Llum verda inicial al pressupost municipal 2022

ple

El pressupost municipal per al 2022 s’ha aprovat inicialment en el primer ple presencial des de l’inici de la pandèmia amb els vots favorables de PSC i ECP, l’abstenció de Cs, Junts i PP;  i els vots en contra d’ERC i Guanyem.

“És el tercer any de mandat i tenim el tercer pressupost. Cerdanyola torna a tenir l’estabilitat política imprescindible per seguir millorant la ciutat”, destacava el regidor de Serveis Econòmica, Javi Sánchez, que remarcava que el muncipi tindrà un “pressupost progressista per poder afrontar aquesta etapa amb totes les garanties” i que se centra en protegir a les persones més vulnerables, en la reactivació de l’activitat econòmica local i en la generació d’ocupació. “Els diferents grups municipals han ajudat a fer uns pressupost amb una mirada transversal per a la nostra ciutat”, afegia Sánchez.

Una xifra similar a la del 2021

Inicialment, el pressupost és de 64.246.746 euros, un 0,34% menys que el pressupost de l’any 2021. A l’aprovació definitiva s’hi afegirà un romanent de tresoreria de 10’5 milions d’euros que es podrà destinar a inversions. El pressupost municipal per al 2022 destinarà 3’7 milions a polítiques socials -“perquè ens creiem que no s’ha de deixar ningú enrere”, apuntava Sánchez, 1’2 milions per fomentar l’ocupació i l’activitat econòmica i més d’1’7 milions per al nou contracte de jardineria. Entre les xifres, destaca l’augment de la despesa de Cultura en un 19’75% “per seguir potenciant” la Festa Major del Roser de Maig i el Festival Internacional Blues de Cerdanyola, l’augment del 45’33% per iniciatives de sensibilització social i participació relacionades amb la gent gran; l’augment d’un 30% en polítiques d’igualtat dins les partides de Feminisme i LGTBIQ+; 700.000 euros per transformació digital i modernització de l’Ajuntament i 20.000 euros per a l’elaboració del Pla Local de Joventut.

No s’incrementa la pressió fiscal a la ciutadania

Els ingressos per impostos es mantindran en els mateixos nivells que l’any 2021 i s’espera recaptar 31.041.700 euros, el 63% d’ells de l’Impost de Béns i Immobles, que es congela. L’apartat d’ingresos preveu una reducció del 3’17% en l’impost de vehicles i l’augment del 3’7% pel nou càlcul de les plusvàlues, on s’ha marcat l’import més baix dels últims cinc anys -5’5 milions-, tal com recomana la Diputació de Barcelona.

Les principals inversions

En l’apartat d’inversions, el govern municipal preveu destinar més de 13 milions d’euros a inversions. Concretament s’invertirà en la cobertura de les pistes de la ZEM Fontetes (523.000€) i diferents actuacions a la zona esportiva (500.000€); en la creació d’un centre de dia (200.000€) – es farà un estudi que avaluï la seva ubicació i model-, en un nou espai polivalent a la zona del Riu Sec (855.000€) – es farà als terrenys on la Generalitat tenia previst fer una escola, al costat de les pistes de tennis i pàdel del carrer de Riu Sec-, en la reforma de Ca n’Altimira (625.000€), en l’adequació de la Torre Llopis – el govern assegura que encara es desconeix l’ús que es donarà a l’edifici, però Cordón avançava que s’obrirà el jardí  s’obrirà a la ciutadania- (250.000€), en adquirir un nou habitatge de gestió municipal –per  augmentar el parc públic que es pot destinar a emergències socials- (250.000 euros) i en instal·lar plaques solars en edificis municipals (200.000 euros)

En l’apartat de barri, s’invertiran 833.500 euros en la reurbanització Fase II Fontetes, 1.866.000 euros en la reurbanització Fase II Serraperera i 100.000 euros en la  reurbanització Fase IV Martinica.

També s’invertirà 100.000 euros en el pla d’adequació dels polígons industrials, 1’2 milions en l’adquisició d’una nova nau per a la Brigada Municipal i 250.000 euros en parcs infantils i instal·lació zona d’ombra.

PP

“Ens abstindrem un any més per donar un nou vot de confiança al govern”, explicava Anabel Plans (PP), que celebra que el pressupost inclogui propostes del PP com incrementar en 19 efectius la Policia Local o de quatre efectius a la Brigada Municipal, el compromís de tenir l’avantprojecte de la nova comissaria de la Policia Local, la creació de l’oficina de gent gran i l’increment del 45% en les partides dels serveis a gent gran.

Junts

En els dos darrers pressupostos Junts va donar suport al govern de la ciutat per “introduir diverses actuacions en el pla d’actuacions i donar estabilitat al govern per poder afrontar els nombrosos reptes que tenim”, recordava Joan Sánchez (Junts), que es mostrava “moderadament satisfet”, malgrat el “ritme desesperant” de l’administració. “Però seguim veient un pressupost continuïsta. On és la seva marca i quina serà l’empremta del seu govern?”, demanava Sánchez a l’executiu de Cordón. “La valoració de Junts és que acabem la feina que tenim començada i els instem a resoldre els problemes estructurals de la casa. Aleshores podrem tirar endavant molts projectes”, assegurava.

En Comú Podem

En el pressupost del 2021 En Comú Podem no va veure reflectides les seves reivindicacions. “L’alcalde va admetre que no ens havia tingut prou en compte en el pressupost del 2021 i ens vam emplaçar a treballar un document marc per al del 2022. Aquest no és el nostre pressupost, però veiem reflectides moltes de les nostres demandes”, afirmava Isaac Martínez (ECP). En Comú Podem posa de relleu que ha aconseguit incorporar punts als pressupost que passen per l’increment d’un 30% de les partides de Feminisme i LGTBIQ+ , l’augment de la partida per a salut mental en un 25%, la salut bucodental amb una partida de 100.000 euros, l’augment del 45% de la partida de gent gran – amb un centre de dia amb una dotació de 200.000  o la Taula d’Habitatge. En el pla d’inversions, la coalició ha incidit també en l’habitatge destinat a les emergències socials amb l’’increment d’un  25% del parc d’habitatge d’emergència social. També destaquen que han proposat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes dels equipaments municipals, l’augment del fons de contingència en un 100% i el pla d’ocupació en transició ecològica, que passa de 150.000 a 225.000 euros. En l’àmbit cultural, la formació es mostra satisfeta per haver aconseguit augmentar en un 140% la partida destinada al Festival Internacional de Blues de Cerdanyola –passa de 50.000 a 120.000 euros- i també la dels Premis Literaris.

Guanyem

Per a Ivan González (Guanyem), a la proposta de pressupost del govern “no es veu el concepte de participació, sinó un camí regressiu i arcaic que no implica la ciutadania en la cogovernança de la ciutat”, ni tampoc el de perspectiva de gènere “més enllà d’augmentar la partida de feminismes però sense tenir al darrera projectes definits de perspectiva de gènere”. També troben a faltar una aposta decidida per un parc d’habitatge públic. “Després de dos anys i mig ja podem dir que tenim un govern que en cap cas aposta per la recuperació de serveis públics, quan és el moment de fer un pla de municipalitzacions ambiciós”, remarcava González, que apuntava que el govern tampoc aposta per la fiscalitat progressiva ique es continua sense aprovar la Relació de Llocs de Treball (RLT). “Ens tornen a portar uns pressupostos on ens continuen oferint el mateix”, valoren des de Guanyem.

Ciutadans

Per a Sonia Rodríguez (Ciutadans), el govern vol implantar polítiques que suposen un pas endavant: “La ciutadania demana compromís i fer coses per anar endavant i no continuar amb el dia de la marmota, ensopegant amb les mateixes pedres de sempre”. En aquest sentit, Rodríguez apuntava l’executiu local ha acceptat 13 de les propostes que Cs els hi ha fet arribar. “Esperem que aquest pressupost tingui una millor execució i les propostes es converteixin en actuacions. Creiem que el PSC farà tot el possible perquè totes aquestes propostes es puguin implementar”, assegurava Rodríguez.

ERC

“Són uns pressupostos continuistes que no afronten els reptes de la ciutat. No van servir per sortir de la pandèmia i no serviran tampoc quan s’està sortint d’ella”, criticava Íñigo Enterría (ERC), que considera que el pressupost no està elaborat amb perspectiva de gènere ni tampoc té en compte el desenvolupament del Pla Estratègic. “Les moltes mancances que trobem en els pressupostos del 2022 són d’abast legal, metodològic i tècnic”, expliquen els republicans.  “Un govern que s’autoanomena d’esquerres continua amb l’externalització de serveis propis com el de protecció de dades personals de l’ajuntament, l’assessorament jurídic de suport del servei de contractació, o l’imprescindible control financer que des d’intervenció ha de fer a les empreses concessionàries de serveis públics, i fins i tot, del servei d’organització”, apunten. Des d’ERC fa anys que es reivindica una acurada gestió dels recursos humans i de l’organització que posin les persones com a mesura de tota l’actuació administrativa, tant de les persones treballadores municipals, com les persones a qui van destinats els serveis públics. “No diem que el govern no estigui fent feina, sinó que es pot fer millor. Reclamem posar el personal de la casa i les persones receptores dels serveis públics al centre de totes les polítiques”, defensava Enterría

Javi Sánchez: “Confio que durant el 2022 moltes de les propostes puguin ser una realitat”

Com a resposta a les crítiques, Javi Sánchez defensava que el pressupost és continuïsta perquè continuem les polítiques iniciades al 2019: “Confio que durant el 2022 moltes de les propostes puguin ser una realitat”. A més, apuntava que les dades d’execució pressupostària són millors ara que que al 2018. “Que sigui el tercer pressupost que presentem i aprovem és un indicador que hi ha molta feina al darrera. Aquest pressupost és el millor que podem presentar a la ciutadania perquè compta amb les vostres aportacions”, valorava.

Vetllar per un consistori amb perspectiva de gènere

En la propera Junta de Portaveus es debatrà un acord “per mantenir el compromís amb la lluita feminista i evitar situacions incòmodes on ens puguem fer mal”. Concretament, segons ha anunciat l’alcalde es proposarà que “a partir d’ara quan hi hagi alguna persona del plenari que posi de manifest haver sentit una actuació discriminatòria en aquest ple” es tallarà el debat i s’emplaçarà a abordar el tema fora del plenari entre les persones implicades i el batlle per “vetllar per un consistori amb perspectiva de gènere”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?