Les obres d’art dels pastissers de Cerdanyola

5d231997759398fd54d0c1f438d55347

El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província preveu que els catalans menjarem al voltant de 700.000 mones de Pasqua artesanes, un 2% més que l’any passat

l Enmig de la Setmana Santa la ciutat es veu més buida, però els aparadors de les pastisseries de la ciutat reuneixen a curiosos -que no volen perdre’s les últimes creacions dels pastissers de Cerdanyola pel dia de la mona. Aquests dies, els pastissers entren a treballar als obradors a primera hora del matí i surten quan ja és fosc. Els protagonistes d’enguany són mones d’autor amb formes d’animals, el Barça-gràcies a la remuntada i als compromisos a Champions i Lliga al voltant de Setmana Santa- i Ladybug, els Trolls, la Patrulla Canina, les nines Gorjuss, Pokemon o Star Wars. I com saben els pastissers que està de moda? La resposta és senzilla: “Si tens nens a la família de seguida saps quins són els seus personatges preferits”, explica Oriol Bonet, pastisser de la pastisseria Bonet.

LES PREVISIONS
Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, aquest any els catalans menjarem prop de 700.000 mones artesanals -unes 480.000 a la demarcació de Barcelona-, un 2% més que l’any passat. La xifra es manté molt estable d’any en any, probablement per l’arrelada tradició que fa que els padrins la regalin als fillols, s’explica des del gremi. Les vendes, que abans es repartien durant els dies de Setmana Santa, ara es concentren el Diumenge i Dilluns de Pasqua. En la majoria de casos, s’encarrega i es recull el dilluns, just després de tornar del cap de setmana llarg. “El que sí hem notat en els últims anys és que ara la gent mira més el producte abans de comprar, és lògic, com a clients tots ens ho mirem ara tot més”, assegura Bonet.

UN TREBALL ARTESANAL AMB CACAU DE QUALITAT

La mona de Pasqua és un dels productes de pastisseria que més ha canviat amb el pas del temps. Va començar amb els ous durs, després va passar als pastissos, al crocant i finalment a les creacions de xocolata. El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província recorda que darrere una mona de pastisseria hi ha més de 3 hores de feina de mitjana, entre crear els motllos o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir les peces, pintar-les i decorar-les amb figuretes. Es tracta d’un treball artesanal amb cacau de qualitat, sense additius, oli de palma, greixos trans o colorants azoics. En molts casos, al cost de temps i ingredients de qualitat s’hi suma també el de les figuretes, que es pot moure entre els 7 i els 12 euros.

Com altres peces de pastisseria artesana, les mones actuals segueixen noves tendències com la reducció de sucre a la clàssica tortada (amb pa de pessic, mantega, gema, xocolata, i fruita confitada). Els pastissers responen així a la preocupació per reduir el consum de sucres i greixos i a la preferència per sabors menys dolços, segons s’apunta des del Gremi de Pastissers.
L’ORIGEN

La mona (mouna: provisió per a la boca en àrab) ja apareix documentada al segle XV com una tortada circular amb ous durs, símbol de fertilitat. Al segle XIX, pastissers francesos comencen a acompanyar-la d’ous de xocolata i, entrat el segle XX, neix l’art de crear figures espectaculars fetes de cacau. A la dècada dels 60, les mones de xocolata, com avui les coneixen, ja s’havien popularitzat a tot Catalunya, amb grans creacions a les vitrines de les pastisseries per sorprendre a grans i petits. Barcelona es va convertir en capital de la xocolata artística i el Gremi de Pastisseria va promoure, durant anys, concursos i mostres de mones per promoure la creativitat dels pastissers. Des del segle XV, la xocolata ha jugat un paper important dins del teixit econòmic i social de Barcelona, convertida en punt de comercialització i difusió per Europa. També és a Barcelona on, a finals del segle XIX, es coneix el primer obrador que va transformar la xocolata com a beguda en un producte sòlid. – Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?