Llum verda inicial al Pla d’Emergència en situació de sequera a Cerdanyola

WhatsApp Image 2023-12-01 at 08.18.46(1)

El ple de novembre va aprovar inicialment per unanimitat el Pla d’Emergència en situació de sequera a Cerdanyola. El document, que neix del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera de la Generalitat de Catalunya, dotarà a la ciutat d’una eina que ajudarà a plantejar mesures i l’aplicació d’aquestes davant els episodis de sequera.

Tenim un consum mitjà de 197 litres per persona i dia

Actualment el municipi es troba dins la preemergència decretada pel govern català i “les mesures d’estavi d’aigua que estableix el pla s’hauran d’aplicar immediatament”, anunciava el regidor de Medi Ambient, Antonio Otero. En aquest estadi, previ a l’emergència, es limita el consum d’aigua a 210 litres per persona i dia. Actualment  a la ciutat tenim un consum mitjà de 197 litres per persona i dia. Aquesta situació implica que per complir amb les dotacions màximes permeses al pla, no cal prendre mesures operacionals extraordinàries que limitin o repercuteixin el consum global de l’abastament fins que no s’assoleixi la fase d’Emergència III a la unitat d’explotació conjunta dels embassaments del Ter- Llobregat. “Ens dotem d’una eina amb la que analitzem de l’estat actual de la xarxa i dels subministraments del municipi, així com el plantejament de les mesures a aplicar a l’hora de gestionar els diferents episodis i escenaris de sequera. La idea és anticipar-nos a les conseqüències d’aquests episodis i veure com mitigar-los”, explicava Otero, que recordava que els científics ja alerten que cada vegada es repetiran més aquests episodis de sequera.

El pla preveu la creació del Comitè de Seguiment de Sequera (CSS), un òrgan que quedarà establert un cop s’hagi aprovat el Pla d’Emergència i que entrarà en operativitat un cop es decreti l’escenari de Prealerta. El CSS estarà format per representants de ABEMCIA/CASSA i per representants de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i restarà dotat de les competències necessàries a fi de realitzar el correcte seguiment de la situació de sequera, de poder avaluar els indicadors corresponents i de vetllar pel compliment de les mesures establertes al Pla d’Emergència.

“Tindrem cert marge, però no ens ho prenguem amb tranquil·litat “, assegurava Joan Sánchez (Junts). “Cerdanyola ha estat un dels últims municipis que ha presentat el pla de sequera, fet que provocarà una sanció de la Generalitat”, recordava Pedro Arco (En Comú Podem), que defensava la municipalització del servei de distribució de l’aigua. “Durant anys s’han fet malament les coses i ara ens costarà 500 euros de multa ho haver fet bé la feina i els convidem a fer una auditoria de l’estat de les canonades i a que explorin altres opcions de recollida d’aigua”, demanava Álvaro Hernández (PP). “Ens tindran al seu costat perquè ERC treballa per minimitzar el consum d’aigua i fer una Cerdanyola més sostenible”, destacava Albert Turon (ERC). “Els plans estan molt bé sobre el paper, però cal aplicar-los. A Cerdanyola tenim una ordenança d’estalvi d’aigua des del 2013 que contempla unes mesures que no hem aplicat”, lamentava el portaveu republicà.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?