Les pimes del Vallès Occidental són més productives i rendibles que la mitjana d’empreses de Catalunya

WhatsApp Image 2023-10-11 at 08.50.05

PIMEC Vallès Occidental ha constatat que les pimes de la comarca són més productives i rendibles que la mitjana d’empreses de Catalunya. Així conclou l’estudi “La pime al Vallès Occidental”, el qual desgrana i analitza les dades territorials de l’Anuari de la pime catalana 2023. L’estudi analitza el període 2020-2021, quan les pimes del territori estaven afectades per la pandèmia. “És important la manera en la qual evoluciona el nivell d’endeutament de les pimes, perquè la repercussió en la reducció de marges i l’increment dels interessos pot suposar un risc per a la viabilitat de les empreses”, assegura el president de PIMEC Vallès Occidental, Xavier Pujol.

El 99,5% de les empreses del Vallès Occidental són pimes, amb una xifra total de 60.042, les quals registren el 67,9% dels ocupats per compte aliè de la comarca, 226.130 persones. El territori suposa el 10,5% de les pimes catalanes i integra l’11,7% dels afiliats. “El Vallès Occidental va presentar el 2021 una menor capitalització que el conjunt de Catalunya i un major endeutament a curt termini, que entre 2020 i 2021 va augmentar de forma generalitzada”, explica el responsable d’Estudis i Polítiques Sectorials de PIMEC, Moisès Bonal, que també ha fet una previsió de les dades de les empreses durant el 2022: “Notarem l’augment dels costos energètics, els efectes dels problemes a les cadenes de subministrament, així com els efectes de la pujada de la inflació. A més de les despeses financeres per l’aplicació dels tipus d’interès tan elevats que es van actualitzant a l’alça a les pòlisses de les empreses”.

Dades per sectors

El sector primari: El 100% de les empreses són pimes i representen l’1,3% de les pimes del Vallès Occidental, amb un augment de la seva capitalització i una rendibilitat per sobre de la mitjana del conjunt de les demarcacions, tot i empitjorar respecte de l’any 2020.

El 99,2% de les empreses de la indústria al territori són pimes i representen el 14,7% de les pimes al Vallès Occidental. És el sector amb la productivitat i competitivitat més altes, tot i presentar les despeses de personal més grans. Tanmateix, la seva productivitat es troba per sobre de la mitjana del conjunt de les demarcacions; i aquest sector també augmenta el deute a curt termini.

El 99,97% de les empreses de la construcció són pimes i representen el 12% de les pimes del territori. La rendibilitat econòmica i la productivitat són les més baixes del Vallès Occidental, tot i trobar-se per sobre de la mitjana de Catalunya.

El sector dels serveis està conformat per un 99,5% de pimes, i representa el 73,1% de les pimes del territori, amb una rendibilitat per sobre de la mitjana del Vallès Occidental i de la catalana, que millora substancialment respecte del 2020, especialment gràcies a la reobertura dels sectors com l’hoteleria i la restauració. La productivitat se situa al voltant de la mitjana, tot i integrar els dos subsectors menys productius: hoteleria i altres serveis a les empreses. Aquest sector també augmenta el deute a curt termini.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?