “Malauradament les dues comissions formades anteriorment no van fer el nou ROM, confiem que aquesta vegada si serem capaços perquè el nou ROM és necessari”, desitjava Cecilia Collado (En Comú Podem). “Esperem que el proper mandat es pugui iniciar amb un nou ROM més actual i molt més participatiu”, valorava Ivan González (Guanyem). “Era una de les nostres reivindicacions, vam presentar una moció sobre aquest tema al gener del 2020. Volem més transparència i més participació ciutadana. Farem tot el possible perquè el treball de la comissió sigui àgil”, recordava Gorka Samaniego (Ciutadans). “Les peticions de millora han estat una constant durant aquests últims anys. Cal incorporar les noves tecnologies, cal regular i facilitar l’activitat política”, defensava Albert Turon (ERC).
Modificacions urbanístiques a Cerdanyola 2000 i Riu Sec
El ple va aprovar provisionalment -amb l’abstenció d’ERC i Guanyem- la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a l’Illa ‘Cerdanyola 2000’ per adequar la qualificació urbanística a la funcionalitat dels sòls, “amb els aparcaments privats en soterrani i les places superiors de titularitat municipal per poder fer obres de reforma que demanda el veïnat”, explicava la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó. També obtenia la llum verda provisional –amb l’abstenció d’ERC i PP i el no de Guanyem- del plenari la modificació puntual del PGM per a l’ampliació dels usos de l’equipament situat entre el Riu Sec, la via del tren i el carrer Remei. “Pretenem obrir-lo sobretot a usos culturals per cobrir les necessitats actuals de temes culturals diversos”, apuntava Mimó. Davant una oposició que demanava al govern que concreti que es farà a aquell equipament, l’alcalde Carlos Cordón explicava que serà un “espai polivalent amb usos culturals i educatius per respondre a les necessitats culturals i educatives de la ciutat”.
Dues modificacions de pressupost i 13 reconeixements extrajudicials d’obligacions
El ple va aprovar 13 reconeixements extrajudicials d’obligacions -“estem treballant per reduir a la mínima expressió els reconeixements d’obligacions”, apuntava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez- i dues modificacions de pressupost. Les dues modificacions, aprovades per unanimitat, són per un import de 6.000 euros per subvencionar la celebració del naixement del compositor local Jordi Morral Masià per part de l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola i per un altre de 47.850 euros per poder suplementar el projecte d’inversió 2020-26 d’equipaments culturals i per organitzar el Festival Literatura i Ciència
Adrià Guimerà, nou regidor de Guanyem Cerdanyola
Un dels protagonistes de la sessió va ser Adrià Guimerà, que va prendre possessió de l’acta de regidor de Guanyem en substitució de Vera Sánchez. “Prometo continuar treballant per una Cerdanyola més lliure i justa en uns Països catalans, independents, socialistes, ecologistas i feministes”, assegurava el nou regidor.
Festius locals
El ple va aprovar per unanimitat que els dos dies festius locals a Cerdanyola al 2023 siguin el 8 de maig (Festa Major del Roser de Maig) i el 13 de novembre (Festa tardor de Sant Martí).
Mocions
D’altra banda, el ple aprovava per unanimitat el manifest amb motiu del 28 de juny de 2022, Dia Internacional per l’Alliberament LGTBIQ+.
En l’apartat de mocions, el grup municipal d’ERC presentava al ple municipal de juny una moció -impulsada pel Jovent Republicà i a la qual finalment s’hi sumaven Guanyem i PP- que demana més espais per a l’estudi durant l’època d’examens. La moció republicana insta l’Ajuntament a obrir la Biblioteca Central les nits i caps de setmana entre el 30 de maig i l’1 de juliol. “Estem totalment d’acord amb aquest punt, aquest any no ha estat així i em faig responsable d’aquesta mala gestió”, apuntava el regidor d’Educació i Joventut, David González. El text també demana estudiar la possibilitat d’oferir els centres cívics, així com d’altres equipaments municipals, com a sales d’estudi en el mateix període. El govern municipal també es mostrava d’acord amb aquest punt. Finalment, el text s’aprovava amb l’abstenció del PSC. El text ja va ser protagonista al plenillo, on des del Jovent Republicà es criticava durament el govern municipal: “Han suspès en oci, en polítiques d’ocupació, en habitatgei en mobilitat. Han suspès perquè no han considerat que el jovent és un actor imprescindible en el dia a dia de la ciutat. Tenen els equipaments, només cal voluntat. Calen fets i no paraules”. A la mateixa audiencia ciutadana, des del govern es coincideix en la mancança d’espais per a estudiar. “Hi ha molta feina a fer i aquí segurament ens trobarem”, apuntava l’alcalde. Des de Cs es recordava que a la tardor del 2019 ja van presentar una moció en aquest mateix sentit.
El ple també aprovava una moció d’En Comú Podem sobre el compliment dels drets humans a la frontera d’Espanya amb el Marroc a Ceuta i Melilla. En canvi, el plenari rebutjava una moció d’ERC, Guanyem i Junts per l’aprovació del manifest de l’acord social per l’amnistia i l’autodeterminació.
Audiència ciutadana
A més de les polítiques de Joventut, el plenillo va estar protagonitzat per la PAH i la Plataforma No Tribut AMB. Aquesta última demanava a Ajuntament que signi els convenis que corresponguin perquè els veïns de Cerdanyola tinguin el mateix dret que els dels municipis de la primera corona per accedir a partir de 60 anys a la tarifació social (targeta rosa). “Demanaré aquesta informació sobre l’ús de la targeta rosa”, responia el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez.
Des de la PAH s’assegurava que algunes famílies de Cerdanyola no disposen d’aigua perquè Serveis Socials es nega a signar un informe. “La setmana passada vam tenir una reunió molt constructiva amb la PAH que ens dóna marge per treballar i intentar millorar les coses”, anunciava l’alcalde.