Literatura contra la barbàrie

WhatsApp Image 2023-11-23 at 08.38.08

Les sorpreses i les reflexions que va provocar l’espectacle ‘Poesia Visual Culinària’ de David Ymbernon van maridar la presentació de les obres guanyadores dels Premis Literaris 2023, que organitzen conjuntament cada any l’Ajuntament de Cerdanyola i la UAB. Cal Pintxo va ser l’escenari on els grans protagonistes van ser les edicions en paper del XXIX Premi de Novel·la ‘Valldaura-Memorial Pere Calders’ (Eduard Roure, El metall i els turons); el XXVIII Premi de Poesia ‘Miquel Martí i Pol’ (Alexandre Planas, Projeccions) i el XIV Premi de Narrativa Breu per a Joves ‘Caterina Albert’ (Mireia Mejías, Apatia).

“Amb un bon llibre i un bon àpat podem gaudir d’una experiència extraordinària”, assegurava el cuiner del restaurant Cap i cua i presentador de l’acte, Isaac Gómez. Els tres guanyadors, molt il·lusionats, agraïen a l’Ajuntament de Cerdanyola i a la UAB el suport a la cultura amb la convocatòria d’aquests premis. “Vull combatre aquest prejudici que diu que els joves no tenim interès per la cultura i agrair que s’ofereixi aquest espai d’encoratjament a la creació literària per a joves”, destacava Mireia Mejías, que confessava que el que l’inspira són les experiències que comparteix amb les persones que formen del seu dia a dia. “Aquests premis signifiquen que persones que no han estat reconegudes abans es donin a conèixer”, celebrava Alexandre Planas, que explicava que la poesia és “una guerra contra la destrucció” que vivim actualment amb les guerres o el col·lapse climàtic. “La meva novel·la està passada pel sedàs de la faula i articula el vell conte de sempre de l’eterna lluita de la integritat humana davant els abusos de poder”, destacava Eduard Roure: “La barbàrie i la sense raó actual fan de la literatura i totes les actituds creatives més necessàries que mai perquè són justament el contrari”.

Per a la vicerectora d’Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, Rosa María Sebastián, els Premis Literaris és una de les activitats culturals que permet a la universitat acostar-se a la societat. Finalment, l’alcalde Carlos Cordón remarcava que l’Ajuntament vol seguir treballant amb la UAB “projectes d’aquesta mena” i agraïa als autors que “perseguir somnis i explicar-los ens fa reflexionar sobre les nostres vides en els moments convulsos que vivim”.

Premis Literaris 2024

L’esdeveniment també va servir per presentar les bases de la convocatòria dels Premis Literaris 2024. El termini de presentació dels originals començarà començarà el 15 de desembre de 2023 i finalitzarà el 9 de febrer de 2024 a les 24 h. Les obres es presentaran a través de la pàgina web dels Premis Literaris (https://premis-literaris.uab.cat), on hi haurà un formulari electrònic que s’haurà d’emplenar seguint les instruccions i mitjançant el qual s’adjuntarà l’obra en un document en format Word o OpenOffice. El veredicte del jurat es donarà a conèixer el mes de maig de 2024 en un acte públic de lliurament de premis. El XXIV Premi de Novel·la «Valldaura-Memorial Pere Calders» està dotat amb 3.000 euros, el XXVIII Premi de Poesia «Miquel Martí i Pol» amb 1.000 euros i el XIV Premi de Narrativa Breu per a Joves «Caterina Albert» amb 500 euros. Les obres guanyadores seran editades i publicades en format imprès i electrònic –el Caterina Albert només en versió electrònica- pel Servei de Publicacions de la UAB.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?