Literatura i ciència s’uniran a Cerdanyola en el primer festival Empíric

WhatsApp Image 2022-10-28 at 17.04.37

Cerdanyola serà seu de l’Empíric, un festival únic per connectar literatura i ciència, que celebrarà la seva primera edició del 12 al 20 de novembre. I ho farà amb una vintena d’activitats a diferents espais de la ciutat com la UAB, la Biblioteca Central de Cerdanyola, el Centre d’Educació Ambiental Can Coll, el Parc del Turonet i el Museu d’Art de Cerdanyola, el Parc Tecnològic del Vallès i el Sincrotró Alba.

En total, s’han programat 23 activitats – sis adreçades al públic familiar- entre debats, xerrades, tallers, presentacions, documentals o exposicions. El comissari de l’Empíric és el doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, investigador i escriptor, Salvador Macip. Alguns dels participants són Caterina Biscari, Martí Domínguez, Helena Guilera, Belen Gopegui, Jordi Coromina, Francesc Bravo, Mariola Dinarès, Carme Torras, Antonio Bernal González, Toni Pou, Ramon López Mántaras, Anna Ballbona, Jordina Biosca, Carme Riera, Ignasi Llorente o Genis Sinca. Un programa, que els organitzadors defineixen com a ambiciós i aspira a tenir un caràcter anual. “Estem convençuts que serà un èxit i volem que vagi a més”, destaquen.

El Festival Empíric -organitzat per l’Ajuntament de Cerdanyola amb la col·laboració del Sincrotró Alba, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Parc Tecnològic del Vallès i amb la complicitat de serveis, entitats i llibreries locals- neix “amb la voluntat de ser únic al país i trencar amb el tòpic de separació entre ciències i lletres”, anunciava el comissari del festival, Salvador Macip, que remarcava que ens cal “més comunicació entre ciències i lletres”. I l’Empíric s’ha creat per respondre aquesta necessitat. “La capacitat d’explicar una història és una eina que haurien de tenir més científics i la complexitat de la ciència actual es fa servir com a excusa al costat de les humanitats per ni tan sols intentar fer l’esforç de comprendre’n les línies bàsiques”, afegia, a la vegada que apuntava que el festival demostrarà que la ciència pot ser entretinguda: “Presentarem exemples de persones que ja barregen ciència i literatura, que fan de la ciència un espectacle i/o entreteniment”.

“Com a ciutat és un privilegi acollir un festival com aquest”, apuntava l’alcalde Carlos Cordón, que assegurava que organitzar Empíric és “una prova més” treball que s’està fent des de l’Ajuntament “per reforçar les relacions entre els diferents agents estratègics de la ciutat”. Per a nosoaltres, afegia, “és cabdal i farem el possible perquè tingui continuïtat”.

Acte inaugural al sincrotró ALBA

L’acte inaugural d’Empíric serà el 12 de novembre (18h) al Sincrotró Alba. La cap de comunicació del Sincrotró Alba, Ana Belen Martínez, assegurava que la instalació científica és vol sumar a totes les activitats que els acostin a la ciutadania i el festival n’és una més. Després de la inauguració institucional tindran lloc les converses ‘Ciència i literatura: dues cares de la mateixa moneda -amb l’escriptor, Martí Domínguez, la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, i el metge, escriptor i comissari del festival, Salvador Macip- i ‘Atrapats per les xarxes: promeses i perills d’internet’, que estarà moderada per la periodista Mariola Dinarès i hi participarà l’escriptora Belen Gopegui i la científica i escriptora Carme Torras. L’aforament de l’acte serà limitat a 150 persones i per assistir-hi caldrà reserva prèvia enviant un correu a festivalempiric@gmail.com indicant nom i cognoms, DNI i edat, abans del 10 de novembre. L’Ajuntament oferirà un servei de bus especial des de la plaça de l’Ajuntament al Sincrotró a les 17:15h. La tornada del bus serà a les 19:30h i a les 21h. El Sincrotró també disposa d’un espai d’aparcament gratuït per qui vulgui desplaçar-se en transport privat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?