Les quatre fases del pla de desescalada

f4db67ec2dbaadd122c4c0b528856935

El Consell de Ministres ha aprovat el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat (https://www.lamoncloa.gob.es/consejodeministros/resumenes/Documents/2020/PlanTransicionNuevaNormalidad.pdf) que estableix els principals paràmetres i instruments per a l’adaptació del conjunt de la societat a la nova normalitat, amb les màximes garanties de seguretat, després de la crisi provocada pel COVID- 19. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegura que l’objectiu del pla és “posar Espanya en marxa protegint la salut i la vida dels ciutadans i mantenint fora de perill el nostre sistema de salut “. La durada mínima de cadascuna de les fases de desescalada s’ha fixat en dues setmanes. En el millor dels casos, la durada del procés serà de mes i mig i, com a màxim, es plantegen vuit setmanes, “de manera que a finals de juny estaríem en la nova normalitat si l’evolució de l’epidèmia està controlada en tots els territoris”.

Activitat física i passejades aquest cap de setmana

Si l’evolució de la pandèmia es manté en els paràmetres actuals, aquest cap de setmana es permetrà l’activitat física individual i passejades amb les persones amb les que es conviu.

Quatre fases i per províncies
La desescalada serà gradual, asimètrica i coordinada i que no es recuperarà de cop tota l’activitat i la mobilitat, sinó que es farà en quatre fases. A més, ha aclarit que la província o l’illa serà l’espai territorial on es desenvoluparan les activitats permeses: “No hi haurà mobilitat entre províncies o illes fins a aconseguir la nova normalitat”. El pas d’una fase a una altra en cada lloc es determinarà en funció de les capacitats estratègiques del seu sistema sanitari d’atenció primària i hospitalari; la seva situació epidemiològica; la implantació de mesures de protecció col•lectiva en comerços, transports, centres de treball i en qualsevol espai públic, i en les dades de mobilitat i econòmics.  “El procés no serà uniforme, sinó asimètric i amb diferents velocitats, però coordinat, perquè es regeixi per unes mateixes regles”, ha remarcat el president. Aquesta coordinació recaurà en el Govern d’Espanya, i el ministre de Sanitat assumirà les decisions necessàries com a autoritat delegada. No obstant això, es tindrà molt en compte el parer de les autoritats autonòmiques i locals, als quals correspon gran part de la gestió. De fet, es poden prendre mesures en territoris no coincidents amb les províncies si així ho motiven les comunitats autònomes.

Fase 0 (a partir del 4 de maig)

En l’actual fase preparatòria o fase zero, el president ha anunciat que, a més de la mesures projectades perquè els menors surtin una hora al carrer i els adults a fer exercici (a partir del 2 de maig), s’inclou l’obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a la atenció individual dels clients, així com dels restaurants amb servei de menjar per emportar, sense consum en el local.
Els esportistes professionals i federats podran començar a entrenar de forma individual.

Fase 1
En la fase 1 o inicial es permetrà l’obertura del comerç sota condicions estrictes de seguretat, excepte els centres comercials, on són més probables les aglomeracions. Es podrà visitar familiars o amics a casa, però amb  han de viure a la mateixa província i no poden ser grups de risc.

En restauració es podran obrir terrasses amb limitacions d’ocupació del 30% i, en hostaleria, hotels i allotjaments turístics, excloent les zones comunes. El sector agroalimentari i pesquer reprendrà les activitats que mantenia amb restriccions. Els llocs de culte podran obrir limitant el seu aforament a un terç de la seva capacitat.
En l’àmbit esportiu s’obriran els centres d’alt rendiment amb mesures d’higiene i protecció reforçades i el permís per a l’entrenament medi en lligues professionals. Per als ciutadans que utilitzen el transport públic, l’ús de la mascareta será “altament recomanada”.

Fase 2
En la fase dos s’obrirà l’espai interior dels locals només per al servei de taules, amb separació entre elles i un terç d’aforament.
El curs escolar començarà al setembre amb caràcter general, si bé es podran reobrir abans els centres educatius amb l’objectiu de garantir les activitats de reforç, perquè els menors vagin en el cas que ambdós progenitors treballin presencialment i per celebrar les proves de la EBAU.
Els cinemes, teatres i auditoris reobriran un terç del seu aforament amb butaques preassignades. Les sales d’exposicions, conferències i visites a monuments també obriran amb un terç de la seva ocupació habitual. Els actes i espectacles a l’aire lliure estaran permesos quan es congreguin menys de 400 persones assegudes. Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament a l’50%.

Fase 3
En la fase tres o avançada, es flexibilitzarà la mobilitat general, si bé es mantindrà la recomanació de l’ús de la mascareta fora de la llar i en els transports públics.
El comerç limitarà l’aforament al 50% i es fixarà una distància mínima de 2 metres entre persones. En la restauració, se suavitzaran una mica més les restriccions d’aforament i ocupació, si bé es mantindran estrictes condicions de separació entre el públic.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?