L’escola Les Fontetes celebra mig segle de vida

WhatsApp Image 2023-04-20 at 08.33.25

El 2023 és una data molt especial per a l’escola Les Fontetes. El centre celebra els seus 50 anys amb festa gran. El 22 d’abril (16.30 hores) tindrà lloc l’acte central de la commemoració.  Hi assistiran anteriors directors, hi haurà ball de bastons, l’actuació de Batucamela, jocs del guixot del 8, tallers infantils a càrrec de les monitores del Casal d’infants, exposició de fotos, retrobament d’exalumnes per quintes i visita guiada a l’interior de l’edifici.

“Hi ha moments a la vida que marquen un punt d’inflexió. I aquest any nosaltres n’estem vivint un. La nostra escola fa cinquanta anys. Cinquanta d’anys de veure complir somnis, de gestionar decepcions i d’acompanyar en el camí a milers de nens i nenes (molts d’ells ja adults) que han tingut l’Escola Les Fontetes com a trampolí”, expliquen des del centre. “Complir cinquanta anys no és, només, motiu de celebració. És també motiu de reflexió i, sobretot de molt d’orgull. Poder dir que una escola pública i de barri ha superat el mig segle, lluitant contra totes les dificultats que, inevitablement, al llarg de cinquanta anys apareixen, és poder apuntar un punt a l’ensenyament gratuït, públic i de qualitat”, asseguren.  I és que l’escola Les Fontetes s’ha hagut d’adaptar als canvis que la societat ha anat vivint, però creuen que no han perdut mai la seva senya d’identitat: “Oferir una escola lliure de discriminacions i oberta a tothom”. Des de l’escola se senten molt feliços de “poder compartir aquest any de celebració amb tothom” i desitgen que l’escola encara pugui gaudir de moltes més celebracions.

La història

L’escola Les Fontetes és una escola implicada amb el barri de Les Fontetes de Cerdanyola. “Treballem pel desenvolupament integral dels infants en un model centrat en l’aprenentatge significatiu i en el desenvolupament de les competències pròpies del nostre temps”, destaquen des del centre, que es caracteritza per aplicar diverses metodologies i estratègies de treball per donar resposta als ritmes d’aprenentatge i interessos de l’alumnat.

L’escola va començar l’any 1972, amb alumnes de 5 anys d’Educació Infantil i amb l’edifici encara sense acabar.Les dècades de 1970 i 1980 són les de consolidació del barri, les que creLes Fontetes tal i com la coneixem avui en  dia. I l’escola va anar creixent amb el barri.

Des de la seva creació l’escola ha fluctuat en la matrícula, en funció dels diferents moviments migratoris de la població, sent algunes promocions d’alumnes de dues línies i altres d’una línia. El curs 2016-2017 s’inicia l’agrupament internivell de l’alumnat de 3 i 4 anys que actualment s’estén fins a quart. L’alumnat de cicle superior està agrupat per edat.

Un dels pilars fonamentals del barri

Des de l’Associació de Veïns de Fontetes feliciten tots els equips de mestres que al llarg d’aquest temps ha desenvolupat “una magnífica feina que mai podrem valorar com es mereix”. Per a l’associació, l’Escola Fontetes “ha estat i és un dels pilars fonamentals del barri, conjuntament amb el mercat municipal i el CAP”. Ara, “l’amenaça que tenim és tancar el col·legi, reconvertint-lo en edifici d’oficines o en res, com ja han fet amb el CAP”, lamenten els veïns. “Cal que tots ens posem les piles per no permetre que això passi. Si som capaços de lluitar per l’escola, estarem lluitant per Fontetes”, remarquen.

Ple de gener del 2020: Declaració Institucional de suport a l’escola Fontetes

A finals de 2019 es va conèixer que  el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya estava estudiant eliminar una línia de P-3 a Les Fontetes. La manca de demanda de places de P3 a Les Fontetes és el principal motiu que defensava Serveis Territorials. Amb el lema ‘No al tancament del P3 Les Fontetes. Volem un compromís real’, l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Fontetes i l’Associació de Veïns Fontetes van convocar a una concentració davant el consistori just abans de la celebració del ple de gener del 2020. Una sessió on es feia públic que finalment el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ofertaria P3 a l’escola Les Fontetes el proper curs.

El ple de gener va incloure una declaració institucional -amb el suport de tots els grups municipals- de suport a l’escola Fontetes. El text proposava crear, en el termini d’un mes, un grup de treball per elaborar un pla de revitalització de l’escola, que  hauria d’estar finalitzat al desembre de 2020 i que estaria composat pel Departament d’Educació, l’Ajuntament de Cerdanyola, el claustre de mestres de l’Escola les Fontetes, l’AFA de l’escola les Fontetes, l’AV de Fontetes i altres actors que estiguin interessats. La declaració també aposta per crear  en el termini d’un mes una comissió de treball -en el si del Consell Escolar Municipal o del Projecte Educatiu de Ciutat- encarregada d’analitzar la situació a nivell global i d’elaborar la planificació educativa municipal en quant a demanda i oferta de places. Aquesta comissió hauria de presentar les seves conclusions abans del període de pre-inscripció del 2021.

La declaració institucional destaca que dins la reforma de l’entorn de l’estació de Renfe i dels cinemes El Punt preveu la construcció de 260 nous habitatges i que el mateix projecte afirma que els serveis necessaris per aquests nous veïns “seran els propis de Fontetes”. El text també recorda que des del juny de 2018, entitats i particulars del barri van elaborar un programa d’actuació que contemplava la transformació de l’escola en Institut-Escola amb escola bressol. “Aquesta proposta va ser assumida per totes les forces polítiques que es presentaven a les eleccions municipals, amb la matisació que era competència de la Generalitat de Catalunya, però que defensarien la proposta si arribés el cas”, remarca el text.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?